Przepis na nasz domowy rosół
Rosół to domena Polski i nie ma w tym temacie dwóch zdań, dlatego i w Kuchni Na Wypasie nie może zabraknąć przepisu na nasz domowy rosół. Ten wywar mięsno – warzywny z pewnością nam wszystkim kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem. Podawany z makaronem lub domowymi kluskami – tak u mnie też nazywano makaron. Najlepiej smakuje gorący, z dodatkiem świeżo posiekanej natki pietruszki.
W rejonie, skąd pochodzę, rosół często podawano z ugotowanymi osobno ziemniakami, ale mi szczerze mówiąc to połączenie nie podchodzi😄. Skrobia z ziemniaków powoduje, że rosół staje się mętny, w związku z tym mało apetyczny. Ale i dziś znam osoby, dla których rosół to tylko w połączeniu właśnie z ziemniakami. To najczęściej ludzie starsi, którzy wierni są rodzinnym tradycjom.
Po tej chwili nostalgii wróćmy niestety do naszych czasów😉. Zapraszamy na pyszny rosół na kurze, która biegała i zbierała to, co miała pod dziobem. Taka, która ma mięśnie i smakuje jak kura, a nie jak tektura. Warto szukać takiego mięsa. Jest coraz bardziej dostępne i ceny też.
Przepis na nasz domowy rosół składniki:
- kura z wolnego wybiegu ok 1,5 kg
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 0,5 średniej wielkości selera
- suszony borowik (jeden średniej wielkości kapelusz)
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka gorczycy
- 10 kulek czarnego pieprzu
- 2 gałązki lubczyku
- 2 gałązki selera
- 2 pióra pora
- 1 pęczek natki pietruszki
- woda
- sól
Przepis na nasz domowy rosół wykonanie:
1. Mięso porcjujemy, zalewamy zimną wodą. Jeśli woda zrobi się czerwona, wylewamy ją i zalewamy czystą na kolejne 20 minut.
2. Obraną cebulę opiekamy w piekarniku.
3. Do garnka wkładamy warzywa, mięso, przyprawy (bez soli). Zalewamy zimną wodą 2 – 3 cm ponad zawartość. Z zieleniny i połowy pęczka natki pietruszki składamy wiązkę, wiążemy nitką i dodajemy do rosołu po 1 godzinie od momentu zagotowania. Resztę natki drobno kroimy do posypania rosołu na talerzach.
4. Podgrzewamy bardzo wolno, uważając, żeby rosół tylko mrugał. Ostre gotowanie powoduje mętnienie wywaru.
5. Po godzinie z zieleniną dodajemy odrobinę soli. Gotujemy, aż mięso stanie się miękkie. Potem ostatecznie doprawiamy i gotowe.
Smacznego!
Z warzyw z rosołu można w kilka minut zrobić pyszną domową bulionetkę. Nie wyrzucaj ich, przekonaj się sam!
Pozycjonerzy24.pl
17 sierpnia 2020 at 4:32 pmRosół to typowe polskie danie które króluje na naszych stołach.Jest bardzo leczniczy.
Ela
19 sierpnia 2020 at 3:10 pmSzkoda, że wiele osób z prawdziwej celebry robi…zupę na sztukę. A rosół jest jak ciasto drożdżowe, wymaga cierpliwości, ciepła i długiego oczekiwania, lubi być też dopieszczony. 😁
Dorcia Kolęda
5 września 2020 at 12:07 pmPatent na rosół jest krótki, najlepszy na frasunek i smutki. 😋