Blog posts

Roladki z szynki w galarecie

Roladki z szynki w galarecie

Przekąski, Święta, Wędlina

Nasz ulubiony przepis na nadziewane roladki z szynki w galarecie na Wielkanoc. Proste i ekonomiczne w przygotowaniu składniki oraz dość łatwe wykonanie, to główne zalety tych pysznych roladek. Szynka zawijana z farszem, to bardzo lubiane przez nas danie, które dość często pojawia się na wielkanocnym stole. Do naszego farszu możesz wykorzystać warzywa z rosołu, a sam rosół idealnie sprawdzi się jako baza do zalewy.

Do naszych dzisiejszych roladek z szynki w galarecie przygotowaliśmy farsz z gotowanych warzyw, który uzupełniliśmy jajkiem oraz zielonym groszkiem. Składniki łączy domowy majonez oraz nieco chrzanu, dzięki czemu danie nabiera wyjątkowo świątecznego charakteru. Roladki w galarecie bardzo dobrze przechowują się w lodówce, a to sprawia, że można przygotować je nawet na dwa dni przed świętami. Co ważne, takie roladki szynkowe sprawdzą się też doskonale jako pyszna przekąska również na innych uroczystościach.

Wielkanocna szynka w galarecie z nadzieniem – co do środka? Oprócz farszu z sałatki, roladki można również wypełnić serkiem śmietankowym z chrzanem, pastą jajeczną z chrzanem, serkiem i ogórkiem lub pokrojonymi warzywami. Dzięki temu, każdy może znaleźć swój ulubiony pomysł na ruloniki z szynki nadziewane w galarecie. Zapraszamy na nasze roladki z szynki z sałatką!

Roladki z szynki w galarecie


Roladki z szynki w galarecie

Składniki:

  • szynka konserwowa lub szynka gotowana – najlepiej duże plastry: 5 – 6 plastrów

Zalewa do szynki w galarecie: 

  • bulion: 700 – 800 ml
  • żelatyna w ilości zalecanej przez producenta na w/w ilość płynu

Farsz do roladek z szynki w galarecie:

  • duża marchew: 1 szt.
  • pietruszka: 1szt.
  • groszek konserwowy: 100 – 150 g
  • ziemniaki: 2 – 3 szt.
  • ogórek kiszony: 2 szt.
  • jabłko: 1 szt.
  • jajka gotowane na twardo: 2 szt. + 1 szt. do dekoracji
  • cebula mała: 1 szt.
  • majonez: 2 łyżki
  • chrzan tarty do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Roladki z szynki w galarecie


Roladki z szynki w galarecie

Przygotowanie: 

Dziś do naszych roladek z szynki w galarecie przygotowaliśmy farsz z warzyw. Warzywa należy obrać i ugotować do miękkości. Następnie pokroić w kosteczkę, dodać groszek konserwowy, pokojone w kostkę ogórki, cebulę, jabłko oraz ugotowane na twardo, również pokrojone w kosteczkę jajka. Do składników dodajemy majonez oraz chrzan. Nie podajemy dokładnie jego ilości, ponieważ jest on tylko do podkręcenia smaku. My zazwyczaj dodajemy 1 lub 2 łyżeczki chrzanu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Jak widać nadzienie do roladek z szynki w galarecie można przygotować z tradycyjnej sałatki jarzynowej, dodając do niej nieco chrzanu. Jeśli masz więc przygotowaną sałatkę warzywną, po prostu wykorzystaj ją do dalszej części przepisu.

Bulion należy przecedzić, a następnie lekko podgrzać. Wsypać do niego żelatynę i pozostawić na 10 – 15 minut, aby napęczniała. Następnie bulion lekko podgrzewamy i mieszamy żelatynę, aż się rozpuści. Nie gotujemy! Pozostawiamy do wystudzenia.

Na każdy plaster szynki nakładamy odpowiednią ilość farszu (jak na zdjęciu). Następnie zawijamy szynkę w roladkę. Bardzo ważne jest, aby roladek nie zabrudzić, ponieważ będą nieestetycznie się prezentować.

Roladki układamy obok siebie w naczyniu o odpowiedniej głębokości. Układamy plasterki pokrojonego jajka, kilka plasterków marchewki, nieco groszku oraz zieleninę, na przykład natkę pietruszki. Na koniec zalewamy ostrożnie zimnym bulionem. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Szynkowe ruloniki w galarecie świetnie smakują z sosem tatarskim, musztardowym lub chrzanowym.

Czym jeszcze można faszerować szynkę w galarecie? Czasem przygotowujemy też prosty farsz z serka śmietankowego, np. Piątnica, Almette, Łaciaty oraz wymieszanego z nim tartego chrzanu i pokrojonego ogórka świeżego lub konserwowego. Bardzo często korzystamy też z nadzienia z chrzanem i jajkiem gotowanym na twardo. To nadzienia, które doskonale się sprawdzają!

Sprawdź również inne nasze przepisy na Wielkanoc. Zobacz przepis na pyszne jajka faszerowane pieczarkami oraz na półmisek wielkanocny, który będzie piękną ozdobą stołu. Polecamy też żurek z białą kiełbasą i jajkiem, a także na zupę chrzanową – krem.

Życzymy smacznego!

 

Roladki z szynki w galarecie

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.