Blog posts

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Dania bez mięsa, Dla dzieci, Obiady, Pierogi i kluski

Tradycyjne, domowe knedle ze śliwkami, to propozycja obowiązkowa w sezonie na te pyszne owoce. U nas znajdziesz sprawdzony przepis na knedle ze śliwką bez mąki ziemniaczanej. To tych pysznych klusek najlepsze będą oczywiście śliwki węgierki, ale sprawdzą się też inne z których dobrze odchodzi pestka. Knedle można podać z bułką tartą, ze śmietaną lub posypać cukrem. To pyszne i rewelacyjne danie na sezon śliwkowy i nie tylko.

Jak zrobić knedle ze śliwkami? Najlepsze do knedli będą ziemniaki mączne. Warto wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia lub bardzo dobrze wystudzone. Takie chłoną mniej mąki. Ciasto na knedle ze śliwką będzie wówczas delikatne, a kluski miękkie. Jeśli odpowiednio dobierzemy rodzaj ziemniaków, zbędny okaże się także dodatek mąki ziemniaczanej. Dzięki temu knedle będą mieć wspaniały, subtelny ziemniaczany smak, który idealnie połączy się z aromatem gorącej śliwki.

Kluski ziemniaczane ze śliwkami znajdziesz na naszym Blogu wśród innych propozycji na pyszne kluski. Jeśli szukasz pomysłu na prosty obiad, sprawdź nasz przepis na kluski stalowe łyżką kładzione, a także na pyszne kluski „ruskie„. Zobacz także jak zrobić kaszubski specjał z ziemniaków, czyli golce. Polecamy także przepis na bardzo proste kluski z kaszą manną. Jak zrobić knedle ze śliwkami? Zapraszamy na przepis!

Zdjęcie przedstawiające knedle ze śliwkami autorstwa Kuchni na Wypasie


Knedle ze śliwkami 

Składniki 

Ciasto 

  • ziemniaki mączne: 1 kg
  • mąka pszenna uniwersalna: 250 g
  • jajko: 1 szt.

Oraz: 

  • śliwki węgierki: 0,5 kg
  • cukier: 2 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią: 1 łyżka
  • masło: 2 łyżki
  • bułka tarta: 2 łyżki

Zdjęcie przedstawiające knedle ze śliwkami według przepisu Kuchni na Wypasie


Knedle ze śliwkami 

Przepis 

Ziemniaki ugotuj i dobrze odparuj. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Najlepsze kluski wychodzą z ziemniaków z poprzedniego dnia.

Przeciśnij je przez praskę lub zmiel w maszynce.

Dodaj mąkę, jajko i wyrób, aż mąka się wchłonie. Trzeba pamiętać o tym, aby nie mieszać ciasta zbyt długo, ponieważ będzie robić się coraz rzadsze.

Śliwki umyj i osusz. Każdą śliwkę przekrój wzdłuż, ale nie do końca, a tylko tyle, aby usunąć pestkę.

Oprósz dłonie mąką. Odrywaj odpowiednie porcje ciasta i spłaszcz na placek grubości 3 – 4 mm. Na środek połóż śliwkę, a do środka dodaj szczyptę mieszanki cukrów. Następnie owiń ciasto wokół śliwki i sklej dokładnie brzegi.

Układaj na desce oprószonej mąką.

W dużym garnku zagotuj 2,5 litra wody, dodaj 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę soli.

Do gotującej się wody wkładaj ostrożnie kluski i gotuj na niskiej mocy palnika przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podawaj ze zrumienioną na maśle bułką tartą lub śmietaną.

Życzymy smacznego!

Zdjęcie przedstawiające knedle ze śliwkami autorstwa Kuchni na Wypasie

Napisz komentarz