Prosty i szybki pomysł na wykorzystanie resztek wędlin, czyli domowa pasta z szynki na kanapki. Do przygotowania tego przepisu możesz wykorzystać praktycznie każdy rodzaj szynki, jaki masz pod ręką. Dzięki wykorzystaniu miksera, tę najłatwiejszą pastę do kanapek z szynki konserwowej, selera, cebuli i ogórka przygotujesz w kilka chwil! A jeśli nie masz miksera, ten pomysł jest nadal bardzo łatwy, ponieważ składniki wystarczy bardzo drobno posiekać! Przygotuj ją na śniadanie, szybką kolację lub na kanapki do pracy!
Dlaczego ten przepis na pastę szynkową jest tak prosty i uniwersalny? Po pierwsze, aby przygotować pastę z szynki, wystarczy tylko 5 składników oraz pieprz i ewentualnie sól. Po drugie, jest to idealny sposób na wykorzystanie resztek szynki lub innych wędlin, które zostają po weekendzie lub uroczystościach świątecznych. Trzecie, możesz ją wykorzystać jako domową pastę do chleba, ale równie dobrze sprawdzi się jako dip do krakersów lub ciasta francuskiego. I wreszcie po czwarte, do tej pasty nic nie musisz gotować, ponieważ przepis korzysta tylko z zimnych składników!
Ta pasta do chleba z szynki wędzonej jest u nas serwowana podobnie jak pasta kanapkowa z wędzonego kurczaka lub pasta z makreli z puszki. Pasta szynkowa, to też idealna propozycja dla osób, które są po zabiegach stomatologicznych oraz dla dzieci, szczególnie tych noszących aparat ortodontyczny. To też świetny pomysł na dip do imprezowych przekąsek. Jeśli szukasz więc sposobu na to, co zrobić z resztek wędlin, zobacz poniższy przepis na pastę z szynki do chleba. Polecam!
Pasta z szynki
Składniki:
Oto lista tego, czego potrzebujesz do przygotowania pasty:
- plasterki lub kawałek gotowanej, wędzonej lub konserwowej szynki: 300 g
- pokrojony seler konserwowy: 150 g
- mała cebulka
- ogórki konserwowe: 2 szt.
- majonez: 2 łyżki
- pieprz i ewentualnie sól do smaku
Pasta z szynki przepis
Przygotowanie:
Do przygotowania przepisu potrzebne będą też oprócz składników tylko: mikser, nóż i deska do krojenia.
Pastę możesz szykować z szynki lub innych wędlin w plasterkach, pieczonych lub gotowanych kawałków szynki, które zostały ze Świąt lub innych uroczystości rodzinnych.
Niektórzy lubią dodawać do pasty z szynki gotowane jajka. i chociaż osobiście ich nie dokładam, ponieważ to nie moja bajka, to do poniższego przepisu możesz dodać 2 lub 3 szt.
Listę składników możesz również rozszerzyć o żółty ser lub serek śmietankowy, a przyprawy dostosować do tego, co lubisz. W tym przepisie jest tylko dwie łyżki majonezu, jeśli chcesz, dodaj go więcej. Do uzupełnienia smaków pasty, świetnie sprawdzi się też odrobina musztardy Dijon.
Warto uważać z dodawaniem soli, ponieważ zarówno szynka, ogórki jak i majonez mają w sobie sól. Dlatego pastę najlepiej zostawić do przegryzienia i przetestować smakowo bezpośrednio przed podaniem. Ewentualnie wówczas doprawić do smaku.
Pastę z szynki należy przechowywać w lodówce i spożyć maksymalnie w ciągu 2 – 3 dni. Ze względu na dodatek majonezu nie pozostawiaj na dłużej pasty w temperaturze pokojowej.
Jak zrobić pastę do kanapek z szynki?
Szynkę pokrój w kostkę. Seler konserwowy odsącz dokładnie z zalewy. W razie potrzeby osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Z kolei cebulkę oraz ogórki konserwowe pokrój w niewielką kostkę.
Tak przygotowane składniki przełóż do misy miksera. Miksuj szybkimi, krótkimi impulsami, aż powstanie średnio rozdrobniona masa. W razie potrzeby oczyść boki miksera i upewnij się, że wszystkie kawałki składników odpowiednio się rozdrobniły.
Pastę przełóż do miski, dodaj majonez i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Odstaw aby składniki przeszły smakami i ewentualnie dopraw solą.
Jeśli chcesz możesz dodać więcej majonezu lub uzupełnić podaną w tym przepisie ilość o łyżeczkę lub dwie musztardy. Do pasty możesz też dodać ugotowane jajka, które należy zmiksować wraz z pozostałymi składnikami.
Smacznego!
Do pieczywa sprawdź też pastę awanturkę na dwa sposoby.
Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl