Blog posts

Klopsiki z cukinii i mięsa mielonego

Klopsiki z cukinii i mięsa mielonego

Dania mięsne, Dla dzieci, drugie danie, Obiady

Soczyste, pachnące klopsiki z cukinii i mięsa mielonego z dodatkiem ryżu, to doskonały pomysł na szybki obiad z piekarnika. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, a wykonanie całego przepisu zajmie Ci nie więcej niż 40 minut! Uwielbiamy zapiekać je w pachnącym czosnkiem i ziołami sosie pomidorowym, tak jak to zrobiliśmy dziś, ale czasem zdarza się nam zrobić te pyszne klopsiki również w sosie czosnkowym lub pieczarkowym. Efektem jest więc bardzo uniwersalny i bezproblemowy w przygotowaniu przepis, w którym głównym motywem są oczywiście cukiniowe klopsiki, natomiast dodatki to tylko nasza sugestia.

To proste w wykonaniu mięso mielone z cukinią w piekarniku, to świetny pomysł zarówno na danie codzienne, jak też na obiad sobotni lub niedzielny. Pozytywnym zaskoczeniem jest wyjątkowa soczystość i delikatność klopsików oraz to, że ich smak nie jest zdominowany przez żaden ze składników. Dzięki temu nasze klopsiki wyrastają na obiadowego pewniaka podobnie jak szwedzkie klopsiki Kottbullar lub aromatyczne pulpety z indyka w sosie koperkowym. Tym bardziej, że w przeciwieństwie do pierwszych i drugich, klopsiki z cukinią nie są szarobure. Wewnętrznie decyduje o tym dodatek zielonej cukinii, z kolei zewnętrznie, intensywnie czerwony sos z pomidorów.

Prosty przepis na klopsy z cukinii i mięsa mielonego nie wymaga podczas przygotowania wyjątkowej uwagi. Jedyne na co warto zwrócić uwagę, to ilość dodanej mąki oraz kaszy manny, dzięki którym klopsiki trzymają fason i się nie rozpadają. Nie ma jednak obawy o to, że mąka lub kasza dodana nawet w maksymalnej ilości jaką polecamy, będzie po upieczeniu klopsików wyczuwalna. Niestety, nigdy nie szykowaliśmy klopsików cukinii z mięsem wołowym, więc trudno nam stwierdzić, czy to połączenie smaków również działa. Jeśli jesteś wyjątkowym fanem wołowiny, możesz oczywiście spróbować klopsików również w tej wersji.

Zgodzisz się z pewnością z nami, że kulki z cukinii i mięsa mielonego oraz ryżu, to kombinacja, które może inspirować do przygotowania innych, równie pysznych przepisów. Nam zajęło kilka prób, zanim uzyskaliśmy idealną równowagę smaków. Dzięki temu nasze klopsiki będą smakować nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. A jeśli szukasz więcej podobnych, ale mniej klasycznych przepisów, zobacz pomysłowy obiad do słoika, czyli klopsiki podróżnika, czy też klopsiki – kulki rybne w zalewie octowej, które świetnie sprawdzą się jako danie wigilijne. Jeżeli masz więc w lodówce mięso mielonego, a w spiżarni cukinię i ryż, koniecznie wypróbuj nasz przepis! Polecamy!

Klopsiki z cukinii i mięsa mielonego


Klopsiki z cukinii i mięsa mielonego 

Składniki: 

Na klopsiki z cukinią:  

  • mięso mielone: 300 g
  • średniej wielkości cukinie: 2 szt.
  • ryż: 100 g
  • jajka: 2 szt.
  • mąka ziemniaczana: 1 łyżka
  • kasza manna: 1 – 2 łyżki
  • przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 – 3 ząbki
  • sól i pieprz do smaku

Na sos: 

  • passata pomidorowa: 500 ml
  • suszona bazylia: 1 łyżeczka
  • suszone oregano: 1/2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy: 1/2 łyżeczki
  • miód: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Oraz: 

  • świeży koperek do podania

Klopsiki z cukinii i mięsa mielonego


Klopsiki z mięsa mielonego – przepis

Przygotowanie: 

Do przygotowania przepisu oprócz składników, potrzebne Ci będą też niewielki rondel, miska, tarka do warzyw oraz naczynie do zapiekania. Z podanych składników wyszło nam 9 klopsików.

Do klopsików możesz wykorzystać mięso mielone z łopatki wieprzowej, z piersi indyka lub kurczaka.

Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z umytej i osuszonej cukinii odetnij końce. Cukinię zetrzyj ze skórką na tarce na dużych oczkach.

Bardzo ważnym krokiem jest usunięcie wody ze startej cukinii. Możesz to zrobić na trzy sposoby i tak w pierwszym wariancie ułóż startą cukinię na bawełnianej szmatce, zwiń ją i dłońmi wyciśnij namiar płynu. W drugim przełóż cukinię na drobne sitko. Następnie dociśnij mocno łyżką i zostaw na kilkanaście minut, aż spłynie reszta wody. I wreszcie trzeci sposób, to ułóż startą cukinię na ściereczce. Połóż na niej drugą ściereczkę lub ręczniki papierowe i dociśnij, aby wchłonęły płyn.

Następnie wszystkie składniki na klopsiki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. W składnikach podaliśmy 1 lub 2 łyżki kaszy manny. Na początek polecamy dodać jedną łyżkę. Jeśli po wymieszaniu masa będzie odpowiedniej konsystencji pozwalającej na bezproblemowe formowanie klopsików, nie musisz dodawać jej więcej. Z kolei jeśli będzie zbyt papkowata, dodaj jeszcze jedną łyżkę kaszy.

W rondelku połącz wszystkie składniki na sos pomidorowy i zagotuj.

Na dno naczynia do zapiekania wlej połowę sosu i rozprowadź po dnie. Następnie łyżką do lodów (o pojemności 1,5 łyżki stołowej) nabieraj masę,  formuj okrągłe klopsiki i układaj w naczyniu na sosie pomidorowym. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 C°. Zapiekaj przez 25 – 30 minut. Po ok. 10 minutach, gdy klopsiki już lekko stężeją, polej je pozostałym sosem pomidorowym, a po kilku minutach ponownie.

Upieczone klopsiki podawaj na gorąco posypane świeżo posiekanym koperkiem.

Spróbuj też naszej zupy gołąbkowej z pulpetami oraz klopsików na młodej kapuście.

Smacznego!

Klopsiki z cukinii i mięsa mielonego

Klopsiki z cukinii i mięsa mielonego

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz