Blog posts

Sałatka z młodych ziemniaków

Sałatka z młodych ziemniaków

Grill, Sałatki, Warzywa, Ziemniaki

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków, ogórka kiszonego i boczku w pysznym sosie czosnkowym. Smaki sałatki uzupełnia chrupiąca cebulka oraz świeżo posiekany koperek. Sałatka z młodymi ziemniakami idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu oraz mięs z grilla. Nasz przepis zawiera wszystkie składniki klasycznych sałatek ziemniaczanych, ale wyróżnia go dodatek ziemniaczków pieczonych, a nie gotowanych. Dzięki temu sałatka jest bardzo aromatyczna, a ziemniaczki chrupiące.

Każdy z nas ma z pewnością ulubiony przepis na sałatkę z młodymi ziemniakami na zimno. Są osoby, które dodają do niej bób, kalafiora, fasolkę szparagową lub jajka. Do naszej sałatki przygotowaliśmy sos czosnkowy na bazie śmietany i jogurtu. Jeśli chcesz przygotować mniej kaloryczną sałatkę, do sosu użyj tylko jogurtu, a boczek pomiń lub zastąp na przykład prażoną cebulką. Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że sałatka z młodymi ziemniaczkami często pojawi się tej wiosny na Waszych stołach. Polecamy!

Sałatka z młodych ziemniaków


Sałatka z młodych ziemniaków

Składniki: 

Do sałatki: 

  • ziemniaki: 800 – 900 g
  • papryka słodka mielona: 1 łyżeczka
  • olej: 1 łyżka
  • czosnek suszony: 1 łyżeczka
  • cebula czerwona: 2 szt.
  • ogórek kiszony lub małosolny: 4 szt.
  • boczek surowy wędzony: 200 g
  • posiekany koperek: 1 łyżka

Na sos czosnkowy: 

  • jogurt gęsty naturalny: 3 łyżki
  • śmietana 18 %: 2 łyżki
  • czosnek: 3 – 4 ząbki
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta mielonego chili

Sałatka z młodych ziemniaków


Sałatka z młodych ziemniaków – przepis

Przygotowanie: 

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na pół i obtaczamy w oleju wymieszanym z papryką oraz suszonym czosnkiem. Następnie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 30 – 40 minut, w praktyce do momentu, aż będą miękkie. Wyjmujemy blachę i odstawiamy ziemniaki do wystudzenia. Przestudzone ziemniaki kroimy na ćwiartki.

Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki, a ogórki w kostkę lub plasterki.

Plasterki boczku zrumieniamy na suchej patelni lub w piekarniku. Następnie łamiemy lub kroimy na mniejsze kawałki.

Do miski przekładamy wszystkie składniki. Dodajemy przygotowany kilkanaście minut wcześniej sos czosnkowy, tak, aby miał czas się przegryźć. Dokładnie mieszamy.

Zachęcamy też do sprawdzenia naszego przepisu na pieczone młode ziemniaki, a także na ziemniaki pieczone z boczkiem. Pyszne są również: nasza sałatka ziemniaczana do grilla bez majonezu oraz młode ziemniaki z rękawa.

Życzymy smacznego!

Sałatka z młodych ziemniaków

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.