Blog posts

Makaron z serkiem mascarpone

Makaron z serkiem mascarpone

drugie danie, Makaron, Obiady, Szpinak, Wieprzowina, Z patelni

Kremowy makaron z serkiem  mascarpone, to jeden z najłatwiejszych w przygotowaniu i najlepszych pomysłów na obiad z makaronem w roli głównej. Mascarpone to idealny dodatek do sosu, który przygotowaliśmy. Dodaje bogatej, kremowej konsystencji, która doskonale łączy wszystkie smaki sosu. Pozostałe najważniejsze składniki tego dania, to szpinak, boczek oraz suszone pomidory. Jeśli chcesz więc przyrządzić pyszne danie makaronowe przy niewielkim nakładzie czasu i wysiłku, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Makaron z mascarpone ze szpinakiem i suszonymi pomidorami możesz przygotować w wersji z boczkiem, tak jak my, lub w opcji bez mięsa. Wybór należy do Ciebie. Danie jest wyjątkowo aromatyczne. Mascarpone idealnie łączy się z podsmażoną na maśle skórką z cytryny, która uwalnia do kremu swoje olejki eteryczne. To prosty sos, którego konsystencję świetnie zrównoważy odrobina wody z ugotowanego makaronu. Smaki uzupełnią zblanszowany szpinak oraz suszone pomidory.

Przepis na makaron z serkiem mascarpone to jeden z wielu przepisów na dania z makaronem, jakie znajdziesz na Naszym Blogu. Rewelacyjnie smakuje kurczak z makaronem w w sosie serowym. Bardzo popularna jest również zapiekanka makaronowa z pieczarkami i boczkiem. Zobacz także przepis na przepyszny makaron z truskawkami. Szukasz sprawdzonego pomysłu na to: Jak zrobić makaron z serkiem mascarpone? Zapraszamy na przepis 🙂

Makaron z serkiem mascarpone


Makaron z serkiem mascarpone 

Składniki: 

  • makaron gruba wstążka: 200 – 250 g
  • serek mascarpone: 3 – 4 łyżki
  • szpinak: 100 g
  • pomidory suszone: 100 g
  • boczek wędzony surowy: 100 – 150 g
  • woda z gotowania makaronu: 1 szklanka
  • starta skórka z jednej cytryny
  • masło: 1 łyżka


Makaron z serkiem mascarpone

Przepis: 

Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedź makaron, odlewając z niego jedną szklankę płynu.

Boczek pokrój w plastry, a następnie w paski. Obsmaż na małej patelni, aż się ładnie zrumieni. Wyłącz palnik i odlej nadmiar tłuszczu. Ponownie postaw patelnię na palniku. Na koniec na boczek wrzuć i zblanszuj szpinak. Wystarczy minuta, nie dłużej. Wyłącz palnik.

Na dużą patelnię dodaj łyżkę masła. Podgrzej na średniej mocy palnika. Kiedy masło się roztopi, dodaj skórkę z cytryny i przez chwilę podmaż, aż skórka uwolni aromat. Dodaj makaron, oraz mascarpone. Podlej kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu. Makron dobrze wymieszaj z serkiem.

Jeśli jest taka potrzeba, dodaj jeszcze wody. Następnie wrzuć pokrojone suszone pomidory, a także boczek ze szpinakiem. Podgrzej wszystko na średniej mocy palnika.

Makaron z serkiem mascarpone

Makron podawaj na gorąco. Jeśli chcesz, możesz przygotować wersję bezmięsną. Pomiń wówczas boczek lub zastąp go boczniakami, które również rewelacyjnie smakują w tym wydaniu.

Życzymy smacznego!

Makaron z serkiem mascarpone

Oceń wpis

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń wpis