Domowa zupa pomidorowa z passaty na żeberkach wieprzowych. Dziś proponujemy sprawdzony przepis krok po kroku na pomidorową bez śmietany.
Zupa pomidorowa jak u Mamy zawsze będzie nam się kojarzyć z domem i rodzinnym obiadem. To bez wątpienia doskonała zupa na każdą porę roku. Latem możemy ją przygotować ze świeżych lub pieczonych pomidorów. Jesienią i zimą z przetworów. Dlatego zawsze będzie smakować nieco inaczej i na tym polega jej wyjątkowość. Co najważniejsze – pomidorową uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli, a to nie zdarza się zbyt często 🙂 Zupa pomidorowa na żeberku jest naszą ulubioną wersją tej pysznej, tradycyjnej zupy.
Każdy z nas ma zapewne swój sprawdzony przepis na zupę pomidorową. Przyrządzamy ją na rosole, na skrzydełkach, udkach, bulionie warzywnym lub tylko na maśle. Pomidorową podajemy nie tylko z makaronem, ale również z ryżem, zacierkami i ziemniakami. Ostatnio również coraz częściej z ciecierzycą lub soczewicą. U nas znajdziesz tradycyjny przepis, który możesz dostosować do własnych upodobań smakowych i podać z innym niż proponowany przez nas dodatek oraz zabielić jogurtem lub śmietaną.
Zupa pomidorowa
Składniki
- żeberka wieprzowe paski: 300 g
- marchew: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- kawałek selera
- liść laurowy: 1 szt.
- kilka kulek czarnego pieprzu
- passata pomidorowa: 500 ml
- cukier: 1 płaska łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- pęczek zieleniny (seler, por, natka pietruszki, lubczyk)
- ulubiony makaron
Zupa pomidorowa
Przepis:
Do garnka wkładamy pokrojone na porcje żeberka. Dodajemy przyprawy oraz obraną marchew, pietruszkę i kawałek selera. Wrzucamy liść laurowy i czarny pieprz. Zalewamy przefiltrowaną zimną wodą i wolno gotujemy.
Kiedy żeberka będą już prawie miękkie, dodajemy zieleninę, zostawiając odrobinę natki pietruszki do dekoracji. Ugotowane warzywa możemy wyjąć i pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać ponownie do zupy.
Po upływie ok. 15 minut, dodajemy passatę, cukier i sól do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy na niskiej mocy palnika.
Podajemy z makaronem lub innym ulubionym dodatkiem.
Zupa pomidorowa jest najlepsza następnego dnia i bez śmietany może stać w lodówce 3 – 4 dni. Jeśli pomidorową chcesz podać ze śmietaną, dodaj śmietankę słodką 30 %.
Dwa zdania na temat pomidorów i cukru. Z pewnością te dwa składniki mają na siebie bardzo dobry wpływ. Pomidory z dodatkiem cukru są bardziej wyraziste w smaku, w skrócie: mają więcej pomidora w pomidorze 🙂
Polecamy też naszą pyszną domową zupę ogórkową oraz zupę krem z pomidorów.
Życzymy smacznego!
4oze
10 sierpnia 2020 at 1:33 pmMało że moja ulubiona to jeszcze na żeberkach.Trochę pracochłonna ale na pewno spróbujemy.
KuchniaNaWypasie
10 sierpnia 2020 at 4:19 pmTo prawda, że nieco pracochłonna, ale na żeberkach smakuje naprawdę wyjątkowo.Dziękujemy!
Gold Sushi
12 sierpnia 2020 at 11:48 amWyjątkowy i niepowtarzalny smak.Wcześniej u nas zazwyczaj była na rosole który został z dnia poprzedniego,ale obiecuje sobie teraz tylko na żeberkach i polecam innym.
KuchniaNaWypasie
12 sierpnia 2020 at 1:29 pmDziękujemy i zapraszamy na „Kuchnię” częściej!