Blog posts

Cukinia z pieczarkami

Cukinia z pieczarkami

Dania bez mięsa, Kolacja, Obiady, Warzywa

Aromatyczna cukinia faszerowana pieczarkami, mozzarellą i ryżem, to pyszna wegetariańska uczta z piekarnika! Przepis na te proste w przygotowaniu nadziewane cukinie uwiedzie Cię smakiem podsmażonych pieczarek, słodkiej cebulki i aromatycznego sosu pomidorowego.  Aby zrobić to pyszne danie, wystarczy podsmażyć pieczarki z cebulką oraz ryżem, a następnie każdą łódeczkę z cukinii napełnić tym bezmięsnym farszem oraz śmietanowo – pomidorowym sosem. Napełnione łódeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i po kilkunastu minutach danie gotowe! Pięknie wyglądają, są łatwe do wykonania i smakują wyśmienicie! Nie będziesz mógł się doczekać, aby zrobić je ponownie!

W przeciwieństwie do cukinii faszerowanej kurczakiem i cukinii z szynką, pieczonej w piekarniku, które od dłuższego czasu są już na blogu, dzisiejsza cukinia jest wypełniona w całości farszem wegetariańskim. Mimo to jest wystarczająco pożywnym daniem. Duża w tym zasługa ryżu, dwóch rodzajów sera oraz sporej ilości grzybów, które razem tworzą nie tylko smaczne, ale i sycące wypełnienie cukinii. Te wegetariańskie łódeczki z cukinii, to też idealny pomysł, aby zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Tym bardziej, że cukinię faszerowaną bez mięsa można zrobić w podobny sposób, co klasyczne zapiekanki z pieczarkami i serem na bagietce. To z kolei doskonała okazja, aby zaprosić dzieci do kuchni i skorzystać z ich pomocy podczas szykowania farszu oraz nadziewania cukinii.

Warto zaznaczyć, że cukinie wege nadziewane pieczarkami, to przepis, w którym łatwo dostosować smaki do własnych upodobań. Paleta zamiennych składników jest duża i może zdecydowanie odbiegać od omawianych poniżej. I tak na przykład ryż, możesz zastąpić kaszą lub ciecierzycą. Użyj swojego ulubionego sosu pomidorowego, a żółty ser i mozzarellę zastąp fetą, serem Gruyere lub parmezanem. Ten przepis udowadnia, że z połączenia cukinii i pieczarek można przygotować danie, które jest pyszne samo w sobie. Dlatego nie polecamy za bardzo majstrować z dodatkiem innych warzyw, ponieważ kluczem są tu dobrane składniki farszu i dobra metoda zapiekania. Choć więc sposobów na podanie cukinii jest mnóstwo, ten jest jednym z naszych ulubionych! Polecamy!

Cukinia z pieczarkami


Cukinia faszerowana pieczarkami 

Składniki:

  • średniej wielkości cukinia: 2 szt.
  • pieczarki: 200 – 300 g
  • cebula: 1 szt.
  • ryż: 50 – 70 g
  • ser żółty: 100 g
  • mozzarella kulka: 1 op. (1 x 125g)
  • kwaśna śmietana: 1 łyżka
  • passata pomidorowa: 200 ml
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek do dekoracji


Cukinia z pieczarkami przepis 

Przygotowanie: 

Do przygotowania tego przepisu potrzebne będą: duża patelnia, naczynie lub blacha do zapiekania, garnek do gotowania ryżu oraz klasyczne akcesoria kuchenne. Od początku do końca, czyli wraz z gotowaniem ryżu oraz pieczeniem cukinii, wykonanie przepisu zajmie Ci ok. 60 – 70 minut.

Aby przepis na cukinię faszerowaną pieczarkami spełnił w pełni Twoje oczekiwania, polecamy wybrać do niego średniej wielkości cukinie. Musi być jednak na tyle duża, aby było ją łatwo faszerować. Jednocześnie warto znaleźć warzywa proste lub z lekkim zakrzywieniem.

Ryż warto ugotować wcześniej lub wykorzystać ten, który został z obiadu. Jeśli nie przepadasz za ryżem, do farszu możesz użyć kaszy jęczmiennej lub gryczanej, ciecierzycy albo drobnego makaronu.

Podobnie w kwestii dodatku sera zostawiamy sporą dowolność. Użyj sera, który najlepiej Ci odpowiada w połączeniu z zapiekanymi warzywami lub skorzystaj z naszej propozycji, czyli połączeniu mozzarelli i klasycznego żółtego sera, np. cheddar, gouda lub edam.

W pierwszej kolejności wstaw do gotowania ryż. W czasie, gdy się gotuje, pokrój w drobną kostkę pieczarki oraz cebulę. Ser żółty zetrzyj na tarce, a mozzarellę pokrój w cienkie plasterki.

Oczyść i umyj cukinie, a następnie przekrój wzdłuż na pół. Następnie przy pomocy łyżeczki, delikatnie, tak aby nie przebić skórki, wydrąż miąższ i pestki. Pozostaw wokół taką ilość warzywa, aby cukinia była nadal mocna i zachowała kształt. Środek cukinii nie będzie potrzebny, więc możesz go użyć do innego dania. Na przykład domowego ketchupu z cukinii lub placków ziemniaczanych z cukinią.

Gdy już pokroiłeś i wydrążyłeś cukinie, przygotuj farsz. W tym celu na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i przesmaż na złoty kolor cebulę, a następnie dodaj pieczarki i duś kilka minut, aż zmiękną i odparują wodę. Na koniec dodaj ugotowany ryż, a po kilku minutach duszenia dopraw solą oraz pieprzem.

Łódeczki cukiniowe napełnij farszem i umieść w naczyniu do zapiekania lub na blasze piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 200 C° piekarnika i zapiekaj ok. 20 – 25 minut.

W tym czasie w miseczce wymieszaj śmietanę z passatą pomidorową. Dopraw według uznania.

Zapieczone cukinie wyjmij z piekarnika, do każdej nałóż przybliżoną ilość sosu i posyp startym serem oraz poszarpanymi plasterkami mozzarelli. Wstaw ponownie do piekarnika na 10 – 15 minut.

 Cukinie z pieczarkami podawaj na ciepło posypane świeżo posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Cukinia z pieczarkami

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl.

Napisz komentarz