Kurczak Vesuvio, to jednogarnkowe, włosko – amerykańskie danie, które powstało w Chicago. Delikatne udka z kurczaka, pieczone na złoty kolor, podawane z ćwiartkami ziemniaków, zielonym groszkiem oraz pysznym sosem. Szybki i prosty przepis na doskonały obiad z jednego naczynia! Vesuvio to kulinarny wizerunek Chicago, spopularyzowany prawdopodobnie w latach 30 XX wieku w tym właśnie mieście. Ten pyszny kurczak inspirowany jest niewątpliwie kuchnią włoską, a jako jego twórcę źródła podają spójnie Nicka Giannottiego.
Połączenie czosnku, białego wina, pieczonych ziemniaków oraz delikatnego kurczaka i zielonego groszku jest znakomite, a poza tym bardzo łatwe w przygotowaniu! Podobnie jak nasz kurczak pieczony na młodej kapuście lub kurczak w sosie Marengo. Jeśli lubisz inne sposoby na kurczaka z piekarnika, sprawdź również jak smakuje nasz kurczak pieczony w piwie pszenicznym, a także kurczak pieczony z ziemniakami. Liczymy na to, że także dzisiejszy przepis będzie częstym gościem na Waszych stołach! Zapraszamy!
Kurczak Vesuvio
Składniki:
- udka z kurczaka: 5 szt.
- ziemniaki: ok. 500 – 600 g
- groszek zielony mrożony: ok. 200 g
- bulion drobiowy: 1/2 – 3/4 szklanki
- czosnek: 3 – 4 ząbki
- olej lub oliwa z oliwek: 2 – 3 łyżki
- białe wino wytrawne lub półwytrawne: 1/2 szklanki
- sok z cytryny: 2 łyżki
- suszone oregano: 2 łyżeczki
- sól oraz pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
Kurczak Vesuvio – przepis
Przygotowanie:
Ten przepis najlepiej przygotować z kawałków kurczaka ze skórą i kością. My użyliśmy samego udźca, ale możesz wykorzystać całą ćwiartkę kurczaka. Nie doradzamy za to wyfiletowanych piersi z kurczaka, ponieważ mięso będzie zbyt suche. Ostatecznie możesz użyć piersi z kością i skórą.
W przepisie użyliśmy groszku mrożonego. Nie polecamy zamiennie stosować groszku z puszki, ponieważ jego wygląd, konsystencja oraz smak będzie w tym wypadku bardzo mierny.
Jeśli chodzi o wino, to użyj swojego ulubionego. My zastosowaliśmy Principato Pinot Grigio. Świetnie sprawdzi się również Greco di Tufo. W tym daniu jest sporo czosnku, dlatego zniechęcamy do Rieslinga, który naszym zdaniem niezbyt dobrze współgra z tym warzywem. Jeśli nie lubisz wina, lub nie chcesz dodatku alkoholu, pomiń go i zastąp odpowiednią ilością bulionu. Możesz również użyć wina bezalkoholowego.
Do przygotowania tego dania warto użyć patelni, która nadaje się do piekarnika.
Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem oraz 1 łyżeczką oregano. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, a następnie smaż mięso skórą do dołu, aż się zrumieni. Potem obróć na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 4 – 5 minut. Zdejmij kurczaka z patelni i przykryj.
Ziemniaki dokładnie umyj i wraz ze skórką pokrój wzdłuż na ćwiartki. Przełóż do miski, posyp odpowiednią ilością soli, pieprzu oraz 1 łyżeczką oregano. Następnie dokładnie wymieszaj ziemniaki z przyprawami.
Jeśli patelnia zanieczyściła się podczas smażenia mięsa, należy ją umyć. Następnie rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć pokrojone ziemniaki. Obsmaż z każdej strony, aby się zrumieniły. Ziemniaki również zdejmij z patelni.
Na patelnię dodaj kolejną łyżkę oleju. Rozgrzej go na niższej mocy palnika, a następnie wrzuć pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy czosnek lekko się zrumieni, dodaj wino oraz bulion. Gotuj przez kilka minut, aż płyn się zredukuje. Dodaj sok z cytryny, a potem połóż z powrotem kurczaka. Wokół mięsa ułóż ziemniaki.
Kurczaka Vesuvio pieczemy ok. 30 – 35 minut pod przykryciem w temperaturze ok. 185 – 190 stopni do miękkości mięsa. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy jeszcze ok. 5 minut, aby mięso i ziemniaki się zrumieniły.
Mięso oraz ziemniaki przekładamy na półmisek. Do sosu dodajemy groszek i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Chwilę wszystko gotujemy.
Na koniec polewamy sosem kurczaka oraz ziemniaki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też przepis na oryginalne przygotowanie pałek z kurczaka w piekarniku.
Życzymy smacznego!