Blog posts

Sałatka Cezar z kurczakiem

Sałatka Cezar z kurczakiem

Grill, Kolacja, Kuchnie świata, Kurczak, Obiady, Przekąski, Sałatki, Warzywa

Chrupiąca sałatka Cezar z kurczakiem, sałatą rzymską, grzankami czosnkowymi oraz pysznym dressingiem. To prosta w przygotowaniu i aromatyczna sałatka, która nigdy nie zawodzi. Jest pyszną i bardzo uniwersalną przekąską, która sprawdza się o każdej porze roku. Po prostu świetny przepis, idealny dla całej rodziny!

Sałatka Cezar 

Swoją nazwę sałatka Cezar przyjęła od imienia jednego z włoskich imigrantów, który prowadził restaurację w Meksyku. To on po raz pierwszy przygotował tę sałatkę prawdopodobnie 4 lipca 1923 roku. Wykorzystał świeżą, chrupiącą sałatę rzymską, grzanki oraz starty parmezan. Według wielu źródeł oraz relacji jego córki, oryginalny sos nie zawierał anchois. Ich delikatny posmak pochodził jedynie z sosu Worcestershire, którego jednym ze składników jest właśnie anchois.

Przepis na sałatkę Cezar z kurczakiem, to jedna z wielu wersji, jakie powstały na bazie klasycznego pomysłu. To bez wątpienia świetna propozycja na obiad, na imprezę lub na sałatkę do pracy. Jeśli chcemy ją wykorzystać jako przekąskę do pracy, warto sos przygotować w oddzielnym pojemniku i połączyć ze składnikami przed samym spożyciem. Inne najczęściej szykowane przepisy na sałatkę Cezar, to wersje z jajkiem, z boczkiem, mozzarellą, oliwkami oraz kaparami.

Domowa sałatka Cezar z kurczakiem jest jedną z wielu propozycji na sałatki z filetem drobiowym na Naszym Blogu Kulinarnym. Pyszna jest nasza sałatka gyros, a także wyjątkowa i wyróżniająca się sałatka imprezowa z kurczakiem. Polecamy też przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem. Jak zrobić sałatkę cesarską? Zapraszamy na przepis!

Sałatka Cezar z kurczakiem


Sałatka Cezar z kurczakiem 

Składniki: 

Dressing:

  • przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 ząbki
  • sos Worcestershire: 1,5 łyżeczki
  • musztarda Dijon: 2 łyżeczki
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki
  • majonez domowy: 2 łyżki
  • starty parmezan: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Grzanki: 

  • kawałek bagietki – najlepiej jednodniowej: ok. 15 cm
  • czosnek: 2 ząbki
  • oliwa z oliwek: 4 łyżki
  • starty parmezan: 2 łyżeczki

Oraz: 

  • pierś z kurczaka: 300 g
  • sól i pieprz do smaku
  • sałata rzymska: 1 główka
  • starty parmezan do dekoracji

Sałatka Cezar z kurczakiem


Sałatka Cezar z kurczakiem przepis

Przygotowanie:

Dressing Cezar: 

Do blendera dodaj czosnek, musztardę, majonez i sok z cytryny. Składniki zblenduj, a następnie powoli wlewaj olej i miksuj do momentu, aż powstanie emulsja. Na koniec wsyp parmezan. Blenduj, aż się połączy z pozostałymi składnikami. Dopraw ewentualnie do smaku solą oraz pieprzem. Do sosu idealnie sprawdzi się oliwa czosnkowa. Możesz ją przygotować w domu, wykorzystując nasz sprawdzony przepis.

Dressing możesz przygotować także ręcznie, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Jeśli będziesz używać filetów z sardeli, po prostu drobno posiekaj je nożem i dodaj do pozostałych składników.

Filet z kurczaka: 

Pierś pokrój w kostkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Smaż na odrobinie oleju z każdej strony do momentu, aż się ładnie zrumieni. Usmażony filet możesz przełożyć do niewielkiego rondelka i przykryć, dzięki czemu nie wystygnie.

Grzanki:

Grzanki warto przygotować na samym końcu, dzięki czemu będą dłużej chrupiące po wymieszaniu z pozostałymi składnikami w sałatce.

Bagietkę pokrój w mniejszą lub większą kostkę – jak wolisz. Jak widać na zdjęciach my wolimy większe grzanki.

W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty parmezan.

Każdą grzankę obtocz w przygotowanym sosie i smaż na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Polecamy to robić na średniej mocy palnika, dzięki temu będziesz mieć większą kontrolę nad tym, aby grzanki się nie przypaliły.

Grzanki możesz także przygotować w piekarniku. Wystarczy, że obtoczone kawałeczki bułki ułożysz na wyłożonej papierem blasze i wstawisz do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Pamiętaj tylko, aby grzanki obrócić, wówczas ładnie przyrumienią się z obu stron.

Sałatka: 

Do miski dodaj umytą i osuszoną, poszarpaną sałatę rzymską, podsmażone kawałki kurczaka oraz grzanki. Składniki polej przygotowanym dressingiem i posyp startym parmezanem. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Sałatka Cezar oryginalny przepis

Oryginalny przepis na sałatkę cezar nie zawiera kurczaka. Głównymi składnikami są: sałata rzymska, grzanki, parmigiano reggiano oraz sos, który raczej nie zawierał anchois. Według starych przepisów oryginalny sos do sałatki Cezar przygotowywało się mniej więcej tak:

Jeden ząbek czosnku ucieramy z jedną łyżką musztardy Dijon, oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy nieco startego parmezanu. Następnie łączymy z dwiema łyżkami soku z cytryny oraz łyżką sosu Worcestershire.

Jajko gotujemy przez ok. 3 minuty i schładzamy w zimnej wodzie. Oddzielamy żółtko, które powinno być płynne i ubijamy. Łączymy z pozostałymi składnikami. Na koniec wolno dodajemy oliwę z oliwek i ubijamy na gładką emulsję.

Na patelni przygotowujemy grzanki. Następnie w miseczce mieszamy porwaną sałatę rzymską z sosem. Dodajemy grzanki i posypujemy wiórkami parmezanu. Jeśli więc masz ochotę i czas przygotować ją według oryginalnego przepisu, zdecydowanie polecamy, bo to najlepsza sałatka Cezar.

Życzymy smacznego!

Redakcja kuchnianawypasie.pl

Sałatka Cezar z kurczakiem zdjęcie przedstawiające potrawę według przepisu z bloga kulinarnego kuchnia na wypasie

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *