Blog posts

Cukinia smażona w panierce

Cukinia smażona w panierce

Dania bez mięsa, Dla dzieci, Kolacja, Obiady, Przekąski, Warzywa

Chrupiąca cukinia z patelni smażona w panierce, to idealny sposób na delektowanie się tym pysznym warzywem. Niezależnie od tego, czy podasz ją jako przystawkę, dodatek lub jako główne danie, ta usmażona do perfekcji cukinia jest jedną z naszych ulubionych. Wszyscy lubimy dania, które nie są pracochłonne, a dodatkowo zawierają tylko kilka składników. Prosty przepis na cukinię w panierce z patelni, to super smaczny i pożywny posiłek, z przygotowaniem którego nikt nie powinien mieć problemu. To Ty wybierzesz, czy będzie to pomysł na pyszny obiad, ciepłą kolację lub chrupiącą przekąskę. Możesz go przygotować nie tylko latem, ale zawsze kiedy masz ochotę na pyszną cukinię! Celem jest jak zawsze cudowna, złota panierka i delikatne, świeżo upieczone wnętrze. Zapraszamy na przepis!

Cukinia smażona w panierce


Cukinia smażona w panierce 

Składniki: 

  • cukinia średniej wielkości: 2 szt.
  • bułka tarta: 1,5 szklanki
  • starty ser Grana Padano lub Parmezan: 1/4 szklanki
  • mąka pszenna: 1 szklanka
  • jajka od kur z wolnego wybiegu: 3 – 4 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Cukinia smażona w panierce


Cukinia smażona w panierce – przepis 

Przygotowanie: 

Cukinia, to warzywo dość wodniste, dlatego przed panierowaniem i smażeniem należy ją odpowiednio przygotować. Zacznij więc od pokrojenia cukinii na 1 cm plastry, a następnie ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej ręcznikami papierowymi i lekko je posól. Zostaw na ok. 30 minut, pamiętając, aby w po 15 minutach odwrócić plastry na drugą stronę. Tym sposobem usuniesz z cukinii sporą ilość wilgoci. Na koniec dokładnie osusz.

Przygotuj 3 głębsze talerze. W pierwszym połącz bułkę tartą z parmezanem, solą i pieprzem, do drugiego wsyp mąkę, a w ostatnim roztrzep jajka.

Na patelni rozgrzej olej. Plastry cukinii zanurz kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaż z obu stron na złoty kolor. Ważne jest, aby temperatura oleju nie była zbyt wysoka, ponieważ panierka bardzo szybko się zrumieni, a cukinia wewnątrz może zostać surowa. My zawsze smażymy na średniej mocy palnika, dzięki czemu mamy kontrolę nad temperaturą tłuszczu oraz stopniem usmażenia poszczególnych plastrów cukinii.

Po usmażeniu przenieś plastry cukinii na ręczniki papierowe, aby zebrały nadmiar tłuszczu. Cukinię podawaj z ulubionym dipem lub sosem.

Podczas panierowania upewnij się, że każdy kawałek cukinii jest dokładnie pokryty mąką, a potem jajkiem i bułką tartą. To gwarancja dobrze przylegającej panierki, pod którą nie będzie wpływać olej, co zapobiegnie jej odklejaniu. Za to po usmażeniu okaże się chrupiąca.

Jeśli chcesz przygotować ten przepis w wersji bezglutenowej, wystarczy, że całkowicie pominiesz bułkę tartą, a tradycyjną mąkę zastąpisz mąką kukurydzianą. Po prostu obtocz każdy plater cukinii w mące kukurydzianej, jajku i ponownie w mące, a następnie usmaż.

Podczas smażenie w niezależnie której wersji warto pamiętać o nieprzepełnianiu patelni. Najlepiej ułożyć plastry cukinii w jednej warstwie w pewnej odległości od siebie. Dzięki temu smażenie przebiegnie równomiernie i każdy kawałek usmaży się równomiernie.

Jak usmażyć cukinię?

Cukinię możesz przygotować na kilka sposobów. Wykorzystaj najprostszą metodę i smaż na patelni. Ten rodzaj przyrządzania przez wiele osób nazywany cukinia à la schabowe, to prawdopodobnie najbardziej popularna wersja. Możesz również wykorzystać do tego frytownicę lub zrezygnować z oleju i upiec ją w piekarniku. Bez względu na to, który sposób wybierzesz, cukinia będzie chrupiąca i pyszna. Jak dodać smaku smażonej cukinii? Przed smażeniem do panierki dodaj parmezan, czosnek, płatki chili lub ulubione zioła. Nie polecamy obierać cukinii przed smażeniem. To właśnie skórka trzyma cukinię razem i sprawia, że nie jest papkowata w środku.

Cukinia panierowana 

Przyznamy się, że cukinia w panierce, czyli w jajku, mące i bułce tartej, to nasz ulubiony sposób przyrządzania tego pysznego warzywa. Czasem do panierki wykorzystujemy również bułkę panko. Jako dodatek, idealnie sprawdza się dobrze doprawiony sos czosnkowy. Dla wszystkich, którzy po raz pierwszy szykują smażoną cukinię, frustrujące może być przyklejanie się warzywa do dna patelni lub zsuwanie panierki. W naszym przepisie polecamy trzymać się trzech podstawowych zasad, dzięki którym nic się nie przykleja i nic nie odpada. Po pierwsze, usunięcie z cukinii nadmiaru wilgoci, zanurzenie plastrów przed panierowaniem w mące oraz smażenie na dość sporej ilości tłuszczu.

Plastry cukinii panierowane 

Podobnie jak większość smażonych potraw, również cukinia panierowana w plastrach najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli zostało kilka plastrów, przechowuj je w lodówce, a jeśli przyjdzie Ci ochota, podgrzej je w piekarniku. Inne nasze przepisy, czyli cukinia pieczona w piekarniku oraz pyszna cukinia faszerowana kurczakiem również mogą Cię spodobać. Świetnym, bezmięsnym daniem jest też cukinia na grilla, a także cukinia w cieście curry. Zapraszamy również do sprawdzenia innych przepisów na pyszne obiady, które znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym.

Życzymy wszystkim fantastycznego dnia!

Cukinia smażona w panierce

Cukinia smażona w panierce

Napisz komentarz