Pyszne pieczone młode ziemniaki w mundurkach z kremowym, delikatnym środkiem i przypieczoną, chrupiącą skórką. To nasz sprawdzony przepis na idealny i prosty w przygotowaniu dodatek nie tylko do dań mięsnych. Te młode ziemniaki zapiekane z czosnkiem i ziołami mogą być również świetny pomysłem na pyszny obiad, do którego wystarczy przygotować sałatkę warzywną. Poza tym skutecznie zastąpią frytki w wielu ulubionych daniach i z pewnością będą od nich zdrowsze.
Sekretem przepisu na pieczone młode ziemniaki jest obgotowanie ich w pierwszej kolejności. Dzięki temu, ziemniaczki potrzebują niewiele czasu, aby się dopiec w piekarniku. W związku z tym nadmiernie nie wysychają i są wyjątkowo kremowe. Pieczenie młodych ziemniaków w mundurkach, to sama przyjemność i piękny zapach, który roznosi się po całym domu. Jeśli zastanawiasz się na tym: Co zrobić z młodych ziemniaków? Koniecznie zobacz Nasz przepis!
Młode ziemniaki z piekarnika pieczone w mundurkach to jeden z wielu przepisów na ziemniaki, jakie znajdziesz na Naszym Blogu Kulinarnym. Sprawdź jak smakuje kraszanka, czyli pyszne ziemniaki z patelni oraz pieczone ziemniaki z kurczakiem i serem. Zobacz również przepis na ziemniaki czosnkowe z piekarnika. Polecamy także pachnące talarki ziemniaczane. Jeśli interesuje Cię przepis na pyszny obiad z młodych ziemniaków, to zapraszamy na Nasz przepis i gorąco polecamy!
Szklanka ma 250 ml
Pieczone młode ziemniaki
Składniki:
- młode ziemniaki: 1,5 kg
- olej: 1/4 szklanki
- czosnek: 6 – 8 ząbków
- starty parmezan lub Grana Padano: 1/2 szklanki
- boczek wędzony surowy: 100 – 150 g
- bazylia suszona: 1 łyżeczka
- oregano: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
Pieczone młode ziemniaki
Przygotowanie:
Młode ziemniaki zalej wodą i gotuj przez ok. 10 minut (od momentu zagotowania wody). Następnie odcedź. Jeśli ziemniaki są małe, przekrój je tylko na pół, jeśli większe, na cztery części.
W dużej misce wymieszaj dokładnie olej, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, starty parmezan, bazylię i oregano. Dodaj nieco pieprzu i odrobinę soli. Następnie wrzuć ziemniaki. Wymieszaj dobrze zawartość, potrząsając miską. Jeżeli ziemniaki lekko się „poczochrają”, to jeszcze lepiej 🙂 Dzięki temu przyprawy będą się lepiej trzymać.
Ułóż ziemniaki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w jednej warstwie. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (środkowa półka) na ok. 25 – 30 minut.
W tym czasie pokrój w drobną kostkę boczek. Podsmaż do zrumienienia na patelni.
Upieczone ziemniaki wymieszaj z podsmażonym boczkiem. Posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podawaj na gorąco.
Może to być również pomysł na wegetariański obiad z młodymi ziemniakami. Wystarczy, że pominiesz boczek.
Życzymy smacznego!