Blog posts

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Jednogarnkowe, Obiady, Ziemniaki

Poniedziałek to doskonały dzień na danie jednogarnkowe, jak nasza zapiekanka ziemniaczana z boczkiem. Takie danie świetnie zbierze pozostałości z weekendu i z pomocą kilku dodatków stanie się pysznym pomysłem na obiad. Dania z jednego naczynia zawsze cieszyły się i nadal cieszą dużą popularnością. Przede wszystkim ze względu na klasyczny sposób przygotowania oraz małe zaangażowanie logistyczne, czyli prawie żadnych garów do zmywania 😄.

Do naszej zapiekanki, oprócz ziemniaków dodaliśmy swojskie wędliny, tu akurat kiełbasę, żółty ser wędzony i cebulę. Wszystko zawinęliśmy (dosłownie) w boczek, a następnie zapiekliśmy w piekarniku. Wyszedł porządny, sycący obiad z jednego naczynia. Każdy może dołożyć swoje ulubione dodatki, to zostało z ostatniego obiadu lub zalega w lodówce.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 15 plastrów boczku
  • 1 cebula
  • 1 pętko kiełbasy
  • 100 gram żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM

Wykonanie:

1. Naczynie do zapiekania wykładamy plastrami boczku w taki sposób, żeby połowa plastrów znajdowała się poza naczyniem, ponieważ posłużą one do przykrycia zapiekanki. 

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA


2. Na boczek układamy na płasko pokrojone w cienkie plastry ziemniaki. Następnie rozkładamy pokrojoną w piórka cebulę. Potem w kolejności: plasterki kiełbasy, starty żółty ser i na koniec znów ziemniaki. 

3. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem i zawijamy po przekątnej boczkiem, aby przykryć pozostałe składniki.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA


4. Przykryte naczynie (można użyć folii aluminiowej) wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, aby się wszystko ładnie uparowało. Po ok. 40 minutach odkrywamy, żeby zapiekanka mogła się zrumienić. Wystarczy 10 – 15 minut. 

Smacznego!

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 1

1 Comment

  1. wirtualne-biura.com
    23 września 2020 at 04:00
    Reply

    Jednogarnkowe danie to coś co lubię najbardziej .Apetycznie wygląda ta zapiekanka i pewnie często będzie u nas gościła .Dziękuje za wpis i proszę o więcej takich cudów .

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *