Proste w wykonaniu pachnące domowe drożdżówki z budyniem waniliowym to propozycja na pyszny słodki deser. Bułki drożdżowe z budyniem uwielbiamy chyba wszyscy. Większości z nas kojarzą się zapewne z dzieciństwem, często ze szkołą i szkolnym sklepikiem. Smak i zapach tamtych bułeczek pamiętam do dzisiaj. Drożdżówki z budyniem to bez wątpienia przepis ponadczasowy.
Bułeczki drożdżowe z budyniem przepis, który lubią dorośli i dzieci. To idealny dodatek do kawy, kakao oraz gorącego mleka. Jak zrobić drożdżówki z budyniem? Przygotowujemy klasyczne ciasto drożdżowe, z którego formujemy bułeczki. Po wyrośnięciu w każdej tworzymy zagłębienie, które wypełniamy budyniem. Bułeczki z budyniem pieczemy w piekarniku kilkanaście minut i gotowe. Jeśli chcesz, drożdżówki możesz posypać kruszonka. Należy to zrobić przed wstawieniem do piekarnika. Bułeczki na drożdżach lubią też lukier. Lukier nakładamy po upieczeniu, ale gdy drożdżówki są jeszcze ciepłe.
Bułeczki z ciasta drożdżowego z budyniem to słodki wypiek, który bez wątpienia wymaga uwagi w trakcie przygotowania. Jak każde ciasto drożdżowe potrzebuje cierpliwości i „ciepła”. Zrewanżuje się nam puszystością i pięknym zapachem podczas pieczenia. Domowa bułeczka z budyniem to pomysł na drugie śniadanie, podwieczorek lub przekąska do szkoły.
Drożdżówki przepisy, które często pojawiają się na naszych stołach, to bułeczki z serem, z dżemem, z marmoladą, z jabłkami. Drożdżówki z kremem budyniowym mają jednak „to coś”, co w moim przypadku skutecznie wygrywa z pozostałymi. Połącznie ciasta drożdżowego i budyniu ma po prostu swój niepowtarzany „klimat” 🙂 Zapraszamy na przepis. Polecamy!
Drożdżówki z budyniem waniliowym
Składniki:
Ciasto
- mąka pszenna: 2,5 szklanki
- ciepłe mleko: 130 ml
- jajka: 2 szt.
- cukier waniliowy: 2 łyżki
- masło: 4 łyżki
- suche drożdże: 1 saszetka
Budyń
- mleko: 0,5 litra
- budyń waniliowy duży ( na 0,75 l )
Oraz
- cukier puder
- jajko: 1 szt.
Drożdżówki z budyniem waniliowym
Przepis
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Lekko podgrzej mleko i dodaj cukier, drożdże i odstaw na 10 minut.
Do masy drożdżowej dodaj jajka i wymieszaj, aż wszystko się dobrze połączy.
Do miski z przesianą mąką dodaj masę drożdżową i mieszaj, aż mąka się wchłonie. W razie potrzeby możesz dodaj łyżkę mleka. Wyrabiaj przez kilka minut, a następnie dodaj rozpuszczone chłodne masło i wyrabiaj jeszcze przez ok 1 minutę. Przykryj i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
Następnie wyjmij ciasto na blat oprószony mąką. Wyrabiaj ciasto przez ok 1 minutę, aby je odgazować. Podziel na 7 – 8 równych części. Z każdej uformuj bułeczki o kształcie kulki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut.
Budyń ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta, tylko w podanej mniejszej ilości mleka. Jeśli budyń jest bez cukru dodaj odpowiednią dla siebie ilość.
W wyrośniętych bułeczkach odciśnij dnem szklanki wgłębienie.
Każdą bułeczkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie napełnij gorącym budyniem.
Jak upiec drożdżówki z budyniem?
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę na 20 minut. Drożdżówki z budyniem waniliowym pilnuj w trakcie pieczenia, ponieważ każdy piekarnik grzeje nieco inaczej. Twój może potrzebować nieco mniej lub więcej czasu, aby bułeczki się zrumieniły.
Udekoruj drożdżówki z budyniem według własnego uznania.
Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na wypieki z ciasta drożdżowego. Polecamy: puszysta drożdżówka odrywana, drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką oraz drożdżówki z twarogiem.
Życzymy smacznego!