Blog posts

Przepis na nasz domowy rosół

Przepis na nasz domowy rosół

Kurczak, Obiady, Zupy

Przepis na nasz domowy rosół

Rosół to domena Polski i nie ma w tym temacie dwóch zdań, dlatego i w Kuchni Na Wypasie nie może zabraknąć przepisu na nasz domowy rosół. Ten wywar mięsno – warzywny z pewnością nam wszystkim kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem. Podawany z makaronem lub domowymi kluskami – tak u mnie też nazywano makaron. Najlepiej smakuje gorący, z dodatkiem świeżo posiekanej natki pietruszki. 

W rejonie, skąd pochodzę, rosół często podawano z ugotowanymi osobno ziemniakami, ale mi szczerze mówiąc to połączenie nie podchodzi😄. Skrobia z ziemniaków powoduje, że rosół staje się mętny, w związku z tym mało apetyczny. Ale i dziś znam osoby, dla których rosół to tylko w połączeniu właśnie z ziemniakami. To najczęściej ludzie starsi, którzy wierni są rodzinnym tradycjom.

Po tej chwili nostalgii wróćmy niestety do naszych czasów😉. Zapraszamy na pyszny rosół na kurze, która biegała i zbierała to, co miała pod dziobem. Taka, która ma mięśnie i smakuje jak kura, a nie jak tektura. Warto szukać takiego mięsa. Jest coraz bardziej dostępne i ceny też. 

Przepis na nasz domowy rosół składniki:

  • kura z wolnego wybiegu ok 1,5 kg
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0,5 średniej wielkości selera
  • suszony borowik (jeden średniej wielkości kapelusz)
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka gorczycy
  • 10 kulek czarnego pieprzu
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 gałązki selera 
  • 2 pióra pora
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • woda
  • sól

Przepis na nasz domowy rosół wykonanie:

1. Mięso porcjujemy, zalewamy zimną wodą. Jeśli woda zrobi się czerwona, wylewamy ją i zalewamy czystą na kolejne 20 minut.

2. Obraną cebulę opiekamy w piekarniku. 

3. Do garnka wkładamy warzywa, mięso, przyprawy (bez soli). Zalewamy zimną wodą 2 – 3 cm ponad zawartość. Z zieleniny i połowy pęczka natki pietruszki składamy wiązkę, wiążemy nitką i dodajemy do rosołu po 1 godzinie od momentu zagotowania. Resztę natki drobno kroimy do posypania rosołu na talerzach.

4. Podgrzewamy bardzo wolno, uważając, żeby rosół tylko mrugał. Ostre gotowanie powoduje mętnienie wywaru. 

5. Po godzinie z zieleniną dodajemy odrobinę soli. Gotujemy, aż mięso stanie się miękkie. Potem ostatecznie doprawiamy i gotowe. 

Smacznego!

Z warzyw z rosołu można w kilka minut zrobić pyszną domową bulionetkę. Nie wyrzucaj ich, przekonaj się sam!

rosół 2


 

 

 

 

3 Comments

  1. Rosół to typowe polskie danie które króluje na naszych stołach.Jest bardzo leczniczy.

    • Ela
      19 sierpnia 2020 at 3:10 pm

      Szkoda, że wiele osób z prawdziwej celebry robi…zupę na sztukę. A rosół jest jak ciasto drożdżowe, wymaga cierpliwości, ciepła i długiego oczekiwania, lubi być też dopieszczony. 😁

  2. Dorcia Kolęda
    5 września 2020 at 12:07 pm

    Patent na rosół jest krótki, najlepszy na frasunek i smutki. 😋

Napisz komentarz