Pachnący, doskonały dodatek do sałatek, mięs i kanapek, czyli czosnek marynowany w oleju do słoika. Idealny do dań z makaronem. Pokreśli smak zup i sosów. Ale to nie wszystko! Po marynowaniu zostaje nam pyszna i pełna aromatu oliwa, która świetnie uzupełni smak wielu dań, surówek i sałatek. Co jednak najważniejsze, ten pyszny czosnek przygotujesz w bardzo prosty sposób w domu, a potrzebne Ci będą tylko czosnek, olej i trochę ziół.
Czosnek marynowany jest delikatniejszy w smaku od surowego, ponieważ sporo tej swojej ostrości, oddaje oliwie. Dzięki temu można go jeść również bezpośrednio ze słoiczka, jako zdrową przekąskę 🙂. Nie zapominajmy bowiem o jego właściwościach zdrowotnych. Przede wszystkim przeciwwirusowych i bakteriobójczych, a więc tak bardzo nam dziś potrzebnych.
Jeśli lubisz więc smak i zapach czosnku (jeśli nie, to niedobrze, bo może oznaczać, że jesteś wampirem😉), to zapraszamy Cię na przepis i życzymy powodzenia.
CZOSNEK MARYNOWANY W OLEJU DO SŁOIKA
Składniki:
- czosnek polski: 6 główek
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- czarny pieprz kulki
- suszone pomidory z bazylią – przyprawa
CZOSNEK MARYNOWANY W OLEJU DO SŁOIKA
Wykonanie:
1. Czosnek obieramy, następnie wkładamy do niewielkich słoiczków. Do każdego wsypujemy niewielką ilość przyprawy z suszonymi pomidorami i bazylią, oraz po 5 kulek czarnego pieprzu. Całość zalewamy olejem lub oliwą nieco ponad czosnek.
2. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, ustawiamy słoiki tak, aby się nie stykały i wlewamy wodę do wysokości 3/4 słoików. Następnie wolno podgrzewamy.
3. Pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania. Po upływie tego czasu wyłączmy palnik i pozostawiamy słoiki na kolejne 15 minut.
4. Wyjmujemy i po ostygnięciu przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Teraz najważniejszy jest czas. Aby smaki się dobrze połączyły, czyli oliwa zabrała aromat ziół i czosnku, a ten z kolei oddał swą ostrość do zalewy, należy poczekać minimum miesiąc. Jeżeli możemy, zostawmy go nawet na dłużej. Będziemy mieć pyszną czosnkową oliwę oraz doskonały dodatek w postaci aromatycznego i bardzo chrupiącego czosnku.
Życzymy wszystkim smacznego!