Prosty przepis na szybki obiad jednogarnkowy, czyli patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami. Pyszne połącznie swojskiej kiełbasy, ziemniaków i białej kapusty w aromatycznych przyprawach. Chłopska patelnia to łatwe i bardzo ekonomiczne w przygotowaniu danie, które posmakuje całej rodzinie.
Co na szybki obiad? Chłopska patelnia to propozycja dla wszystkich, którzy szukają aromatycznego dania z prostych i wszędzie dostępnych produktów. W tym przepisie wystarczy wszystkie składniki pokroić i wrzucić na patelnię. Następnie przygotować mieszankę pachnących przypraw, połączyć z wodą lub bulionem/rosołem i dodać do przygotowanych składników. A następnie poczekać na pyszne zakończenie duszenia 🙂
Co na obiad z ziemniakami? Patelnia chłopska przepis, który zawiera oprócz ziemniaków białą kapustę. Oczywiście może ją zastąpić kapusta kiszona lub kapusta pekińska. Przepis można swobodnie zmieniać i dostosować do własnych upodobań. Naszym zdaniem ziemniaki w tym wypadku spisują się znakomicie. Ryż lub kasza uczynią to danie bardzo suchym. Sprawdzi się natomiast makaron, ale warto ugotować go al – dente i dodać pod koniec duszenia chłopskiej patelni:)
Przepis na obiad z patelni to sprawdzony sposób na pyszny obiad, który coraz częściej gości w naszych domach. Łatwość i szybkość przygotowania to główne zalety tego dania. Ale zapewne też uniwersalność i sposób na wykorzystanie końcówek warzyw, czy wędlin. Chłopska patelnia wpisuje się w ten schemat idealnie. Mamy nadzieję, że to pachnące danie pojawi się również na Waszych kuchenkach. Polecamy!
Danie dla 4 osób
Patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami
Składniki:
- ziemniaki: 500 g
- kapusta biała: 300 g
- kiełbasa swojska: 300 g
- papryka: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- majeranek: 1 łyżka
- ziołowy pieprz: 1 łyżeczka
- kminek mielony: 1/3 łyżeczki
- czarny pieprz: 1/2 łyżeczki
- sól: 1 łyżeczka
- tymianek suszony: 1 łyżeczka
- chrzan: 1 łyżka
- woda lub rosół: 400 ml
- odrobina oleju do smażenia
Patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami
Przepis:
Kiełbasę kroimy w plasterki, a obrane ziemniaki w średniej wielkości kostkę. Podobnie paprykę. Kapustę dość grubo szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka.
Do wody lub rosołu dodajemy wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy.
W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kiełbasę. Po ok. 5 minutach dodajemy cebulę, paprykę i ziemniaki. Kilka minut razem smażymy. Następnie dodajemy kapustę i zalewamy mieszanką przypraw.
Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków, od czasu do czasu mieszając.
Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania z patelni. Polecamy: kraszanka, czyli pyszne ziemniaki z patelni, patelnia Azu z kurczakiem, gorące trójkąty z patelni oraz makaron z kapustą i kiełbasą.
Życzymy smacznego!