Przepis na pyszne danie z piekarnika, czyli naleśniki zapiekane z serem i kurczakiem w sosie słodko – kwaśnym. Zapiekanka z naleśników z kurczakiem i sosem serowym to świetny pomysł na rodzinny obiad lub pyszną przekąskę pomiędzy posiłkami. Jak zapiekać naleśniki w piekarniku?
Przepis na zapiekane naleśniki z kurczakiem i serem jest bardzo prosty. Wystarczy usmażyć tradycyjne naleśniki, następnie na każdym placku ułożyć przygotowany farsz i zwinąć. Potem włożyć naleśniki do odpowiedniej wielkości naczynia i umieścić w gorącym piekarniku na 10 – 15 minut. Naleśniki możesz zapiec bez żadnych dodatków tylko z nadzieniem. Możesz również wykorzystać sos serowy, tak jak w naszym przepisie lub sos pomidorowy, sos czosnkowy lub beszamel. Naleśniki możesz posypać też przed zapieczeniem tylko startym serem.
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem w sosie słodko – kwaśnym są bardzo aromatyczne, delikatne i bardzo sycące. Sprawdzony przepis i rozsądnie dobrany skład naszej zapiekanki z naleśników gwarantują, że efekt przyjemnie wszystkich zaskoczy. Kurczak słodko – kwaśny jako farsz do naleśników zapewne nie często się pojawia. A szkoda, ponieważ doskonale się sprawdza. W połączeniu z pachnącym sosem serowym sprawia, że po prostu nie można się naszym zapiekanym naleśnikom oprzeć 😉
Jeśli szukasz odpowiedzi na pytania: Jak zrobić ciasto na naleśniki? lub Jak zrobić naleśniki zapiekane? Mamy nadzieję, że w naszym przepisie znajdziesz pełne wyjaśnienie. Polecamy!
Zapiekanka wykonana z 4 naleśników z patelni 28 cm.
Jak zrobić ciasto na naleśniki zapiekane ?
Składniki:
- mleko: 125 ml
- woda gazowana: 125 ml
- jajko: 1 szt.
- mąka pszenna: 1 szklanka ( 250 ml )
- olej: 2 łyżki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy razem, tak aby nie było grudek i odstawiamy na 10 – 15 minut.
Patelnię przecieramy niewielką ilością tłuszczu. Na gorącą patelnię wylewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy z obu stron, aż się lekko zrumienią.
Jak zrobić naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem ?
Składniki:
- naleśniki: 4 szt.
- filet z piersi kurczaka: 300 g
- sos słodko – kwaśny : 1 słoik ( 550 g )
- ser żółty: 200 g
- mleko: 150 ml
- czosnek suszony: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Na suchej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Kiedy kurczak się lekko zrumieni, wlewamy sos słodko – kwaśny. Chwilę razem gotujemy, aby lekko odparować zawartość. Po ok 10 minutach gasimy palnik. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Ser ścieramy na tarce na drobne pazurki. Mleko zagotowujemy i zostawiamy z ognia. Następnie dodajemy ser i mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku czosnkiem oraz ew. solą i pieprzem.
Na każdy naleśnik nakładamy odpowiednią porcję nadzienia. Rolujemy. Na spód naczynia, w którym będziemy zapiekać wykładamy połowę sosu serowego. Następnie na sos układamy zrolowane naleśniki.
Resztę sosu serowego wylewamy pomiędzy i wokół naleśników. Na koniec wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy naleśniki ok. 15 – 20 minut.
Zapiekane naleśniki z kurczakiem i serem podajemy posypane odrobiną zieleniny.
Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na zapiekanki. Polecamy doskonałe zapiekanki gyros, piękna zapiekanka wiejska, chrupiące kanapki z pastą jajeczną, oraz zapiekanka chłopska.
Życzymy smacznego!
Bookero
8 stycznia 2021 at 10:14 amWyglądają apetycznie, chyba się skuszę, bo dość szybkie danie. Szkoda, że nie ma zdjęcia jak wygląda porcja w przekroju już po upieczeniu.
Karol
8 stycznia 2021 at 2:01 pmSłaba tak kuchnia na wypasie jak proponuje dodać gotowy sos słodko-kwaśny i polać ketchupem i do tego suszony czosnek jakby był problem dostać świeży. Tytuł strony powinien brzmieć: Kuchnia dla leniwych.
KuchniaNaWypasie
8 stycznia 2021 at 2:37 pmMy proponujemy dania, które przygotowuje się dość szybko.
Oczywiście, jeśli ktoś ma czas na długą zabawę w kuchni w dzień powszedni
może dodać sos słodko – kwaśny przygotowany domowym sposobem.
(Niedługo na blogu będzie zresztą przepis na taki sos)
Myślę, że sporo osób nie skorzysta nawet z przygotowania sosu serowego, który tu proponujemy, tylko doda tzw. gotowca 🙂
Piszmy o rzeczach realnych, nawet jeśli mamy inne zdanie;)
Pozdrawiamy!
Dorcia Kolęda
8 stycznia 2021 at 3:54 pmPrzepis bardzo mi się podoba, chętnie skorzystam zamieniając naleśniki na tortillę.
Panie Karolu jak ja będę mieć bogatego męża i nie będę musiała pracować ugotuję sobie taki sos. Najpierw pół dnia będę jeździć za bambusem i innymi składnikami, a drugie pół będę gotować sosy i robić zapiekankę.
Niestety jak się ma stado głodnych ludzi do nakarmienia, trzeba się wspomagać. Na szczęście mamy w sklepach już fajne produkty z krótką listą.
KuchniaNaWypasie
8 stycznia 2021 at 6:26 pmO to właśnie chodzi 🙂
Nie wszystkie gotowe sosy to tylko woda, barwnik i zagęstniki.
Można już dostać naprawdę przyzwoite produkty.
Pozdrawiamy serdecznie!
Dorcia Kolęda
8 stycznia 2021 at 3:55 pmDzięki takim przepisom wiemy jak jeszcze wykorzystać to co powszechnie znane.