Blog posts

Frytki z cukinii z piekarnika

Frytki z cukinii z piekarnika

Bez mięsa, Dla dzieci, Kolacja, Obiady, Przekąski, Warzywa, Z piekarnika

Przepis na pyszne i bardzo aromatyczne pieczone frytki z cukinii. Chrupiące frytki cukiniowe z piekarnika w panierce z bułki tartej i sera, to świetny pomysł na lekki obiad lub kolację. Bardzo przyjemna, chrupiąca skórka oraz słodki, delikatny środek zadowolą z pewnością nie tylko amatorów cukinii. Możesz je podać bezpośrednio z piekarnika lub z ulubionym sosem. Idealnie smakują np. z sosem marinara. To świetny przepis na przygotowanie cukinii przez cały rok, ale szczególnie polecamy go w sezonie na to zdrowe warzywo.

Czym się kierować przy wyborze cukinii na frytki? Warto kupić te, które mają równomiernie zabarwioną i nieskazitelną skórkę. Poza tym polecamy do tego przepisu cukinię młodą, która nie ma jeszcze gniazd nasiennych. Jeśli jest już starsza, należy usunąć z niej nasiona. Cukinię umyj i osusz bezpośrednio przed krojeniem. Dania z cukinii, to bardzo dobry pomysł na pożywny posiłek dla dziecka. Tak przygotowana cukinia jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna, niż smażona w głębokim tłuszczu.

Pomysł na cukinie z piekarnika, to idealna propozycja na szybki obiad z blachy. Jeśli myślisz więc nad tym: Co zrobić z cukinii na obiad? Co zrobić z cukinii na kolację? Nasz propozycja, to godny uwagi pomysł na proste i bardzo ekonomiczne danie lub na chrupiącą i małokaloryczną przekąskę. Zapraszamy na przepis!

Frytki z cukinii z piekarnika


Szklanka ma 250 ml

Frytki z cukinii z piekarnika 

Składniki: 

  • młoda cukinia: 3 szt.
  • mąka: 1/2 szklanki
  • sól: 1 łyżeczka
  • pieprz czarny: 1/4 łyżeczki
  • jajka: 2 – 3 szt.
  • mleko: 3 łyżki
  • bułka panko lub zwykła bułka tarta
  • starty parmezan lub inny najlepiej twardy żółty ser: 3/4 szklanki

Frytki z cukinii z piekarnika


Frytki z cukinii 

Przygotowanie: 

Jak zrobić frytki z cukini?

Cukiniom odetnij końce. Każdą przekrój na pół, a następnie pokrój w podłużne kliny o grubości 1,5 do 2 cm.

cukinia

Mąkę, sól oraz pieprz umieść w głębokiej misce. Dodawaj po kilka pasków cukinii i potrząsając miską, obtocz je dokładnie w mące. Przełóż na talerz, a z pozostałymi paskami zrób tak samo. Składniki do wstępnej panierki możesz również umieścić woreczku ze struną. Wkładać do niego po kilka pasków cukinii i po zamknięciu również potrząsać woreczkiem, aby je dokładnie obtoczyć.

cukinia

W odpowiednim naczyniu ubij jajka wraz z mlekiem. Bułkę oraz starty ser dokładnie wymieszaj na dużym talerzu.

cukinia

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Dwie blachy piekarnikowe wyłóż papierem do pieczenia.

Zanurz dokładnie po kolei paski cukinii w mieszance jajecznej, a następnie w panierce z bułki i sera. Ułóż obok siebie na blasze wyłożonej papierem.

cukinia

Wstaw jedną blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10 – 15 minut, aż do zrumienienia panierki. Wyjmij z piekarnika, a następnie wstaw drugą i postępuj jak przy pierwszej.

Po wyjęciu z piekarnika, posyp frytki solą i pieprzem. Podawaj na gorąco.

Zobacz również nasz przepis na pyszne ziemniaczane frytki z piekarnika w 15 minut, a także na frytki z piersi kurczaka w cieście. Poznaj też przepis na chrupiące frytki belgijskie.

Życzymy smacznego!

Frytki z cukinii z piekarnika

1 Comment

  1. Renata
    22 maja 2021 at 10:16
    Reply

    Robiłam super sprawa. Cukinia jest pyszna chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku. Na grilla idealna

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *