Przepis na pyszne i bardzo aromatyczne pieczone frytki z cukinii. Chrupiące frytki cukiniowe z piekarnika w panierce z bułki tartej i sera, to świetny pomysł na lekki obiad lub kolację. Bardzo przyjemna, chrupiąca skórka oraz słodki, delikatny środek zadowolą z pewnością nie tylko amatorów cukinii. Możesz je podać bezpośrednio z piekarnika lub z ulubionym sosem. Idealnie smakują np. z sosem marinara. To świetny przepis na przygotowanie cukinii przez cały rok, ale szczególnie polecamy go w sezonie na to zdrowe warzywo.
Czym się kierować przy wyborze cukinii na frytki? Warto kupić te, które mają równomiernie zabarwioną i nieskazitelną skórkę. Poza tym polecamy do tego przepisu cukinię młodą, która nie ma jeszcze gniazd nasiennych. Jeśli jest już starsza, należy usunąć z niej nasiona. Cukinię umyj i osusz bezpośrednio przed krojeniem. Dania z cukinii, to bardzo dobry pomysł na pożywny posiłek dla dziecka. Tak przygotowana cukinia jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna, niż smażona w głębokim tłuszczu.
Pomysł na cukinie z piekarnika, to idealna propozycja na szybki obiad z blachy. Jeśli myślisz więc nad tym: Co zrobić z cukinii na obiad? Co zrobić z cukinii na kolację? Nasz propozycja, to godny uwagi pomysł na proste i bardzo ekonomiczne danie lub na chrupiącą i małokaloryczną przekąskę. Zapraszamy na przepis!
Szklanka ma 250 ml
Frytki z cukinii z piekarnika
Składniki:
- młoda cukinia: 3 szt.
- mąka: 1/2 szklanki
- sól: 1 łyżeczka
- pieprz czarny: 1/4 łyżeczki
- jajka: 2 – 3 szt.
- mleko: 3 łyżki
- bułka panko lub zwykła bułka tarta
- starty parmezan lub inny najlepiej twardy żółty ser: 3/4 szklanki
Frytki z cukinii
Przygotowanie:
Jak zrobić frytki z cukini?
Cukiniom odetnij końce. Każdą przekrój na pół, a następnie pokrój w podłużne kliny o grubości 1,5 do 2 cm.
Mąkę, sól oraz pieprz umieść w głębokiej misce. Dodawaj po kilka pasków cukinii i potrząsając miską, obtocz je dokładnie w mące. Przełóż na talerz, a z pozostałymi paskami zrób tak samo. Składniki do wstępnej panierki możesz również umieścić woreczku ze struną. Wkładać do niego po kilka pasków cukinii i po zamknięciu również potrząsać woreczkiem, aby je dokładnie obtoczyć.
W odpowiednim naczyniu ubij jajka wraz z mlekiem. Bułkę oraz starty ser dokładnie wymieszaj na dużym talerzu.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Dwie blachy piekarnikowe wyłóż papierem do pieczenia.
Zanurz dokładnie po kolei paski cukinii w mieszance jajecznej, a następnie w panierce z bułki i sera. Ułóż obok siebie na blasze wyłożonej papierem.
Wstaw jedną blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10 – 15 minut, aż do zrumienienia panierki. Wyjmij z piekarnika, a następnie wstaw drugą i postępuj jak przy pierwszej.
Po wyjęciu z piekarnika, posyp frytki solą i pieprzem. Podawaj na gorąco.
Zobacz również nasz przepis na pyszne ziemniaczane frytki z piekarnika w 15 minut, a także na frytki z piersi kurczaka w cieście. Poznaj też przepis na chrupiące frytki belgijskie.
Życzymy smacznego!
Renata
22 maja 2021 at 10:16 amRobiłam super sprawa. Cukinia jest pyszna chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku. Na grilla idealna
bogna
27 września 2021 at 3:29 pmPrzepyszne, nie spodziewałam się, że będą aż takie dobre 😃
KuchniaNaWypasie
1 października 2021 at 9:11 amSuper!
Dziękujemy 😊