Pyszne i bardzo aromatyczne tortille z wędzoną makrelą, warzywami i sosem koperkowym. To wyjątkowo prosty i sprawdzony przepis na ekspresowe roladki z tortilli na zimno. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad postny lub przepisu na obiad z makrelą wędzoną, to jesteś w odpowiednim miejscu 🙂 U nas znajdziesz odpowiedź na to: Jak zrobić tortille z warzyw? Oraz przepis na szybkie danie lub sugestię na proste postne przekąski z tych popularnych placków.
Roladki z tortilli z warzywami i makrelą to propozycja na lekkie i proste w wykonaniu danie, które polecamy zarówno na śniadanie jak i na kolację. Sprawdzi się również na drugie śniadanie do pracy. Rolowana tortilla z makrelą i oprócz walorów smakowych, to również porcja zdrowia. Poza tym świetnie wygląda, a chrupiące warzywa dodają tej przekąsce świeżości oraz doskonale kontrastują z miękką rybą. Całości dopełnia domowy sos koperkowy na bazie jogurtu naturalnego.
Tortilla z warzywami i makrelą przepis do którego potrzebne Ci będą: dobrej jakości, świeża makrela wędzona, kilka liści kapusty pekińskiej, cebula czerwona i chrupiący zielony ogórek. Do tego zestawu proponujemy idealnie się komponujący sos koperkowy z gęstego jogurtu naturalnego. Ale świetnie sprawdzi się również np. sos chrzanowy lub cytrynowy. Bardzo ważna uwaga: makrelę należy bardzo dokładnie oczyścić ze wszystkich ości. Każdy zapewne ma najlepszy sposób na ich wyciąganie. Naszym zdaniem niezastąpione są w tym temacie opuszki palców, które „wyczują” nawet najmniejszą ość.
Tortille z warzywami przepisy, które często trafiają na nasze stoły jako przekąski i przystawki. Tortilla warzywna na zimno to wyjątkowo skuteczny i bardzo uniwersalny pomysł na poczęstunek np. dla niezapowiedzianych gości. Tortille z warzywami bez mięsa sprawdzą się natomiast idealnie jako propozycja na danie wegetariańskie. W naszym wariancie postawiliśmy na wędzoną makrelę jako uzupełnienie świeżych warzyw. Zapraszamy na przepis i polecamy!
Tortille z warzywami i wędzoną makrelą
Składniki
- makrela wędzona: 1 szt.
- kapusta pekińska: kilka liści ( zielone części)
- cebula czerwona: 1 szt.
- ogórek zielony: 1 szt.
- placki tortilla 25 cm śr.: 3 szt.
- jogurt naturalny gęsty: 4 łyżki
- majonez (opcjonalnie): 1 łyżka
- posiekany świeży koperek: 1 łyżka
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie słodki lub słodko pikantny sos chili
Jak zrobić tortille z warzywami i wędzoną makrelą
Przepis
Makrelę wędzoną bardzo dokładnie oczyść ze wszystkich ości.
Z liści kapusty odkrój białe części. Ogórka dokładnie umyj i pokrój razem ze skórką w cienkie plasterki. Czerwoną cebulę w piórka.
Z jogurtu, majonezu, soku z cytryny i koperku przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na tortillę nałóż najpierw liście kapusty pekińskiej. Jeśli preferujesz sos chili, dodaj go nieco na liście. Następnie połóż warstwę kawałków makreli, plasterki ogórka oraz cebulę czerwoną. Nałóż ok 2 łyżki sosu koperkowego i ciasno zwiń wszystko w roladkę. Postępuj tak z każdą kolejną tortillą.
Pokrój roladki na porcje i podawaj.
Postny obiad. Co dobrego z tortilli? Co z plackami tortilli? Tortille z warzywami i makrelą to tylko jedna z wersji, jakie można przygotować na proste danie z rybą. Makrelę możesz zastąpić np. tuńczykiem. Do warzyw możesz również dodać rybę panierowaną i sporządzić pysznego wrapa. Możliwości podania ryby w tym klasycznym placku jest mnóstwo i za każdym razem możemy zrobić pyszne i aromatyczne danie.
Postne przepisy. Makrela wędzona to bez wątpienia jedna z naszych ulubionych ryb. Najczęściej przygotowujemy z niej pastę na kanapki. Często więc zadajemy sobie pytanie: Co zrobić z makreli wędzonej? Tortilla z warzywami na zimno z dodatkiem makreli jest godnym uwagi, nie tylko postnym pomysłem na danie z rybą. Mimo, że podobno ryby lubimy, to jednak sięgamy po nie najczęściej w okresach przedświątecznych i właśnie w czasie postu. A szkoda, ponieważ ryby to doskonały dodatek do wielu dań, którymi możemy zastąpić tłuste mięsa. Polecamy nasze pyszne kotlety rybne. Oraz aromatyczne bezmięsne kotlety jajeczne.
Życzymy smacznego!
Marzena
24 lutego 2021 at 5:30 pmBardzo smaczne połączenie, zrobiłam na spróbuję dwie i po chwili musiałam dorobić kolejne cztery. Rybka w tortilli rewelacja. 🥇
KuchniaNaWypasie
24 lutego 2021 at 5:37 pmDziękujemy:) Nam również bardzo smakują.