Blog posts

Racuchy na kefirze z jabłkami

Racuchy na kefirze z jabłkami

Dania bez mięsa, Dla dzieci, Kolacja, Naleśniki i placki

Sprawdzony przepis na puszyste racuchy z jabłkami na kefirze. Idealny pomysł na słodką przekąskę na tłusty czwartek, karnawał, ale również wówczas, gdy przyjdzie Ci ochota na słodko – kwaśne racuszki. Do wykonania naszych racuchów powinien zachęcić Cię również oryginalny sposób ich przygotowania. Dzięki temu już na pierwszy rzut oka wyróżniają się spośród innych dużą ilością jabłek. Zazwyczaj pokrojone jabłka dodajemy do ciasta i z tak przygotowanej masy smażymy racuszki. Nasza wersja jest nieco inna, ale placuszki co najmniej tak samo smaczne i puszyste jak w przepisie klasycznym.

Jeśli nawet masz swój ulubiony sposób na placuszki na kefirze, to przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby tym razem skorzystać z naszego pomysłu. Natomiast tym, którzy jeszcze nigdy nie korzystali z podobnego przepisu, podpowiadamy jak się robi racuchy na kefirze. Znamy osoby, dla których racuchy na kefirze bez proszku do pieczenia i bez sody, to strata czasu. Naszym zdaniem dodatek sody lub proszku do pieczenia nigdy nie pozwoli na wyrośnięcie ciasta w takim stopniu jak drożdże. Poza tym racuszki z ciasta drożdżowego doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. W przeciwieństwie do tych na sodzie, które po wystudzeniu stają się gąbczaste i wyraźnie zaczyna się wyczuwać sodowy smak.

Jak zawsze wybór pozostawiamy Wam, ale jeśli chcielibyście skorzystać z naszego przepisu, to serdecznie zapraszamy. Każdy z nas uwielbia zapach smażonych racuchów z jabłkami, który roznosi się po całym domu i nikogo nie trzeba do ich szykowania namawiać. Nawet jeśli nie tolerujesz glutenu, to z pewnością przygotowujesz racuchy z mąki ryżowej, jaglanej lub kukurydzianej. Ten przepis na racuszki na kefirze również możesz dostosować do własnych potrzeb. Gorąco polecamy!

Szklanka ma 250 ml

Racuchy na kefirze i drożdżach


Racuchy na kefirze z jabłkami 

Składniki: 

  • mąka pszenna uniwersalna: 2 szklanki
  • jajka: 1 szt.
  • kefir: 2/3 szklanki
  • cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
  • olej: 3 łyżki
  • drożdże świeże: 20 gr (suche drożdże: ok. 7 – 9 g)
  • jabłka twarde niezbyt słodkie: 2 szt.
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Racuchy na kefirze i drożdżach


Racuchy na kefirze – przepis 

Przygotowanie: 

Ciasto na racuchy na kefirze musi być przygotowane ze składników w temperaturze pokojowej. To gwarancja udanych, puszystych, mięciutkich racuszków.

Na początek do miski wlewamy 1/2 szklanki kefiru i dodajemy jajko, cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Gdy drożdże się rozpuszczą, a masa delikatnie spieni, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy przy pomocy łyżki, aż mąka całkowicie się wchłonie. Jeśli masa jest zbyt sucha i utrudnia dobre wymieszanie mąki, dodajemy resztę kefiru. Na koniec ciasto polewamy olejem, obracamy tak, aby całe pokryło się tłuszczem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 – 40 minut.

Blat lub stolnicę posypujemy mąką i wykładamy ciasto. Oprószamy od góry porządnie mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1 cm. Ponownie oprószamy od góry delikatnie mąką. Bardzo ważne jest, aby tego etapu nie pominąć, ponieważ mąka zbierze ewentualny nadmiar soku z jabłek, jaki wytworzy się podczas smażenia.

Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy jabłka w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Układamy na cieście w sposób widoczny na zdjęciu. Zawijamy ciasto, tworząc roladę. Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na ok. 3 cm plastry.

Na patelni rozgrzewamy dość sporo oleju. Racuszki smażymy z obu stron na średniej mocy palnika, pamiętając, że pierwszą stronę należy smażyć pod przykryciem. Smażymy ok. 4 – 5 minut z jednej strony. Usmażone racuchy przekładamy na ręczniki papierowe i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Po lekkim wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Racuchy z kefirem i jabłkami 

Racuszki z kefirem, to świetna propozycja zarówno dla dzieci jak i dorosłych. W składnikach podaliśmy proporcje zarówno drożdży świeżych jak i suchych. Do Ciebie należy wybór, które z nich dodasz, jednak my zawsze zdecydowanie polecamy drożdże świeże. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na podobne placuszki. Polecamy tradycyjne racuchy drożdżowe z jabłkami oraz racuchy z truskawkami. Pyszne są też sodziaki na maślance, a także placki z kaszy jaglanej z jabłkiem. Sprawdź również przepis na racuchy ze śliwkami.

Życzymy smacznego!

Racuchy na kefirze i drożdżach

Racuchy na kefirze i drożdżach

1 Comment

  1. Cudowne racuchy <3!

Napisz komentarz