Blog posts

Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem

Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem

Dania bez mięsa, Kolacja, Obiady, Przekąski, Zapiekanka

Prosty przepis na muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i fetą, zapiekane w sosie pomidorowym. Dobrze doprawione, sycące danie bezmięsne, które przygotujesz w 40 minut! Resztę wykona za Ciebie piekarnik! Wszystko, czego potrzebujesz, to makaron duże muszle, szpinak, ser feta, sos pomidorowy oraz nieco przypraw, które są w każdej kuchni. Ten przepis, to świetny pomysł na wegetariański obiad, kolację na ciepło lub bezmięsną, gorącą przystawkę.

Niezwykle ważne jest, aby nie muszle po ugotowaniu były miękkie, ale nie rozgotowane, aby nie rozpadły się po napełnieniu farszem. Aby uniknąć ewentualnej niespodzianki, warto na wszelki wypadek ugotować kilka muszli więcej. Są dwa sposoby nadziewania muszli, Jeden to klasyczny, czyli przy pomocy łyżki lub łyżeczki, oraz drugi, za pomocą rękawa. Makaron muszle ze szpinakiem i serem feta możesz również urozmaicić przed dodanie do farszu np. świeżej bazylii. Jeśli należysz do osób, które nie przepadają za fetą, zamiennie możesz dodać ser ricotta, który też idealnie się w tym daniu sprawdzi.

Nic również nie stoi na przeszkodzie, aby muszle faszerowane szpinakiem zamrozić. W tym celu ugotowane muszle nadziewamy i układamy na tacy w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do zamrażalnika, a kiedy zamarzną, przekładamy do pojemnika lub woreczka foliowego i przechowujemy w zamrażalce. Dzięki temu, możemy przygotować tyle porcji, ile chcemy. Przy zastosowaniu tej metody, warto pamiętać, że muszli przed zapiekaniem nie rozmrażamy. Po prostu zamrożone przekładamy bezpośrednio do naczynia z sosem i wstawiamy do piekarnika. Nie polecamy natomiast zamrażania tego dania po zapieczeniu.

Duże muszle makaronowe ze szpinakiem i fetą, to jeden z naszych ulubionych obiadów z wykorzystaniem składników bez mięsa. Jeśli szukasz więc pomysłu na obiad bezmięsny lub zastanawiasz się: Jak zrobić makaron duże muszle ze szpinakiem? Koniecznie sprawdź naszą propozycję. Zapraszamy na przepis!

Naczynie do zapiekania 25 x 15 cm

Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem


Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem

Składniki: 

  • muszle makaronowe typu jumbo: 15 – 16 szt.
  • szpinak świeży: 200 – 250 g
  • ser feta: 250 g
  • czosnek: 2 ząbki
  • posiekana natka pietruszki: 1 łyżeczka
  • passata pomidorowa: 200 – 250 ml
  • oregano: 1 łyżeczka
  • suszona bazylia: 1 łyżeczka
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • sól i pieprz do smaku
  • starta mozzarella lub inny ser: 3 – 4 łyżki

Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem


Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem

Przygotowanie: 

Do przepisu potrzebne są duże muszle makaronowe, które należy ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Jeśli będziesz używać wielkości naczynia do zapiekania, które my rekomendujemy, potrzebne Ci będzie 12 muszli. Jednak warto ugotować o kilka więcej, tak na wszelki wypadek. Po ugotowaniu muszle odcedź i zostaw do lekkiego przestudzenia.

Jeśli używasz świeżego szpinaku, ugotuj go na parze, aż zmięknie lub podsmaż na patelni. W tym celu wlej na patelnię odrobinę oleju, a kiedy się podgrzeje dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż. Następnie dodaj szpinak i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż liście zwiędną, ale wciąż będą zielone. Potrwa to ok. 3 minut. Następnie zdejmij szpinak z ognia i wystudź. Jeśli użyjesz szpinaku mrożonego, pamiętaj, aby najpierw go rozmrozić i wycisnąć z niego nadmiar wody.

Passatę pomidorową połącz z oregano, bazylią oraz gałką muszkatułową. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dwie trzecie sosu przelej następnie na spód naczynia do zapiekania. Pozostały sos zostaw do ewentualnego uzupełnienia podczas układania muszli.

Szpinak wymieszaj dokładnie z fetą oraz natką pietruszki. Nałóż odpowiednią ilość farszu w muszle i ostrożnie układaj w sosie pomidorowym. Możesz to zrobić po lekkim skosie tak jest w naszym przepisie. Nam udało się uzyskać 3 rzędy po 4 szt. W trakcie układania muszli warto zwrócić uwagę na ilość sosu. Po włożeniu wszystkich muszli powinien on sięgać mniej więcej do 2/3 ich wysokości. Dzięki temu po upieczeniu, nie powinien zabrudzić muszli od góry. To sprawi, że danie będzie wyglądać elegancko i schludnie.

Muszle makaronowe ze szpinakiem posypujemy na koniec startą mozzarellą lub innym serem. Temperatura zapiekania muszli, to 200 stopni. Czas zapiekania, to ok. 15 – 20 minut. Przed podaniem, muszle możemy posypać startym parmezanem.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania z makaronem. Polecamy makaron z serkiem mascarpone i szpinakiem oraz makaron z fasolką szparagową i kurczakiem. Prostym pomysłem na obiad jest też kurczak z makaronem w sosie, a także makaron z boczkiem i pieczarkami.

Życzymy smacznego!

Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem

1 Comments

  1. Pyszna inspiracja na zapiekane wege danie 🙂

Napisz komentarz