Przepis na proste danie z piekarnika, czyli kotlety mielone pieczone na kapuście pekińskiej. Pyszne domowe smaki zamknięte w jednym naczyniu, a wszystko w pachnącym sosie beszamelowym. Przyznamy się, że na pekince robiliśmy to danie pierwszy raz, ale wyszło po prostu rewelacyjne! Zazwyczaj zapiekaliśmy mielone na kapuście kiszonej. Tym razem postanowiliśmy odrobinę zmienić przepis i podzielić się z Wami, póki jeszcze ciepły! Bardzo ważne jest, aby kapusta pekińska była świeża. Często bowiem jest tak, że do dań na ciepło wykorzystujemy lekko przywiędnięte warzywa, których nie chcemy już spożyć na surowo. Przed włożeniem do naczynia do zapiekania, świeżą pekinkę należy pokroić i zalać wrzątkiem na ok. 10 minut. Taki zabieg pozwoli kapuście zachować chrupkość nawet po upieczeniu, a dodatkowo kapusta utrwali swój ładny, świeży kolor. Polecamy też koniecznie obsmażyć na patelni kotlety, co przecież zajmie tylko chwilę. Kiedyś tego nie zrobiliśmy i różnica w smaku mięsa oraz całego dania była znacząca. Dzięki obsmażeniu, mięso się szybko zamknie, smaki pozostaną wewnątrz i kotlety będą po upieczeniu super soczyste! Kotlety mielone zapiekane na kapuście pekińskiej, to wyjątkowo proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się nie tylko na weekend. Zapraszamy na przepis!
Kotlety mielone pieczone na kapuście
Składniki:
Na kotlety:
- mięso mielone z łopatki wieprzowej: 500 g
- kajzerka czerstwa: 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- średniej wielkości cebula: 1 szt.
- sól: 1/2 łyżeczki
- świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki
- jajko: 1 szt.
- bułka tarta: 2 – 3 łyżki (opcjonalnie)
- zimna woda: 1/4 szklanki
- tłuszcz do smażenia: 2 łyżki
Na sos:
- masło: 2 łyżki
- mąka: 2 łyżki
- ciepłe mleko: 500 – 700 ml
- gałka muszkatułowa: 1/2 łyżeczki
- majeranek: 1 łyżeczka
- pieprz ziołowy: 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
Oraz:
- średniej wielkości kapusta pekińska
Kotlety mielone pieczone na kapuście
Przygotowanie:
Kotlety:
Kajzerkę zalewamy wodą i odstawiamy, aby rozmokła.
Mięso mielone doprawiamy podaną ilością soli oraz pieprzu. Kolejnym krokiem jest dodanie 1/4 szklanki bardzo zimnej wody. Mieszamy dobrze wszystkie składniki. Dodajemy startą na dużych oczkach cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dobrze odciśniętą z wody bułkę. Teraz masę należy „uczciwie” wyrobić. Najlepiej założyć rękawiczkę i zrobić to dłonią. Wyrobioną masę warto sprawdzić, czy jest wystarczająco doprawiona.
Na koniec dodajemy jajko oraz opcjonalnie jedną lub dwie łyżki bułki tartej. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
Kapustę pekińską kroimy, ale nie za drobno. Przekładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 10 minut.
Sos:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż mąka lekko się zrumieni. Nie przerywając mieszania oraz podgrzewania dodajemy cieple mleko do momentu, aż konsystencja sosu będzie nam odpowiadać. Na koniec dodajemy gałkę, majeranek, pieprz ziołowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Z masy formujemy 6 większych lub 8 mniejszych kotletów. Następnie obsmażamy na złoty kolor z obu stron.
Na dno naczynia do zapiekania przekładamy odciśniętą z wody kapustę. Na nią układamy gorące kotlety, a na koniec zalewamy również gorącym sosem.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.
Kotlety mielone pieczone z kapustą pekińską doskonale smakują z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, makaronem lub ryżem.
Nasze kotlety przygotowaliśmy z mięsa wieprzowego, ale oczywiście zamiennie możesz wykorzystać mięso drobiowe lub mieszane.
Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów z mięsem mielonym w roli głównej. Sprawdź pomysł na kotlety mielone w sosie grzybowym, ale szczególnie polecamy kotlety marmurkowe, czyli mielone inaczej.
Życzymy smacznego!