Sprawdzone składniki i aromatyczne dodatki to pyszna zapiekanka cheeseburger! Klasyczny smak hamburgera z serem w nieco innym wydaniu. Chcieliśmy zachować kształt zapiekanki jak najbardziej zbliżony do oryginału. Tak, aby każdy mógł sobie wziąć na talerz swój kawałek wraz z całą bułką, odpowiednią ilością mięsa i wszystkich dodatków. Wydaje się, że wyszło to znakomicie! Nic się nie rozpaprało, nic nie pływa w zbędnej ilości tłuszczu 🙂. Z pewnością całość wygląda dzięki temu bardzo starannie i chce się tą zapiekankę jeść oczami.
Jeśli jesteś fanem domowego fast food lub szukasz pomysłu na wypasioną zapiekankę, to nasza propozycja jest w sam raz dla Ciebie. Zapraszamy więc na przepis i mamy nadzieję, że będziecie za bardzo liczyć kalorii 😉
ZAPIEKANKA CHEESEBURGER
Składniki:
- bułki do hamburgerów: 4 szt.
- mięso mielone wołowe: 200 g
- mięso mielone wieprzowe: 200 g
- cebula duża: 1 szt.
- korniszon: 4 szt.
- ser żółty w plastrach: 8 szt.
- pomidor: 1 szt.
- ketchup
- majonez
- sos barbecue
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia: 1 łyżka
ZAPIEKANKA CHEESEBURGER
Wykonanie:
1. Mięsa mieszamy ze sobą i smażymy na patelni na gorącym tłuszczu ok. 15 minut. W tym samym czasie na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia mięsa dodajemy do niego cebulę, oraz 2 – 3 łyżki sosu BBQ. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni.
3. W odpowiednio dużym naczyniu do zapiekania lub w formie do ciasta (my tak zrobiliśmy – spód formy należy wtedy wyłożyć papierem do pieczenia), układamy kolejno: Spód bułki, smarujemy nieco majonezem, następnie pokrojone korniszony, pomidora i ser. Teraz nakładamy gorącą porcję mięsa, znów plaster sera i na koniec ponownie pomidor, korniszon i posmarowana z jednej strony górna część bułki.
4. Zapiekamy ok 20 minut w przykrytym naczyniu. Jeśli pieczemy w formie, przykryjmy zapiekankę folią alu.
INNE NASZE POMYSŁY NA DANIA Z PIEKARNIKA:
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM
ZIEMNIAKI Z MIĘSEM Z PIEKARNIKA
EKSPRESOWE ZAPIEKANKI Z CHLEBA TOSTOWEGO
Smacznego!