Blog posts

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony w rękawie

drugie danie, Obiady, Święta, Wieprzowina, Z piekarnika

Kruchy, bardzo delikatny schab pieczony w rękawie. Uniwersalny przepis, dzięki któremu możesz przygotować go jako pieczeń do obiadu lub jako doskonałe pieczone mięso na kanapki. Wystarczy kilka prostych składników oraz piekarnik, aby wykonać to pyszne i aromatyczne mięso z rękawa. Oprócz schabu w kawałku, potrzebne będą klasyczne przyprawy, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Do pieczenia przyda się również duża cebula oraz kilka ząbków czosnku. Warzywa włożone na spód rękawa dodadzą pieczeni dodatkowego aromatu. Będą też  składnikiem sosu, który można przygotować z płynu powstałego po pieczeniu. Tę opcję polecamy wszystkim, którzy szukają przepisu na schab w rękawie na obiad. Dlatego właśnie staraliśmy się zamieścić dokładny opis, uzupełniony o zdjęcia z przygotowania. Mamy nadzieję, że pomoże i ułatwi to zdecydowanie wykonanie przepisu. Polecamy!

Schab pieczony w rękawie


Schab pieczony w rękawie

Składniki: 

  • schab: 1,5 kg
  • duża cebula: 1 szt.
  • czosnek: 4 – 5 ząbków

Marynata: 

  • papryka słodka: 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • kmin rzymski: 1/2 łyżeczki
  • tymianek suszony: 1 łyżeczka
  • rozmaryn suszony: 1/2 łyżeczki
  • miód: 2 łyżki
  • olej: 2 łyżki
  • musztarda Dijon: 1 łyżeczka
  • sól: 1 płaska łyżeczka
  • pieprz czarny: 1 płaska łyżeczka

Oraz:

  • rękaw do pieczenia + naczynie do zapiekania zamykane

Schab pieczony w rękawie


Schab pieczony w rękawie – przepis

Przygotowanie: 

Składniki na marynatę mieszamy i nacieramy/smarujemy dokładnie schab. Wkładamy do zamykanego naczynia i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 – 4 godziny, a najlepiej na noc.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Pokrojoną w plasterki cebulę oraz przekrojone na pół ząbki czosnku wkładamy na dno przygotowanego na odpowiedni wymiar rękawa. Na warzywa kładziemy zamarynowany schab i dokładnie zamykamy brzegi rękawa.

Wkładamy do naczynia do zapiekania ( nie przykrywamy) i wstawiamy do piekarnika. Pieczenie schabu w rękawie w 200 stopniach powinno potrwać ok 20 minut. Następnie przykrywamy naczynie i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Czas pieczenia schabu w rękawie foliowym w tej temperaturze, to 90 minut. Następnie piekarnik wyłączamy.

Jeśli schab będzie typową wędliną do chleba, zostawiamy go w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Jeżeli chcemy go podać na gorąco do obiadu, po wyłączeniu piekarnika, schab wyjmujemy i odstawiamy na 15 minut, aby mięso „odpoczęło”. Płyn, który powstał w trakcie pieczenia, razem z cebulką i czosnkiem przelewamy do rondelka i miksujemy na gładką masę. Jeśli trzeba, możemy go zagęścić odrobiną mąki. Podajemy razem z pokrojonym na plastry mięsem na gorąco.

Jeśli chcemy, aby schab się zrumienił, przed końcem czasu pieczenia, odkrywamy naczynie, rozcinamy i rozchylamy rękaw. Ustawiamy tylko górną grzałkę i dopiekamy, aż mięso nabierze ładnego koloru. Następnie wyłączamy piekarnik i postępujemy jak powyżej, w zależności od tego, do czego mięso ma nam posłużyć.

Schab z rękawa

Schab z rękawa, to mięso, które nie jest zbyt pracochłonne. Marynatę przygotowuje się bardzo szybko, jedynie leżakowanie schabu w lodówce zabierze w niej nieco miejsca. Pieczenia praktycznie nie musimy doglądać. Całą pracę wykona za nas piekarnik. Do schabu z rękawa dodajemy czasami również warzywa. Dzięki temu podczas jednego pieczenia, możemy przygotować pełnowartościowy obiad z ziemniakami oraz innymi warzywami, np. papryką i marchewką. Być może właśnie ten pomysł spełni bardziej Twoje oczekiwania. W każdej wersji, schab wychodzi pyszny, bardzo kruchy i aromatyczny.

Schab pieczony w rękawie na święta  

Pieczeń ze schabu w rękawie, to typowo świąteczne danie, które szykujemy najczęściej na Boże Narodzenie oraz Wielkanoc. Klasyczne, sprawdzone dania, to gwarancja udanego spotkania przy świątecznym stole, Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz coraz więcej przepisów na inne dania na Święta. Polecamy nasz pyszny pieczony karczek, aromatyczny, bardzo delikatny pasztet drobiowy bez wątróbki oraz soczyste roladki z karkówki z pieczarkami. Zobacz również przepis na boczek rolowany pieczony, a także na polędwiczki wieprzowe w sosie. Gorąco polecamy!

Życzymy smacznego!

Schab pieczony w rękawie

 

Schab pieczony w rękawie

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *