Zasmażana młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą, to klasyka polskiej kuchni. Jeden z wielu przepisów na wiosenną kapustę, którą wszyscy przecież uwielbiamy. To pyszny i bardzo prosty obiad z młodej kapusty, który przygotujesz w 30 minut. Koperek – wiadomo – to podstawa. Z młodą kapustą tworzy połączenie idealne. Jeśli lubisz, do kapusty oprócz koperku i kiełbasy, możesz dodać również swojski wędzony boczek. Danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne i sycące.
Smaki doskonale uzupełnią również bardzo lubiane przez nas dodatki. Dlatego młoda kapusta z kiełbasą i koncentratem, to kolejny z pomysłów, który często gości w naszym domowym menu. Wielu z nas preferuje tylko dania jarskie. Prosty i idealny sposób to młoda kapusta bez mięsa lub młoda kapusta z grzybami. To popularne wiosenne warzywo stwarza mnóstwo możliwości na przygotowanie szybkiego i pysznego dania.
Będziemy bardzo szczęśliwi, jeśli nasz sprawdzony przepis na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą trafi również do Twoich ulubionych. Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz również inne pomysły na dania z kapusty. Dzisiejszy, to pierwszy w tym sezonie przepis na młodą kapustę. A Ty jaką kapustę najbardziej lubisz? Wolisz zasmażaną czy bardziej wersję fit? Podziel się z nami w komentarzu pod wpisem. Jak zrobić młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą? Zapraszamy na przepis!
Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą
Składniki:
- młoda kapusta: 1 główka
- cebula: 1 szt.
- marchew: 1 szt.
- kiełbasa swojska: 300 g
- masło: 1 kopiasta łyżka
- mąka: 1 łyżka
- koperek: 0,5 pęczka
- ocet: 1 łyżka
- cukier: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy.
Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Zalewamy dwoma szklankami wrzątku i gotujemy ok. 5 minut, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie kapustę z marchewką odcedzamy.
Kiełbasę kroimy w kostkę, wkładamy na suchą zimną patelnię. Podgrzewamy, aż się lekko podsmaży. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko razem dusimy. Po ok. 2 – 3 minutach, do kiełbasy z cebulą dodajemy obgotowaną kapustę. Odrobinę solimy, przykrywamy i dusimy do miękkości.
Gdy kapusta zmięknie, na czystej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Podsmażamy ciągle mieszając, aż się lekko zrumieni. Zasmażkę dodajemy do kapusty i ok. 1 minuty razem gotujemy. Na koniec dodajemy pokrojony koperek, cukier, ocet i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Poznaj również inne nasze przepisy na kapustę. Kapustnica czyli kapuśniak po słowacku, to doskonały pomysł na pyszny obiad jednogarnkowy. Sprawdź też przepis na koperty z kapusty z wiejskim nadzieniem. Zobacz również kapuśniak z młodej kapusty.
Życzymy smacznego!