Blog posts

Placki z cukinii smażone

Placki z cukinii smażone

Dania bez mięsa, Dla dzieci, Kolacja, Obiady, Przekąski, Śniadanie, Warzywa

Sprawdzony przepis na tradycyjne, chrupiące placki z cukinii smażone na patelni. To idealny sposób na przygotowanie bardzo prostego pysznego dania z kilku składników. Wystarczy wymieszać startą cukinię z ziołami, mąką, czosnkiem oraz jajkami, a następnie usmażyć pyszne placki, tak aby były chrupiące z zewnątrz oraz delikatne i miękkie w środku. Możesz je podać na śniadanie, obiad, ciepłą kolację lub lekką przekąskę. Chociaż to najprostsze i najsmaczniejsze placki z cukinii łyżką kładzione, to jednak przed smażeniem warto poczynić pewne kroki, które ułatwią przygotowanie pysznych placuszków. Jeśli więc tak jak my jesteś fanką cukinii i prostych w wykonaniu placków, zobacz nasz przepis. Mamy nadzieję, że również Tobie pomoże zrobić pyszne i aromatyczne placki z cukinii. Zapraszamy!

Placki z cukinii smażone


Placki z cukinii 

Składniki: 

  • młoda cukinia (ok. 25 cm): 2 szt.
  • jajka: 2 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • świeży koperek: 1 łyżka
  • mąka: 2 łyżki 
  • sól: 1/2 łyżeczki
  • czarny pieprz: 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia

Placki z cukinii smażone


Placki z cukinii – przepis 

Przygotowanie: 

Jeśli będziesz używać starszej cukinii, obierz ją, ponieważ skóra jest dość twarda. Usuń również nasiona. 

Kluczem do uzyskania chrupiącego wierzchu jest usunięcie z cukinii jak największej ilości wilgoci. Pozbycie się nadmiaru wody sprawi również, że masa nie będzie rzadka, a tym samym placki z cukinii nie będą rozpadać się podczas smażenia. Co więcej, dzięki temu zabiegowi, do placków będzie potrzebna tylko minimalna ilość mąki.

 Z podanych przez nas składników, przygotujesz ok. 10 -12 placków. Dlatego w razie potrzeby zwiększ odpowiednio ilość potrzebnych produktów. 

Cukinię dobrze umyj, osusz i odetnij końcówki. Następnie cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach mocniej dociskając, tak aby uzyskać dłuższe nitki. Do startej cukinii dodaj 1/2 łyżeczki soli, dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż na sitko i odstaw na co najmniej 20 minut. Potem przełóż cukinię w ściereczkę lub gazę i odciśnij nadmiar wody. 

Wyciśniętą cukinię przełóż do miski, dodaj jajka, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie wymieszaj. 

Na patelni rozgrzej olej. Nałóż porządną łyżkę masy i rozciągnij formując okrągły, zgrabny placek. Smaż na dość sporej mocy palnika, aby placek mógł szybko się ściąć, a nie gotował się w oleju. Gdy się zrumieni, odwróć i smaż z drugiej strony również na złoty kolor. Tak samo postępuj z pozostałymi plackami, smażąc je w jednej partii tak, aby nie przepełniać patelni. 

Usmażone placuszki przełóż na ręczniki papierowe, aby zebrały nadmiar tłuszczu. Placki z cukinii smażone podawaj na gorąco z sosem czosnkowym, sosem tzatziki lub innym ulubionym dodatkiem. 

Placuszki z cukinii 

Jeśli chcesz przygotować placuszki z cukinii w mniej kalorycznej wersji, wybierz do tego piekarnik. Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Następnie rozłóż na niej w odpowiedniej odległości od siebie porcje cukiniowego ciasta i spłaszcz formując placek. Wstaw do piekarnika i piecz w 200 stopniach przez ok. 10 – 15 minut. Po tym czasie ostrożnie odwróć placuszki i dopiekaj kolejne 10 – 12 minut, aż się ładnie zrumienią. To będzie doskonała wersja na placki z cukinii dla dzieci. Jeśli chcesz przygotować placki w wersji bezglutenowej, użyj odpowiedniego rodzaju mąki. Jeśli lubisz, do ciasta na placki możesz również dodać startą marchewkę lub niewielką ilość gotowanych ziemniaków. 

Placki cukiniowe 

Dlaczego placki z cukinii są rzadkie i rozpadają się? Jeśli zauważysz, że placki cukiniowe są rozmoczone, prawdopodobnie jest to spowodowane jednym z dwóch czynników. Po pierwsze olej miał niewystarczającą temperaturę, co doprowadziło do wchłonięcia go przez placki. Po drugie, w startej cukinii pozostało zbyt dużo wody, która nie pozwoliła na odpowiednie związanie przygotowanej masy. Dlatego zawsze polecamy zrobić próbę jednego placka zanim zaczniemy smażyć pozostałe. Jeśli szukasz innych pomysłów na cukinię, zobacz również jak prezentuje się nasza cukinia smażona w panierce, pyszna cukinia pieczona w piekarniku oraz cukinia faszerowana kurczakiem. Polecamy też przepis na frytki z cukinii z piekarnika, a także na cukinię z patelni w sosie pomidorowym.

Życzymy smacznego! 

Placki z cukinii smażone

Placki z cukinii smażone

Napisz komentarz