Blog posts

Szaszłyki na zimno

Szaszłyki na zimno

Dania mięsne, Grill, Przekąski

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu szaszłyki na zimno, to polecany przez nas przepis na pyszną przekąskę imprezową i nie tylko! Ich wykonanie zajmie zaledwie kilka minut i możesz je bardzo łatwo dopasować do różnego rodzaju wędlin, serów i warzyw. Tym razem użyliśmy pomidorków koktajlowych, kulek mozzarelli, suszonych pomidorów, plasterków szynki, wędzonego boczku, oliwek oraz chipsów salami i liści świeżego szpinaku. Warto pamiętać, że każdy składnik szaszłyka zjadamy zazwyczaj oddzielnie, więc nie sądzimy, aby było to bardzo istotne, by smaki do siebie konkretnie pasowały. Czasami zamiennie dodajemy marynowane karczochy, anchois oraz małe pieczarki. Zdarza się, że pomidorki oraz kulki mozzarelli marynujemy w mieszance przypraw włoskich wymieszanych z oliwą z oliwek. Nie jest to oczywiście zabieg niezbędny, ale warto go zrobić, ponieważ świetnie pobudza kubki smakowe. Zimne przystawki szaszłyki polecamy podać z bazyliowym pesto, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze. Zapraszamy!

Szaszłyki na zimno


Szaszłyki na zimno

Składniki: 

  • mozzarella kulki: 1 op. (125 g)
  • pomidory suszone
  • kilka plasterków szynki
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • oliwki czarne bez pestek
  • oliwki zielone bez pestek
  • pomidorki koktajlowe
  • chipsy salami
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • patyczki do szaszłyków

Składniki możesz swobodnie dostosować do własnych upodobań smakowych lub wykorzystać to, co aktualnie masz w lodówce.

Przy zachowaniu odpowiednich proporcji, do szaszłyków świetnie będą pasować marynowane pieczarki lub karczochy. Doskonale sprawdzi się ser cheddar oraz świeże, ugotowane rzecz jasna tortellini.

Szaszłyki na zimno


Szaszłyki na zimno

Przygotowanie: 

Dobrze odsącz i osusz kulki mozzarelli.

Bardzo ważne jest również, aby jak najlepiej odsączyć z nadmiaru oleju suszone pomidory. W przeciwnym razie będzie skapywać na Ciebie i Twoich gości.

Przed nawlekaniem, plasterki szynki oraz boczku złóż w taki sposób, aby pasowały wielkością do pozostałych składników. Oczywiście jeśli chcesz, pomiń mięso i przygotuj szaszłyki w wersji wegetariańskiej np. z dodatkiem tofu.

Większe pomidorki polecamy przekroić na pół, tak jak my to zrobiliśmy, natomiast mniejsze, zostaw w całości.

Nie ma dobrego, ani złego sposobu nadziewania szaszłyków. My lubimy naprzemiennie składniki słone, kremowe i świeże. Dostosuj i układ do preferencji własnych i gości.

Warto podkreślić, że jeśli szaszłyki przygotujesz nieco wcześniej i będziesz trzymać je w lodówce, pamiętaj, aby przed podaniem wyjąć je z odpowiednim wyprzedzeniem, ponieważ lepiej smakują w temperaturze pokojowej.

Samo przygotowanie szaszłyków jest dziecinnie proste. Ponawlekaj składniki na patyczki i podawaj lub wstaw do lodówki, aby były gotowe do podania. Tak jak wspomnieliśmy we wstępie, świetnie smakują z bazyliowym pesto.

Zachęcamy też do sprawdzenia innych naszych pomysłów na przekąski. Zobacz 14 przepisów na sałaki imprezowe, a także 15 przepisów na przekąski imprezowe. Poznaj również pomysł na deskę serów i wędlin oraz na tartaletki wytrawne na zimno. Polecamy też zbiorczy przepis na szybkie przekąski.

Życzymy smacznego!

Szaszłyki na zimno

Napisz komentarz