KULKI ZIEMNIACZANE Z NADZIENIEM GRZYBOWYM
Bardzo delikatne, z chrupiącą skórką kulki ziemniaczane z nadzieniem grzybowym. Doskonałe jako pyszna przekąska, przystawka lub jako danie ziemniaczane. Świetnie smakuje z sosem grzybowym i świeżą surówką. Co ciekawe, zaskakująco dobre również na zimno, co w tego typu daniach nie często się zdarza!
Do nadzienia wykorzystaliśmy bardzo drobno pokrojone grzyby leśne podsmażone z cebulką na patelni. Do kulek natomiast ziemniaki które zostały z innego ziemniaczanego dania. Warto tylko wspomnieć, że jeśli jest to możliwe, do ziemniaczanego ciasta należy użyć ziemniaków z dużą ilością skrobi (typ C). Jeśli takich nie mamy, będziemy zapewne potrzebować nieco mąki ziemniaczanej, aby zagęścić konsystencję ciasta.
Kulki są bardzo proste w przygotowaniu, a przepis łatwy i przejrzysty. Skorzystaj więc z niego i zaskocz bliskich i znajomych pysznymi kulkami ziemniaczanymi z nadzieniem grzybowym. Zapraszamy!
KULKI ZIEMNIACZANE Z NADZIENIEM GRZYBOWYM
Składniki:
- 600 – 700 g ziemniaków
- 10 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 0,5 kg grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 mała cebula
- bułka tarta
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- olej do smażenia
- opcjonalnie – mąka ziemniaczana
KULKI ZIEMNIACZANE Z NADZIENIEM GRZYBOWYM
Wykonanie:
1. Ugotuj do miękkości ziemniaki, odcedź i dokładnie ubij tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Na pewno nie radzimy używać blendera. Do lekko ciepłych dodaj masło i jajko, a następnie wyrób na jednolitą, gładką masę. Wystudź. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodaj nieco mąki ziemniaczanej dla uzyskania właściwej konsystencji.
2. Posiekaj drobno grzyby i cebulę i usmaż na maśle na złoty kolor. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Również pozostaw do wystudzenia.
3. Na płaskim talerzu wymieszaj bułkę z papryką. Z ziemniaków formuj nieduże kulki. Na środku każdej zrób wgłębienie i włóż nieco farszu. Uformuj dokładnie kulkę.
Każdą obtaczaj w bułce z papryką i smaż na rozgrzanym głębokim oleju ok 5 – 6 na złoty kolor. Następnie wyjmij na ręcznik papierowy i osusz.
Smacznego!