Można jeść i jeść i nigdy się nie znudzi, tak orzekli wszyscy smakując kremowy sernik z Podzamcza. Było to latem na Jurze, podczas wypadu do Olsztyna i innych atrakcji na szlaku Orlich Gniazd. Zostaliśmy poczęstowani tym sernikiem przez naszą znajomą mieszkającą prawie pod samym zamkiem. Stąd też nazwa tego delikatnego i orzeźwiającego sernika.
Sernik jest na pysznym, kruchym spodzie. Jest wyjątkowo soczysty, a pomiędzy masą serową, a warstwą ciasta spotkamy delikatną piankę. Wszystko pysznie uzupełniają kawałeczki brzoskwiń. To wszystko sprawia, że trudno się oprzeć kolejnej porcji.
Ciasto doskonale sprawdzi się na święta i rodzinne uroczystości. Będzie bez wątpienia idealnym dodatkiem do kawy i herbaty. Zapraszamy więc na przepis!
KREMOWY SERNIK Z PODZAMCZA
Składniki:
Na ciasto kruche:
- mąka : 2,5 szklanki
- żółtka: 5 szt.
- cukier: 2 czubate łyżki
- masło: 200 g
- proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
Masa twarogowa:
- twaróg: 1 kg
- masło: 150 g
- cukier do smaku
- cukier waniliowy: 1 op.
- jajka: 4 szt.
- mąka ziemniaczana: 1 łyżka z brzuszkiem
Pianka:
- białka: 5 szt.
- cukier: 3 łyżki
- brzoskwinie: 2 szt.
KREMOWY SERNIK Z PODZAMCZA
Wykonanie:
1. Ze składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół, wkładamy do woreczków i umieszczamy w zamrażalniku na co najmniej 30 minut.
2. Blachę ( 25 x 25 cm )wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy lekko tłuszczem i oprószamy mąką. Na spód formy ścieramy na tarce o dużych oczkach połowę ciasta. Następnie lekko ugniatamy. Wkładamy do piekarnika ( 180 stopni ) i pieczemy 20 minut.
3. Masło ucieramy do białości z cukrem waniliowym i ok 3 łyżkami cukru. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku i mąkę ziemniaczaną. Na koniec łączymy z twarogiem i ew. dosładzamy. Masę wykładamy na podpieczony i przestudzony spód. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie.
4. Pianę ubijamy z cukrem na sztywno. Wykładamy na brzoskwinie, a na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach.
Smacznego!