Blog posts

Tortille z warzywami i wędzoną makrelą

Tortille z warzywami i wędzoną makrelą

Kanapki, Kolacja, Obiady, Przekąski, Ryby, Śniadanie, Warzywa

Pyszne i bardzo aromatyczne tortille z wędzoną makrelą, warzywami i sosem koperkowym. To wyjątkowo prosty i sprawdzony przepis na ekspresowe roladki z tortilli na zimno. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad postny lub przepisu na obiad z makrelą wędzoną, to jesteś w odpowiednim miejscu 🙂 U nas znajdziesz odpowiedź na to: Jak zrobić tortille z warzyw? Oraz przepis na szybkie danie lub sugestię na proste postne przekąski z tych popularnych placków.

Roladki z tortilli z warzywami i makrelą to propozycja na lekkie i proste w wykonaniu danie, które polecamy zarówno na śniadanie jak i na kolację. Sprawdzi się również na drugie śniadanie do pracy. Rolowana tortilla z makrelą i oprócz walorów smakowych, to również porcja zdrowia. Poza tym świetnie wygląda, a chrupiące warzywa dodają tej przekąsce świeżości oraz doskonale kontrastują z miękką rybą. Całości dopełnia domowy sos koperkowy na bazie jogurtu naturalnego.

Tortilla z warzywami i makrelą przepis do którego potrzebne Ci będą: dobrej jakości, świeża makrela wędzona, kilka liści kapusty pekińskiej, cebula czerwona i chrupiący zielony ogórek. Do tego zestawu proponujemy idealnie się komponujący sos koperkowy z gęstego jogurtu naturalnego. Ale świetnie sprawdzi się również np. sos chrzanowy lub cytrynowy. Bardzo ważna uwaga: makrelę należy bardzo dokładnie oczyścić ze wszystkich ości. Każdy zapewne ma najlepszy sposób na ich wyciąganie. Naszym zdaniem niezastąpione są w tym temacie opuszki palców, które “wyczują” nawet najmniejszą ość.

Tortille z warzywami przepisy, które często trafiają na nasze stoły jako przekąski i przystawki. Tortilla warzywna na zimno to wyjątkowo skuteczny i bardzo uniwersalny pomysł na poczęstunek np. dla niezapowiedzianych gości. Tortille z warzywami bez mięsa sprawdzą się natomiast idealnie jako propozycja na danie wegetariańskie. W naszym wariancie postawiliśmy na wędzoną makrelę jako uzupełnienie świeżych warzyw. Zapraszamy na przepis i polecamy!

Tortille z warzywami i wędzoną makrelą 


Tortille z warzywami i wędzoną makrelą 

Składniki 

 

  • makrela wędzona: 1 szt.
  • kapusta pekińska: kilka liści ( zielone części)
  • cebula czerwona: 1 szt.
  • ogórek zielony: 1 szt.
  • placki tortilla 25 cm śr.: 3 szt.
  • jogurt naturalny gęsty: 4 łyżki
  • majonez (opcjonalnie): 1 łyżka
  • posiekany świeży koperek: 1 łyżka
  • sok z cytryny: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie słodki lub słodko pikantny sos chili

Tortille z warzywami i wędzoną makrelą 


Jak zrobić tortille z warzywami i wędzoną makrelą 

Przepis

Makrelę wędzoną bardzo dokładnie oczyść ze wszystkich ości.

Z liści kapusty odkrój białe części. Ogórka dokładnie umyj i pokrój razem ze skórką w cienkie plasterki. Czerwoną cebulę w piórka.

Z jogurtu, majonezu, soku z cytryny i koperku przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na tortillę nałóż najpierw liście kapusty pekińskiej. Jeśli preferujesz sos chili, dodaj go nieco na liście. Następnie połóż warstwę kawałków makreli, plasterki ogórka oraz cebulę czerwoną. Nałóż ok 2 łyżki sosu koperkowego i ciasno zwiń wszystko w roladkę. Postępuj tak z każdą kolejną tortillą.

Tortille z warzywami i wędzoną makrelą 

Pokrój roladki na porcje i podawaj. 

Postny obiad. Co dobrego z tortilli? Co z plackami tortilli? Tortille z warzywami i makrelą to tylko jedna z wersji, jakie można przygotować na proste danie z rybą. Makrelę możesz zastąpić np. tuńczykiem. Do warzyw możesz również dodać rybę panierowaną i sporządzić pysznego wrapa. Możliwości podania ryby w tym klasycznym placku jest mnóstwo i za każdym razem możemy zrobić pyszne i aromatyczne danie.

Postne przepisy. Makrela wędzona to bez wątpienia jedna z naszych ulubionych ryb. Najczęściej przygotowujemy z niej pastę na kanapki. Często więc zadajemy sobie pytanie: Co zrobić z makreli wędzonej? Tortilla z warzywami na zimno z dodatkiem makreli jest godnym uwagi, nie tylko postnym pomysłem na danie z rybą. Mimo, że podobno ryby lubimy, to jednak sięgamy po nie najczęściej w okresach przedświątecznych i właśnie w czasie postu. A szkoda, ponieważ ryby to doskonały dodatek do wielu dań, którymi możemy zastąpić tłuste mięsa. Polecamy nasze pyszne kotlety rybne. Oraz aromatyczne bezmięsne kotlety jajeczne.

Życzymy smacznego!

Tortille z warzywami i wędzoną makrelą 

2 Comments

  1. Marzena
    24 lutego 2021 at 17:30
    Reply

    Bardzo smaczne połączenie, zrobiłam na spróbuję dwie i po chwili musiałam dorobić kolejne cztery. Rybka w tortilli rewelacja. 🥇

    • KuchniaNaWypasie
      24 lutego 2021 at 17:37

      Dziękujemy:) Nam również bardzo smakują.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *