Poniedziałek to doskonały dzień na danie jednogarnkowe, jak nasza zapiekanka ziemniaczana z boczkiem. Takie danie świetnie zbierze pozostałości z weekendu i z pomocą kilku dodatków stanie się pysznym pomysłem na obiad. Dania z jednego naczynia zawsze cieszyły się i nadal cieszą dużą popularnością. Przede wszystkim ze względu na klasyczny sposób przygotowania oraz małe zaangażowanie logistyczne, czyli prawie żadnych garów do zmywania 😄.
Do naszej zapiekanki, oprócz ziemniaków dodaliśmy swojskie wędliny, tu akurat kiełbasę, żółty ser wędzony i cebulę. Wszystko zawinęliśmy (dosłownie) w boczek, a następnie zapiekliśmy w piekarniku. Wyszedł porządny, sycący obiad z jednego naczynia. Każdy może dołożyć swoje ulubione dodatki, to zostało z ostatniego obiadu lub zalega w lodówce.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 15 plastrów boczku
- 1 cebula
- 1 pętko kiełbasy
- 100 gram żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM
Wykonanie:
1. Naczynie do zapiekania wykładamy plastrami boczku w taki sposób, żeby połowa plastrów znajdowała się poza naczyniem, ponieważ posłużą one do przykrycia zapiekanki.
2. Na boczek układamy na płasko pokrojone w cienkie plastry ziemniaki. Następnie rozkładamy pokrojoną w piórka cebulę. Potem w kolejności: plasterki kiełbasy, starty żółty ser i na koniec znów ziemniaki.
3. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem i zawijamy po przekątnej boczkiem, aby przykryć pozostałe składniki.
4. Przykryte naczynie (można użyć folii aluminiowej) wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, aby się wszystko ładnie uparowało. Po ok. 40 minutach odkrywamy, żeby zapiekanka mogła się zrumienić. Wystarczy 10 – 15 minut.
Smacznego!
wirtualne-biura.com
23 września 2020 at 4:00 amJednogarnkowe danie to coś co lubię najbardziej .Apetycznie wygląda ta zapiekanka i pewnie często będzie u nas gościła .Dziękuje za wpis i proszę o więcej takich cudów .