Blog posts

Zupa z cukinii z ziemniakami i marchewką

Zupa z cukinii z ziemniakami i marchewką

Dania bez mięsa, Jednogarnkowe, Kolacja, Warzywa, Zupy

Lekka zupa letnia z tartej cukinii z ziemniakami i marchewką, to łatwy przepis na bezmięsny obiad z kilku prostych składników. Dziś ulubiona wersja tej pysznej zupy bez śmietany i bez miksowania warzyw. Jednak najbardziej zachęcającym atutem tego przepisu jest przede wszystkim bardzo proste i szybkie gotowanie, które nie zajmie dłużej niż 30 minut! Ponadto składniki możesz w bardzo łatwy sposób podwoić lub zmniejszyć o połowę w zależności od własnych potrzeb oraz dodać dowolne warzywa sezonowe. Co więcej, zupa bardzo dobrze się przechowuje, dzięki czemu jest idealnym pomysłem na kilkudniowy obiad. Czy można zrobić dobrą zupę z cukinii? Zobacz ten przepis i przekonaj się sam!

Aby ugotować zupę z cukinii z ziemniakami wystarczy podsmażone na maśle warzywa zalać bulionem oraz mlekiem z odpowiednią mieszanką ziół i przypraw, a następnie ugotować do miękkości. Tak przygotowana zupa z cukinii jest lekkostrawna i relatywnie bardzo ekonomiczna. Przepisy na zupę z cukinii bardzo często zawierają w swojej recepturze śmietanę oraz bazują na miksowaniu składników. W przeciwieństwie do nich, ta zdrowa zupa z cukinii na bulionie wykorzystuje mleko, które skutecznie zastępuje śmietanę. Z kolei starte warzywa pięknie kontrastują z jasnym tłem wywaru i dodają całemu daniu szlachetności. Jeśli nurtuje Cię pytanie, co kryje się za tym malowniczym widokiem: blogowe efekciarstwo czy domowy autentyzm? Sprawdź i odpowiedz: niepotrzebne skreślić!

Ten przepis na zupę z cukinii i marchewki na mleku okaże się również dobrym pomysłem na przystawkę lub „rozgrzewkę” przed daniem głównym. Cukinia to warzywo do wielu zastosowań. Dlatego jeśli nie masz ochoty na zupę, ale nadal chcesz wykorzystać świeżą cukinię z ogródka, być może zainteresuje Cię cukinia smażona w panierce z patelni lub cukinia z pieczarkami z piekarnika. Z kolei w nie mniejszym stopniu cukinia sprawdzi się również jako pyszna i zdrowa surówka do obiadu lub sałatka do słoików na zimę. Mimo, że cukinia jest bardzo uniwersalna i niezaprzeczalnie zdrowa, to wciąż uważam, że nie jest eleganckim warzywem i trzeba się nieco natrudzić, aby podać ją w wersji atrakcyjnej wizualnie. Kto nie próbował, niech uwierzy na słowo!

Zupa z cukinii z ziemniakami i marchewką


Zupa z cukinii 

Składniki: 

  • średniej wielkości cukinia: 1 szt.
  • marchew: 1 szt.
  • ziemniaki: 3 – 4 szt.
  • czosnek: 1 ząbek
  • cebula: 1 szt.
  • bulion warzywny lub drobiowy: 0,5 litra
  • mleko pełnotłuste: 1 szklanka
  • masło: 2 – 3 łyżki
  • liść laurowy: 2 szt.
  • pieprz czarny w ziarnach: 1/2 łyżeczki
  • lubczyk suszony: 1 płaska łyżeczka (lub gałązka świeżego)
  • majeranek suszony: 1 łyżeczka
  • świeży koperek
  • sól do smaku

Zupa z cukinii z ziemniakami i marchewką


Zupa z cukinii z ziemniakami 

Przygotowanie: 

Do przygotowania przepisu na zupę cukiniową z ziemniakami potrzebne będą: tarka i obieraczka do warzyw, deska do krojenia, nóż oraz garnek o poj. ok. 3 oraz 1 litra.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 – 5 porcji zupy. Całkowity czas przygotowania wraz z krojeniem i tarciem warzyw zajmie ok. 60 minut, natomiast czas gotowania ok. 30 minut.

Jeśli nie gotowałeś wcześniej zupy z tego warzywa i zastanawiasz się, czy cukinię do zupy się obiera, to odpowiadamy: i tak i nie. Odpowiedź dziwna ponieważ wszystko zależy od konkretnej sztuki. Otóż młoda cukinia ma cienką skórkę i obierać jej nie trzeba. Z kolei im starsza cukinia, tym skóra na niej coraz twardsza i zarazem bardziej gorzka. Aby więc nie zepsuć smaku zupy, należy ją obrać i wydrążyć nasiona oraz miąższ.

Przyprawy do zupy z cukinii, które my polecamy, to pieprz ziarnisty, lubczyk, majeranek oraz klasycznie liść laurowy. Nie zmienia to faktu, że  możesz je modyfikować według swojego uznania i dodać, to co najbardziej Ci odpowiada.

Cukinia, to warzywo, które bardzo szybko się rozgotowuje, dlatego w pierwszej kolejności ugotuj twardsze warzywa, czyli ziemniaki oraz marchewkę, a cukinię dodaj na koniec.

Unikaj używania większej ilości bulionu z kurczaka, ponieważ jego smak przytłoczy resztę składników, a więc finalnie i całej zupy. Warto pamiętać również, że cukinia składa się w większości z wody, a więc odda ją również do zupy.

Mleko krowie, możesz w tym przepisie bez problemu zamienić na mleko kokosowe, a masło na inny – z Twojego punktu widzenia – najlepszy tłuszcz wegański. Smaki dopełnij zamiast drobiowego, bulionem warzywnym i stwórz w ten sposób przepis na zupę z cukinii idealny dla wegan!

Jak zrobić zupę z cukinii – przepis

Cebulkę pokój w drobną kosteczkę. Cukinię dokładnie umyj, osusz i po odcięciu końcówek zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Na tarce zetrzyj również marchewkę. Natomiast ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Gotowanie zupy zacznij od roztopienia masła w garnku na średniej mocy palnika. Następnie dodaj cebulkę i smaż do momentu, aż się zeszkli. Dodaj ziemniaki i chwilę podsmaż razem z cebulą. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i dodaj zagotowanie, gorące mleko.

Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą marchewkę. Wrzuć liść laurowy oraz kilka ziaren pieprzu. Doprowadź wywar do wrzenia, zmniejsz moc palnika i gotuj, co pewien czas mieszając. Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twarde, dodaj startą cukinię i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Pod koniec gotowania dodaj roztarty majeranek i suszony lubczyk. Zupę z cukinii dopraw solą oraz ewentualnie pieprzem. Podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem.

Zupę z cukinii i ziemniaków możesz po wystygnięciu przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku w lodówce do 3 – 4 dni.

Jeśli szukasz innej wersji tej pysznej zupy, zobacz przepis na zupę krem z cukinii. Polecamy!

Smacznego!

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz