Blog posts

Zupa prezydencka

Zupa prezydencka

Jednogarnkowe, Kolacja, Obiady, Warzywa, Zupy

Okres poświąteczny, to idealny czas na przygotowanie lekkiej i zdrowej diety, w którą doskonale wpisze się zupa prezydencka z kapustą. Szybka w wykonaniu, bezmięsna, bardzo zdrowa zupa z warzywami, którą gorąco polecamy nie tylko wegetarianom. Klasyczne składniki, które zazwyczaj są w każdej kuchni oraz proste dodatki sprawiają, że ta zupa jest jedną z najprostszych i jedną z naszych ulubionych. Dlatego właśnie postanowiliśmy podzielić się z Wami naszym sprawdzonym przepisem. To bez wątpienia zdrowa zupa z samych warzyw, do której zazwyczaj dodajemy ziemniaki. Czasem ziemniaki zastępujemy również kaszą jęczmienną lub gryczaną. Jeśli chcesz, możesz ten dodatek całkowiecie pominąć. Zupa jest lekkostrawna, delikatna w smaku, w sam raz na fit obiad. Ilość poszczególnych warzyw możesz odrobinę zmienić i dostosować do własnych upodobań. Natomiast z pewnością nie polecamy zwiększać ilości cebuli, która może powodować wzdęcia. Przepis na zupę prezydencką, to świetny pomysł na zdrowy, bardzo rozgrzewający, wegetariański obiad z ogólnodostępnych produktów. Zapraszamy!

Zupa prezydencka


Zupa prezydencka 

Składniki: 

  • biała kapusta: 1/2 główki
  • papryka żółta: 1 szt.
  • papryka czerwona: 1 szt.
  • marchew: 2 szt.
  • mały korzeń selera: 1 szt.
  • por: biała część
  • cebula: 1 szt.
  • mały kalafior (600 – 700 g) – opcjonalnie, ale bardzo polecamy: 1 szt.
  • ziemniaki: 2 – 3 szt.
  • pomidory krojone: 1 op.
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka papryka: 1 płaska łyżeczka
  • masło: 1 łyżka
  • ziele angielskie: 3 kulki
  • liść laurowy: 2 szt.
  • natka pietruszki

Zupa prezydencka


Zupa prezydencka – przepis 

Przygotowanie: 

Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście. Usuń także głąb, a kapustę poszatkuj.

Z papryk usuń gniazda nasienne. Papryki pokrój w kostkę lub w paski.

Marchew obierz i pokrój w plasterki, a obranego selera oraz ziemniaki w kostkę.

Z pora odetnij korzeń, rozchyl liście i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Pokrój go w grubsze plasterki.

Kalafiora podziel na różyczki.

W garnku z szerokim dnem rozgrzej łyżkę masła i wrzuć pokrojoną cebulę. Chwilę podsmaż, dodaj seler, marchewkę, pora oraz papryki. Podsmaż wszystko kilka minut, ciągle mieszając.

Dodaj poszatkowaną kapustę, wymieszaj z warzywami i zalej 2 litrami przefiltrowanej wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie,1 łyżeczkę soli  i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą al dente.

Wrzuć pokrojone ziemniaki i kalafiora. Gotuj do miękkości. Na koniec dodaj krojone pomidory i dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym, czarnym pieprzem oraz słodką papryką. Naszym zdaniem, jako przyprawa, świetnie sprawdza się do tego dania szczypta pieprzu cayenne. Dodajemy też 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki. Zupa jest pyszna zaraz po przygotowaniu, ale najlepsza po odgrzaniu, gdy wszystkie smaki się wymieszają.

Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne zupy: zupa kalafiorowa, zupa porowa oraz zupa gołąbkowa, to tylko kilka z propozycji, jakie znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym.

Życzymy smacznego!

Zupa prezydencka

Zupa prezydencka

 

Napisz komentarz