Blog posts

Sałatka wielkanocna

Sałatka wielkanocna

Przekąski, Sałatki, Święta, Warzywa

Rewelacyjna sałatka wielkanocna warstwowa z jajkiem, brokułem, rzodkiewką, szynką i pysznym sosem chrzanowym. Sałatkę podaliśmy w szklanej misce, dzięki czemu można zobaczyć wszystkie, kolorowe warstwy. Podstawą są świeże i dobrej jakości produkty. Dzięki temu sałatka będzie smaczna i bardzo estetyczna. Pierwszym krokiem jest wymieszanie wszystkich składników na sos, które pięknie się połączą i sprawią, że będzie on pełen smaku. Nasza sałatka jest pełna kolorów, ponieważ Wielkanoc, to wiosna i warto wykorzystać kolorowe, chrupiące warzywa. Przepisy na sałatki wielkanocne często wykorzystują groszek konserwowy. Przyznamy się, że w naszym przepisie zazwyczaj stosujemy zamiennie groszek mrożony, ponieważ uważamy, że o wiele ładniej prezentuje się w sałatkach. Dziś jednak okazało się, że groszku nie mamy, dlatego w sałatce pojawił się gotowany na parze brokuł. Wcześniej również często dodawaliśmy seler naciowy lub konserwowy. Rzadziej wykorzystywaliśmy za ro mięso z kurczaka, a bardziej stawialiśmy na szynkę, która również jest składnikiem naszej dzisiejszej sałatki na Wielkanoc. Zapraszamy na przepis!

Sałatka wielkanocna


Sałatka wielkanocna 

Składniki: 

Na sałatkę: 

  • jajka od kur z wolnego wybiegu: 10 szt.
  • brokuł: 1 szt.
  • rzodkiewka: 1 duży pęczek
  • sałata strzępiasta: 1 główka
  • pomidorki cherry: 10 – 12 szt.
  • ugotowany ryż: 100 g
  • szynka wędzona: 150 g

Sos chrzanowy do sałatki:

  • majonez: 3 łyżki
  • śmietana 12 lub 18 %: 5 łyżek
  • chrzan tarty: 2 – 3 łyżeczki
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny: 2 – 3 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka wielkanocna


Sałatka wielkanocna – przepis

Przygotowanie: 

Do podania sałatki najlepiej wybrać miskę z płaskim, dość szerokim dnem oraz prostymi i wysokimi bokami.

Przygotowanie sałatki polecamy zacząć od wymieszania składników na sos, który następnie wstawiamy do lodówki, aby się przegryzł.

Rzodkiewkę dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w małe, drobne paseczki.

Umyte pomidorki cherry kroimy na ćwiartki. Jednego zostawiamy do ozdoby.

Szynkę możemy pokroić w kosteczkę lub małe paseczki.

Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Osiem z nich kroimy poprzecznie na pół, a powstałe połówki ponownie na pół, tak, aby powstały ćwiartki. Pozostałe dwa jajka kroimy na klasyczne ćwiartki.

Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy tradycyjnie lub na parze. Zdecydowanie lepiej wybrać to drugie rozwiązanie. Ugotowany brokuł przelewamy lodowatą wodą i odstawiamy.

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.

Na dno miski nakładamy warstwę sałaty, na której układamy pokrojone pomidorki. Wsypujemy ryż i wyrównujemy. Na ryż układamy różyczki brokułów i pokrywamy warstwą sosu. Następnie przy ściance miski układamy pokrojone poprzecznie jajka. Bardzo ważne jest, aby jajka, które będą przy ściance miski były ułożone w taki sposób, by ich przekrojona strona była widoczna z zewnątrz.

Na jajka wykładamy warstwę pokrojonej szynki oraz warstwę sosu. Sos przykrywamy resztą sałaty. Na jej środek natomiast kładziemy pokrojoną w drobne paseczki rzodkiewkę, tworząc z niej swego rodzaju gniazdko. Na rzodkiewkę natomiast układamy ćwiartki jajek (jak na zdjęciu), a w środek pomidorka.

Sałatkę najlepiej nakładać głęboką łyżką z długą rączką, dzięki czemu można sięgnąć do dna miski i nabrać nieco z każdej warstwy, pozostawiając resztę sałatki nienaruszoną.

Sałatka na Wielkanoc 

Nasza sałatka na Wielkanoc z jajkiem, to przepis, który możesz zmodyfikować i dostosować do własnych wymagań. Sałatę strzępiastą możesz zastąpić sałatą masłową lub rzymską. Pomidorki cherry można natomiast zamienić na rzymskie lub pomidory tradycyjne. Te ostatnie należy wówczas pokroić w kostkę. Jeśli chcesz nieco mniej kaloryczną sałatkę, śmietanę zastąp gęstym jogurtem naturalnym. Do sałatki możesz również dodać warstwę pokrojonej czerwonej cebuli oraz jak wcześniej wspomnieliśmy groszek zielony.

Sałatka na Święta Wielkanocne

Jeśli lubisz sałatki z większą ilością dressingu, odpowiednio zwiększ zawartość składników i postaw resztę sosu obok sałatki na stole. Dzięki temu każdy będzie mógł w razie potrzeby uzupełnić nim pozostałe składniki. Polecamy też inne nasze sałatki, które świetnie sprawdzą się na świąteczny stół, takie jak sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach, sałatka z tuńczykiem i jajkiem oraz sałatka warstwowa z kurczakiem. Zobacz też przepis na piękną warstwową sałatkę surimi.

Życzymy smacznego!

Sałatka wielkanocna

Sałatka wielkanocna

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.