Tradycyjne danie austriackiej kuchni deserowej to kluski z makiem czyli Mohnnudel. Kluski te znane są również w Czechach jako Škubánky s mákem. W jednym i drugim przypadku to prosty, ale wyjątkowo smaczny i niedrogi deser idealnie wpasowujący się w świąteczny klimat. Danie to dowodzi, że tradycyjna, minimalistyczna kuchnia o wyjątkowym smaku jest możliwa. Austriackie kluski z makiem to propozycja dla wszystkich, którzy szukają nowych smaków, ale z ogólnie dostępnych, prostych składników.
W oryginalnym przepisie w składzie na kluski z makiem jest cukier, który my zastąpiliśmy miodem. Dodaliśmy też do masy makowej bakalie, aby nieco spolszczyć przepis. Jeśli ktoś lubi, może bakalie namoczyć np. w amaretto. Zapraszamy na przepis i życzymy smacznego!
Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na kluski. Min. tradycyjnych klusek stalowych łyżką kładzionych, golców, czyli kaszubskich klusek ziemniaczanych, oraz niemieckich klusek Schupfnudel.
Kluski z makiem czyli Mohnnudel
Składniki:
- ziemniaki: 500 g
- skrobia ziemniaczana: 2 łyżki
- jajko: 1 szt.
- mąka pszenna: 100 g
- sól do smaku
Oraz:
- mielony suchy mak: 20 g
- mleko: 50 – 60 ml
- masło: 1 płaska łyżka
- miód
- bakalie
Kluski z makiem czyli Mohnnudel
Wykonanie:
1. Umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przeciśnij przez praskę lub przez gęste sito.
2. Następnie zagnieć ziemniaki z mąką, skrobią ziemniaczaną i jajkiem aby uformować ciasto.
3. Ciasto podziel na 3 – 4 części i z każdej uformuj walec o grubości kciuka. Następnie pokrój w kawałki długości ok 3 cm. Uformuj z nich ładne kluski, tworząc lekko zaostrzone końcówki.
4. Wolno gotuj w osolonej wodzie 3 – 4 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Następnie odcedź i zostaw do lekkiego odparowania.
5. W rondlu podgrzej mleko z masłem. Następnie dodaj mak. Cały czas mieszając podgrzewaj. Jeśli masa stanie się zbyt gęsta, dodaj jeszcze łyżkę mleka. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
6. Ulubione bakalie zalej wrzątkiem, wypłucz, a następnie przełóż na sito, aby obciekły z wody.
7. Masę makową połącz z bakaliami i dopraw miodem do smaku. Wymieszaj z kluskami i podawaj.
Smacznego!