Blog posts

Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą

Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą

Jednogarnkowe, Obiady, Warzywa, Wieprzowina

Zasmażana młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą, to klasyka polskiej kuchni. Jeden z wielu przepisów na wiosenną kapustę, którą wszyscy przecież uwielbiamy. To pyszny i bardzo prosty obiad z młodej kapusty, który przygotujesz w 30 minut. Koperek – wiadomo – to podstawa. Z młodą kapustą tworzy połączenie idealne. Jeśli lubisz, do kapusty oprócz koperku i kiełbasy, możesz dodać również swojski wędzony boczek. Danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne i sycące.

Smaki doskonale uzupełnią również bardzo lubiane przez nas dodatki. Dlatego młoda kapusta z kiełbasą i koncentratem, to kolejny z pomysłów, który często gości w naszym domowym menu. Wielu z nas preferuje tylko dania jarskie. Prosty i idealny sposób to młoda kapusta bez mięsa lub młoda kapusta z grzybami. To popularne wiosenne warzywo stwarza mnóstwo możliwości na przygotowanie szybkiego i pysznego dania.

Będziemy bardzo szczęśliwi, jeśli nasz sprawdzony przepis na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą trafi również do Twoich ulubionych. Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz również inne pomysły na dania z kapusty. Dzisiejszy, to pierwszy w tym sezonie przepis na młodą kapustę. A Ty jaką kapustę najbardziej lubisz? Wolisz zasmażaną czy bardziej wersję fit? Podziel się z nami w komentarzu pod wpisem. Jak zrobić młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą? Zapraszamy na przepis!

Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą


Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą

Składniki: 

  • młoda kapusta: 1 główka
  • cebula: 1 szt.
  • marchew: 1 szt.
  • kiełbasa swojska: 300 g
  • masło: 1 kopiasta łyżka
  • mąka: 1 łyżka
  • koperek: 0,5 pęczka
  • ocet: 1 łyżka
  • cukier: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą


Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą

Przygotowanie: 

Kapustę szatkujemy.

kapusta

Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Zalewamy dwoma szklankami wrzątku i gotujemy ok. 5 minut, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie kapustę z marchewką odcedzamy.

Kiełbasę kroimy w kostkę, wkładamy na suchą zimną patelnię. Podgrzewamy, aż się lekko podsmaży. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko razem dusimy. Po ok. 2 – 3 minutach, do kiełbasy z cebulą dodajemy obgotowaną kapustę. Odrobinę solimy, przykrywamy i dusimy do miękkości.

Gdy kapusta zmięknie, na czystej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Podsmażamy ciągle mieszając, aż się lekko zrumieni. Zasmażkę dodajemy do kapusty i ok. 1 minuty razem gotujemy. Na koniec dodajemy pokrojony koperek, cukier, ocet i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

Poznaj również inne nasze przepisy na kapustę. Kapustnica czyli kapuśniak po słowacku, to doskonały pomysł na pyszny obiad jednogarnkowy. Sprawdź też przepis na koperty z kapusty z wiejskim nadzieniem. Zobacz również kapuśniak z młodej kapusty.

Życzymy smacznego!

Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *