Prosty skład: kapusta włoska, zielony ogórek, marchewka i papryka, to surówka włoska – obiadowa. Będzie bez wątpienia świetnym dodatkiem do drugiego dania lub pyszną, zdrową przekąską. Doskonała na drugie śniadanie lub obiad do pracy, ponieważ dzięki kapuście sałatka jest bardzo pożywna.
Sałatki i surówki z prostych składników są zawsze poszukiwane. Niewątpliwie szukamy ich, ponieważ chcemy surówek przede wszystkim łatwych w przygotowaniu i ekonomicznych. Ale też poszukujmy smacznych i takich, które zaskoczą gości.
Nasza surówka włoska to idealna propozycja na różne okoliczności. Zapraszamy więc, przeczytajcie przepis, następnie wykonajcie i podzielcie się opiniami w komentarzach pod postem lub naszym FB. Wasze oceny są dla nas najważniejsze.
SURÓWKA WŁOSKA – OBIADOWA
Składniki:
- kapusta włoska: 0,5 główki
- ogórek świeży: 1 szt.
- marchew: 1 szt.
- papryka: 0,5 szt.
Sos:
- majonez: 2 łyżki
- jogurt gęsty: 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
SURÓWKA WŁOSKA – OBIADOWA
Wykonanie:
1. Kapustę bardzo drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórka kroimy w pół plasterki lub na ćwiartki, a paprykę w niewielką kostkę.
2. Składniki na sos mieszamy razem, a następnie odstawiamy na kilkanaście minut.
3. Wszystkie warzywa mieszamy razem, na 15 minut przed podaniem doprawiamy sosem i ew. solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!