Blog posts

Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Bez mięsa, Kolacja, Kuchnia regionalna, Obiady, Warzywa, Z patelni

Przepis na fuczki, czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty, to prosty pomysł na ekonomiczny obiad z kilku składników. Idealna propozycja dla fanów kiszonej kapusty i nie tylko. Są pyszne, lekko pikantne, mogą być doskonałą alternatywą dla placków ziemniaczanych i bardzo  łatwym w przygotowaniu daniem wegetariańskim. Jak zrobić fuczki? Zobacz koniecznie!

Fuczki przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej, kuchni prostych składników, które są zazwyczaj w każdym domu. Kiszona kapusta, mleko, jajko i mąka oraz kilka klasycznych przypraw tworzą znakomity pomysł na obiad bez mięsa. Placki z kiszonej kapusty można za każdym razem przygotować z innym dodatkiem. Naszym zdaniem rewelacyjne smakują z koperkiem.

Fuczki łemkowskie, to danie regionalne, które świetnie smakuje z gulaszem oraz tradycyjnymi sosami, np. pieczarkowym / grzybowym oraz czosnkowym. Można je podać również z samą śmietaną. Do przygotowania placków warto z pewnością zadbać o dobrej jakości kapustę. Placki z prawdziwie ukiszonej, domowej kapusty będą nieporównywalnie lepsze niż z kapusty zakwaszanej octem. Zapraszamy na przepis!

Fuczki 


Fuczki 

Składniki 

  • kapusta kiszona: 200 g
  • mąka: 150 g
  • mleko: 180 ml
  • jajko: 1 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • majeranek: 1 łyżka
  • sól: 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny świeżo mielony: 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony: 1/4 łyżeczki
  • olej do smażenia

Fuczki 


Fuczki 

Przygotowanie

Kiszoną kapustę dobrze odciskamy, a następnie kroimy. Z mąki, mleka, jajka oraz przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy ciasto. Dokładnie mieszamy z kapustą oraz przyprawami. Masa powinna być na tyle, gęsta, aby nie rozpływała się po patelni. Jeśli dobrze odcisnęliśmy kapustę, podana ilość mąki powinna w zupełności wystarczyć.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Łyżką nakładamy ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano.

Podajemy ze śmietaną, sosem pieczarkowym lub czosnkowym.

Zobacz również przepis na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym oraz placki z cukinii z wędzonym boczkiem. Pyszny jest także nasz kapuśniak z kiszonej kapusty, a także kapustnica, czyli kapuśniak po słowacku. Poznaj również pomysł na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą. 

Życzymy smacznego!

Fuczki 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *