Blog posts

Czosnek marynowany w oleju do słoika

Czosnek marynowany w oleju do słoika

Grill, Kanapki, Porady, Przekąski, Przetwory, Sałatki, Warzywa, Zdrowie

Pachnący, doskonały dodatek do sałatek, mięs i kanapek, czyli czosnek marynowany w oleju do słoika. Idealny do dań z makaronem. Pokreśli smak zup i sosów. Ale to nie wszystko! Po marynowaniu zostaje nam pyszna i pełna aromatu oliwa, która świetnie uzupełni smak wielu dań, surówek i sałatek. Co jednak najważniejsze, ten pyszny czosnek przygotujesz w bardzo prosty sposób w domu, a potrzebne Ci będą tylko czosnek, olej i trochę ziół.

Czosnek marynowany jest delikatniejszy w smaku od surowego, ponieważ sporo tej swojej ostrości, oddaje oliwie. Dzięki temu można go jeść również bezpośrednio ze słoiczka, jako zdrową przekąskę 🙂. Nie zapominajmy bowiem o jego właściwościach zdrowotnych. Przede wszystkim przeciwwirusowych i bakteriobójczych, a więc tak bardzo nam dziś potrzebnych.

Jeśli lubisz więc smak i zapach czosnku (jeśli nie, to niedobrze, bo może oznaczać, że jesteś wampirem😉), to zapraszamy Cię na przepis i życzymy powodzenia.

CZOSNEK MARYNOWANY W OLEJU DO SŁOIKA


CZOSNEK MARYNOWANY W OLEJU DO SŁOIKA

Składniki:

  • czosnek polski: 6 główek
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • czarny pieprz kulki
  • suszone pomidory z bazylią – przyprawa

CZOSNEK MARYNOWANY W OLEJU DO SŁOIKA

Wykonanie:

1. Czosnek obieramy, następnie wkładamy do niewielkich słoiczków. Do każdego wsypujemy niewielką ilość przyprawy z suszonymi pomidorami i bazylią, oraz po 5 kulek czarnego pieprzu. Całość zalewamy olejem lub oliwą nieco ponad czosnek.

 

CZOSNEK MARYNOWANY W OLEJU DO SŁOIKA


2. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, ustawiamy słoiki tak, aby się nie stykały i wlewamy wodę do wysokości 3/4 słoików. Następnie wolno podgrzewamy.

3. Pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania. Po upływie tego czasu wyłączmy palnik i pozostawiamy słoiki na kolejne 15 minut.

4. Wyjmujemy i po ostygnięciu przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

Teraz najważniejszy jest czas. Aby smaki się dobrze połączyły, czyli oliwa zabrała aromat ziół i czosnku, a ten z kolei oddał swą ostrość do zalewy, należy poczekać minimum miesiąc. Jeżeli możemy, zostawmy go nawet na dłużej. Będziemy mieć pyszną czosnkową oliwę oraz doskonały dodatek w postaci aromatycznego i bardzo chrupiącego czosnku.

Życzymy wszystkim smacznego!

CZOSNEK MARYNOWANY W OLEJU DO SŁOIKA

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *