Blog posts

Kremowy sernik z Podzamcza

Kremowy sernik z Podzamcza

Ciasta, Wigilia i Święta

Można jeść i jeść i nigdy się nie znudzi, tak orzekli wszyscy smakując kremowy sernik z Podzamcza. Było to latem na Jurze, podczas wypadu do Olsztyna i innych atrakcji na szlaku Orlich Gniazd. Zostaliśmy poczęstowani tym sernikiem przez naszą znajomą mieszkającą prawie pod samym zamkiem. Stąd też nazwa tego delikatnego i orzeźwiającego sernika

Sernik jest na pysznym, kruchym spodzie. Jest wyjątkowo soczysty, a pomiędzy masą serową, a warstwą ciasta spotkamy delikatną piankę. Wszystko pysznie uzupełniają kawałeczki brzoskwiń. To wszystko sprawia, że trudno się oprzeć kolejnej porcji. 

Ciasto doskonale sprawdzi się na święta i rodzinne uroczystości. Będzie bez wątpienia idealnym dodatkiem do kawy i herbaty. Zapraszamy więc na przepis! 

KREMOWY SERNIK Z PODZAMCZA


KREMOWY SERNIK Z PODZAMCZA

Składniki:

Na ciasto kruche:

  • mąka : 2,5 szklanki
  • żółtka: 5 szt.
  • cukier: 2 czubate łyżki
  • masło: 200 g
  • proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki

Masa twarogowa:

  • twaróg: 1 kg
  • masło: 150 g
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy: 1 op.
  • jajka: 4 szt.
  • mąka ziemniaczana: 1 łyżka z brzuszkiem

Pianka:

  • białka: 5 szt.
  • cukier: 3 łyżki
  • brzoskwinie: 2 szt.

KREMOWY SERNIK Z PODZAMCZA

Wykonanie:

1. Ze składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół, wkładamy do woreczków i umieszczamy w zamrażalniku na co najmniej 30 minut. 

2. Blachę ( 25 x 25 cm )wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy lekko tłuszczem i oprószamy mąką. Na spód formy ścieramy na tarce o dużych oczkach połowę ciasta. Następnie lekko ugniatamy. Wkładamy do piekarnika ( 180 stopni ) i pieczemy 20 minut. 

3. Masło ucieramy do białości z cukrem waniliowym i ok 3 łyżkami cukru. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku i mąkę ziemniaczaną. Na koniec łączymy z twarogiem i ew. dosładzamy. Masę wykładamy na podpieczony i przestudzony spód. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie. 

4. Pianę ubijamy z cukrem na sztywno. Wykładamy na brzoskwinie, a na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach.

Smacznego!

KREMOWY SERNIK Z PODZAMCZA


 

KREMOWY SERNIK Z PODZAMCZA

 

 

 

Napisz komentarz