Blog posts

Kluski z makiem czyli Mohnnudel

Kluski z makiem czyli Mohnnudel

Dania bez mięsa, Kuchnie świata, Pierogi i kluski, Wigilia i Święta

Tradycyjne danie austriackiej kuchni deserowej to kluski z makiem czyli Mohnnudel. Kluski te znane są również w Czechach jako Škubánky s mákem. W jednym i drugim przypadku to prosty, ale wyjątkowo smaczny i niedrogi deser idealnie wpasowujący się w świąteczny klimat. Danie to dowodzi, że tradycyjna, minimalistyczna kuchnia o wyjątkowym smaku jest możliwa. Austriackie kluski z makiem to propozycja dla wszystkich, którzy szukają nowych smaków, ale z ogólnie dostępnych, prostych składników.

W oryginalnym przepisie w składzie na kluski z makiem jest cukier, który my zastąpiliśmy miodem. Dodaliśmy też do masy makowej bakalie, aby nieco spolszczyć przepis. Jeśli ktoś lubi, może bakalie namoczyć np. w amaretto. Zapraszamy na przepis i życzymy smacznego!

Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na kluski. Min. tradycyjnych klusek stalowych łyżką kładzionych, golców, czyli kaszubskich klusek ziemniaczanych, oraz niemieckich klusek Schupfnudel.

Kluski z makiem czyli Mohnnudel


Kluski z makiem czyli Mohnnudel

Składniki:

  • ziemniaki: 500 g
  • skrobia ziemniaczana: 2 łyżki
  • jajko: 1 szt.
  • mąka pszenna: 100 g
  • sól do smaku

Oraz:

  • mielony suchy mak: 20 g
  • mleko: 50 – 60 ml
  • masło: 1 płaska łyżka
  • miód
  • bakalie

Kluski z makiem czyli Mohnnudel

Kluski z makiem czyli Mohnnudel

Wykonanie:

1. Umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przeciśnij przez praskę lub przez gęste sito.

2. Następnie zagnieć ziemniaki z mąką, skrobią ziemniaczaną i jajkiem aby uformować ciasto.

3. Ciasto podziel na 3 – 4 części i z każdej uformuj walec o grubości kciuka. Następnie pokrój w kawałki długości ok 3 cm. Uformuj z nich ładne kluski, tworząc lekko zaostrzone końcówki.

4. Wolno gotuj w osolonej wodzie 3 – 4 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Następnie odcedź i zostaw do lekkiego odparowania.

5. W rondlu podgrzej mleko z masłem. Następnie dodaj mak. Cały czas mieszając podgrzewaj. Jeśli masa stanie się zbyt gęsta, dodaj jeszcze łyżkę mleka. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia.

6. Ulubione bakalie zalej wrzątkiem, wypłucz, a następnie przełóż na sito, aby obciekły z wody.

7. Masę makową połącz z bakaliami i dopraw miodem do smaku. Wymieszaj z kluskami i podawaj.

Smacznego!

Kluski z makiem czyli Mohnnudel

Napisz komentarz