Blog posts

Deska serów i wędlin

Deska serów i wędlin

Przekąski, Święta

Deska wędlin i serów, to sprawdzony pomysł na przygotowanie łatwej przekąski na imprezę lub karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi. Prosty, a zarazem wyrafinowany sposób na idealną przystawkę, szczególnie wtedy, gdy musisz przygotować coś na szybko. Nie ma dobrego lub złego sposobu na na wyeksponowanie deski wędlin i serów. Po prostu wykorzystaj to aktualnie masz, a możliwości są nieograniczone. Najważniejsza jest Twoja inwencja, odpowiednie proporcje dodanych przekąsek oraz ich uniwersalność. Poniżej podpowiadamy jak przygotować piękny półmisek lub deskę serów i wędlin.

Możesz użyć dowolnych wędlin, z których zazwyczaj najlepiej się sprawdzą: szynka wędzona, boczek, szynka parmeńska, salami lub pepperoni. Do wyboru masz również ogromną ilość serów, z których warto wybrać sery o różnej twardości i konsystencji. Użyj serów twardych, jak np. Parmezan, półtwardych, jak Cheddar, Gouda lub Gruyere. Idealnie nadają się także sery pleśniowe, czyli Roquefort lub Gorgonzola. Zadbaj też o sery miękkie jak Camembert, Brie oraz Mozzarella, którą można podać w postaci kulek.

Wiele osób przepada też za dodatkami w postaci oliwek oraz suszonych owoców. Jeśli masz miejsce, koniecznie dodaj pomidorki koktajlowe oraz po kilka świeżych, kolorowych owoców. Sprawdzą się także pasty oraz przetwory owocowe w postaci dżemów lub powideł, które będą idealnym dodatkiem do serów i podkręcą ich smak. Najlepszy sposób, to padać je w małych sosjerkach. Kilka łyżeczek oraz mały nóż ułatwią ich nakładanie na porcje. Dodatkowo na desce, mogą znaleźć się także orzeszki oraz coś na ostro, np. marynowane papryczki chili.

Na desce wędlin i serów warto też umieścić krakersy. Idealne będzie, jeśli uda Ci się zdobyć krakersy pełnoziarniste i bezglutenowe. Dzięki temu zadowolisz ewentualnych bezglutenowców. Ale możesz też użyć pokrojonej bagietki lub po prostu kawałeczków chleba. W część mniejszych składników możesz powkładać wykałaczki. Pamiętaj też o dokładnym umyciu wszystkich owoców i warzyw, które zaserwujesz. Jeśli nie masz wystarczająco dużej deski, wykorzystaj wielopoziomową paterę lub zwykłą tacę.

Jak ułożyć deskę z wędlinami? Postaraj się to zrobić w taki sposób, aby na całej powierzchni było dużo kolorów i tekstur. Deskę możesz przyozdobić sałatą lub innym zielonym dodatkiem. Jeśli masz umówionych gości na konkretną godzinę, postaraj się ułożyć wszystkie składniki najpóźniej jak tylko możliwe. Dzięki temu wędliny, sery i pozostałe dodatki będą świeże. Warto również pamiętać o dodatkowych składnikach, aby ewentualnie uzupełnić deskę.

Deska serów i wędlin


Deska serów i wędlin 

Składniki: 

  • Camembert: 150 – 200 g
  • Mozzarella mini kulki: 250 g
  • Gouda lub Cheddar w kawałku: 100 – 150 g
  • Roquefort lub Gorgonzola: 100 – 150 g
  • szynka parmeńska plastry: 200 g
  • szynka wędzona plastry: 200 – 300 g
  • boczek wędzony w plastrach: 200 g
  • salami lub chipsy salami: 60 g
  • oliwki zielone bez pestek
  • oliwki czarne bez pestek
  • warzywa 2 – 3 rodzaje: ok. 400 g
  • owoce: 2 – 3 rodzaje: ok. 400 g
  • krakersy: 1 op.
  • dżemy owocowe w różnych smakach: ok. 1/2 szklanki

Podane przez nas składniki, to tylko przykładowy zestaw, który swobodnie dopasuj do swojej sytuacji ekonomicznej lub do smaków, które lubią Twoi goście.

Deska za każdym razem może i nawet powinna zawierać inne zestawy składników i motyw podania.

Deska serów i wędlin


Deska serów i wędlin

Jak przygotować? 

Na dużej desce, półmisku lub tacy ułóż w sposób losowy pokrojonego w ćwiartki Camemberta, pokrojoną w kostkę Goudę oraz ser pleśniowy. Kulki mozzarelli włóż do małego naczynia lub nakłuj wykałaczkami i postaw na desce.

Wybrane wędliny ułóż na desce w plasterkach lub pozwijaj w ładne ruloniki. Najlepiej jeśli używasz różnych rozmiarów i układasz wybrane gatunki wędlin w wielu miejscach na desce.

Dżemy owocowe oraz oliwki przełóż do miseczek i ustaw na desce.

Dokładnie umyte owoce i warzywa pokrój na mniejsze porcje. Jeśli są mniejsze, jak winogrono, borówka, podaj w całości. Zgodnie z tą samą zasadą ułóż je w różnych częściach tacy.

Jeśli zostały puste miejsca, uzupełnij je krakersami, orzechami lub innymi dodatkami. Jeżeli miejsca na krakersy już nie masz, możesz podać je obok.

Poznaj również inne nasze pomysły na imprezowe i karnawałowe przekąski. Zobacz 14 przepisów na sałatki na imprezę, a także na przekąski imprezowe – 15 przepisów.

Życzymy smacznego!

Deska serów i wędlin

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.