Blog posts

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

bez mięsa, Kolacja, Święta, Z patelni

Obiad bezmięsny też może być pyszny, co potwierdza przepis na krokiety z kapustą i grzybami. Aromatyczny, bardzo smaczny farsz z kiszonej kapusty oraz pieczarek w chrupiącym naleśniku, to bez wątpienia godna uwagi propozycja na postny obiad. Krokiety z kapustą i grzybami warto przygotować w większej ilości. Można wtedy część z nich zamrozić pamiętając, aby zrobić to bez panierki. Tym sposobem możemy cieszyć się smacznym bezmięsnym obiadem, kiedy przyjdzie nam na taki ochota lub konkretny dzień. Krokiety to danie cieszące się niesłabnącym powodzeniem. Dlatego przypominamy dziś przepis na ich wersję bezmięsną.

Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na obiady w wersji bezmięsnej. Min. na pyszne domowe krokiety z pieczarkami i serem, doskonałą postną kapustę z grzybami, oraz pierogi z białym serem na słodko.

Krokiety z kapustą i grzybami 


Krokiety z kapustą i grzybami 

Składniki na 12 sztuk

Ciasto naleśnikowe:

  • woda gazowana: 0,5 szklanki
  • mleko: 0,5 szklanki
  • mąka: 1 szklanka
  • jajko: 1 szt.
  • olej: 1 łyżka
  • sól: 1/3 łyżeczki

Farsz:

  • kapusta kiszona: 0,5 kg
  • pieczarki: 300 g
  • duża cebula: 1 szt.
  • masło: 2 łyżki
  • majeranek: 1 łyżka
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • jajko: 1 szt.
  • bułka tarta: 1 łyżka
  • sól i czarny pieprz do smaku

Panierka:

  • jajka: 2 szt.
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Krokiety z kapustą i grzybami 


Krokiety z kapustą i grzybami:

Wykonanie:

1. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy i odstawiamy na 15 minut. Następnie patelnię przecieramy odrobiną tłuszczu i smażymy cienkie placki.

2. Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna należy ją przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy ją gorąca wodą i gotujemy ok. 20 minut.

3. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z pieczarkami. Po ok. 10 minutach dodajemy odsączoną z wody kapustę oraz przyprawy i smażymy razem. Kiedy farsz ostygnie dodajemy jajko i bułkę tartą.

4. Na każdym naleśniku rozprowadzamy porcję nadzienia i formujemy krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor.

Smacznego!

Krokiety z kapustą i grzybami 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *