Blog posts

Domowe lody śmietankowe

Domowe lody śmietankowe

Desery, Dla dzieci

To sprawdzony i bez wątpienia najprostszy przepis na pyszne domowe lody śmietankowe bez jajek. Do ich przygotowania nie potrzebujesz maszynki, wystarczy Ci zwykły blender. Jeszcze tylko 3 proste składniki i w ciągu kilku minut wykonasz doskonałe, kremowe lody domowej roboty. A kto z nas potrafi się oprzeć porcji pysznych, śmietankowych lodów? Jeśli szukasz więc przepisu na lody wykonane domowym sposobem lub zastanawiasz się nad tym: Jak zrobić domowe lody śmietankowe? Ten prosty sposób jest właśnie dla Ciebie!

Lody śmietankowe bez maszynki, możesz posłodzić cukrem lub ksylitolem. W przepisie podajemy obie opcje do wyboru. Jeśli pierwszy raz będziesz szykować domowe lody, polecamy przed przystąpieniem do pracy, skorzystać z naszych kilku porad. Śmietana musi być mocno schłodzona. Naczynie w którym będziesz ubijać śmietanę (najlepiej metalowa lub szklana miska) oraz końcówki blendera lub miksera wstaw wcześniej na co najmniej 30 minut do lodówki. Dzięki tym zabiegom, domowe lody ze śmietany kremówki łatwiej się ubiją i szybciej schłodzą.

Przepis na lody ze śmietany polecamy wszystkim, którzy lubią przygotowywać domowe desery. To idealny smakołyk na schłodzenie się w upalny dzień lub wówczas, gdy po prostu masz ochotę na słodką przekąskę. Jest tak wiele dodatków, które doskonale smakują z lodami śmietankowymi. Możesz dodać świeże owoce sezonowe, pokruszone ciasteczka np. oreo. Świetnie sprawdzą się posiekane orzechy, starta czekolada oraz sos karmelowy.

Lody śmietankowe z mlekiem w proszku, to jedna z wielu propozycji na pyszne desery, jakie znajdziesz na Naszym Blogu. Poznaj przepis na lemoniadę z arbuza i cytryny, a także na ciasto malinowa chmurka na kruchym spodzie. Polecamy również przepis na kolorową sałatkę owocową. Lody śmietankowe: Jak zrobić? Zapraszamy na przepis!

Domowe lody śmietankowe


Domowe lody śmietankowe

Składniki 

  • śmietana 30 %: 500 g
  • mleko w proszku: 3 łyżki
  • cukier: 3 łyżki lub ksylitol: 4 łyżki

Domowe lody śmietankowe


Domowe lody śmietankowe

Przepis

Do wyjętej z lodówki miski wlej bardzo zimną śmietanę. Miksuj do momentu, aż na masie zaczną się tworzyć „wzorki”. Wówczas dodaj cukier/ksylitol oraz mleko w proszku. Jego zadaniem jest zebranie nadmiaru wody ze śmietany. Mieszaj przez chwilę na wolnych obrotach, aż do połączenia składników. Pamiętaj o tym, że zbyt długie miksowanie spowoduje, że z masy powstanie masło:), a tego nie chcemy.

Lody przełóż do zimnego najlepiej szklanego naczynia.

Szczelnie zamknij i włóż do zamrażalnika. Po ok. 30 minutach przy pomocy widelca, przemieszaj lody, aby je lekko napowietrzyć i rozbić powstające kryształki lodu. Czynność tę powtórz jeszcze dwa – trzy razy w odstępach 30 minut.

Lody średnio mrożą się od 2 – 2,5 godziny.

Życzymy smacznego!

Napisz komentarz