Blog posts

Nalewka tybetańska – czosnkowa

Nalewka tybetańska – czosnkowa

Zdrowie

Sprawdzony przepis ze starej Przyjaciółki na nalewkę wspomagającą odporność. Mikstura na przeziębienie robi się kilka dni, natomiast termin przydatności to nawet kilka lat. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 składników, a korzyści, jakie z niej płyną są niezliczone. Wzmacnia odporność, silnie wspomaga organizm oraz oczyszcza go z toksyn. Poprawia przemianę materii, oczyszcza naczynia krwionośne, a więc zapobiega wielu chorobom układu krążenia. 

W Tybecie była i jest nazywana eliksirem młodości. Jeśli szukasz doskonałego naturalnego suplementu, zapraszamy do skorzystania z przepisu na tę wypróbowaną miksturę. 

NALEWKA TYBETAŃSKA - CZOSNKOWA


NALEWKA TYBETAŃSKA – CZOSNKOWA

Składniki:

  • czosnek POLSKI: 300 g
  • spirytus POLSKI: 250 – 300 ml

NALEWKA TYBETAŃSKA – CZOSNKOWA

Wykonanie:

1. Obrany czosnek ucieramy w moździerzu lub blendujemy. 

NALEWKA TYBETAŃSKA - CZOSNKOWA


2. Powstałą “papkę” przekładamy do słoika ( 0,9 l ), a następnie zalewamy spirytusem do ok 1 cm ponad czosnek. 

3. Powstanie nam z tego biała, mętna masa. Należy ją dokładnie wymieszać drewnianą lub plastikową łyżką. Powstały płyn nie może mieć kontaktu z metalem. 

NALEWKA TYBETAŃSKA - CZOSNKOWA

4. Słoik przykrywamy ściereczką i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce z dala od źródeł ciepła. 

5. Przez następne 10 dni należy pamiętać o systematycznym ( raz dziennie) przemieszaniu mikstury. Po upływie tego czasu, zawartość przeciskamy przez szmatkę do butelki z ciemnego szkła. Po następnych trzech dniach nalewka jest gotowa do użytku.

6. Przy wszelkich infekcjach ze strony układu oddechowego lub pokarmowego, zażywamy po 1 łyżeczce dwa – trzy razy dziennie. Należy pamiętać, żeby w tym czasie wzbogacić dietę w produkty zawierające witaminę C. Osoby mające problemy z niskim ciśnieniem krwi, powinny wiedzieć, że nalewka to ciśnienie jeszcze obniży. 

Na zdrowie! 

NALEWKA TYBETAŃSKA - CZOSNKOWA

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *