Blog posts

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Obiady, Przetwory, Wieprzowina, Zupy

Domowa zupa pomidorowa z passaty na żeberkach wieprzowych. Dziś proponujemy sprawdzony przepis krok po kroku na pomidorową bez śmietany.

Zupa pomidorowa jak u Mamy zawsze będzie nam się kojarzyć z domem i rodzinnym obiadem. To bez wątpienia doskonała zupa na każdą porę roku. Latem możemy ją przygotować ze świeżych lub pieczonych pomidorów. Jesienią i zimą z przetworów. Dlatego zawsze będzie smakować nieco inaczej i na tym polega jej wyjątkowość. Co najważniejsze – pomidorową uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli, a to nie zdarza się zbyt często 🙂 Zupa pomidorowa na żeberku jest naszą ulubioną wersją tej pysznej, tradycyjnej zupy.

Każdy z nas ma zapewne swój sprawdzony przepis na zupę pomidorową. Przyrządzamy ją na rosole, na skrzydełkach, udkach, bulionie warzywnym lub tylko na maśle. Pomidorową podajemy nie tylko z makaronem, ale również z ryżem, zacierkami i ziemniakami. Ostatnio również coraz częściej z ciecierzycą lub soczewicą. U nas znajdziesz tradycyjny przepis, który możesz dostosować do własnych upodobań smakowych i podać z innym niż proponowany przez nas dodatek oraz zabielić jogurtem lub śmietaną.

Zupa pomidorowa 


Zupa pomidorowa 

Składniki 

  • żeberka wieprzowe paski: 300 g
  • marchew: 1 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • kawałek selera
  • liść laurowy: 1 szt.
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • passata pomidorowa: 500 ml
  • cukier: 1 płaska łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek zieleniny (seler, por, natka pietruszki, lubczyk)
  • ulubiony makaron

Zupa pomidorowa 


Zupa pomidorowa 

Przepis:

 Do garnka wkładamy pokrojone na porcje żeberka. Dodajemy przyprawy oraz obraną marchew, pietruszkę i kawałek selera. Wrzucamy liść laurowy i czarny pieprz. Zalewamy przefiltrowaną zimną wodą i wolno gotujemy.

Kiedy żeberka będą już prawie miękkie, dodajemy zieleninę, zostawiając odrobinę natki pietruszki do dekoracji. Ugotowane warzywa możemy wyjąć i pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać ponownie do zupy.

 Po upływie ok. 15 minut, dodajemy passatę, cukier i sól do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy na niskiej mocy palnika.

 Podajemy z makaronem lub innym ulubionym dodatkiem.

Zupa pomidorowa jest najlepsza następnego dnia i bez śmietany może stać w lodówce 3 – 4 dni. Jeśli pomidorową chcesz podać ze śmietaną, dodaj śmietankę słodką 30 %.

Dwa zdania na temat pomidorów i cukru. Z pewnością te dwa składniki mają na siebie bardzo dobry wpływ. Pomidory z dodatkiem cukru są bardziej wyraziste w smaku, w skrócie: mają więcej pomidora w pomidorze 🙂

Polecamy też naszą pyszną domową zupę ogórkową oraz zupę krem z pomidorów.

Życzymy smacznego!

Zupa pomidorowa 

Zupa pomidorowa 

 

4 Comments

  1. 4oze
    10 sierpnia 2020 at 1:33 pm

    Mało że moja ulubiona to jeszcze na żeberkach.Trochę pracochłonna ale na pewno spróbujemy.

  2. KuchniaNaWypasie
    10 sierpnia 2020 at 4:19 pm

    To prawda, że nieco pracochłonna, ale na żeberkach smakuje naprawdę wyjątkowo.Dziękujemy!

  3. Gold Sushi
    12 sierpnia 2020 at 11:48 am

    Wyjątkowy i niepowtarzalny smak.Wcześniej u nas zazwyczaj była na rosole który został z dnia poprzedniego,ale obiecuje sobie teraz tylko na żeberkach i polecam innym.

  4. KuchniaNaWypasie
    12 sierpnia 2020 at 1:29 pm

    Dziękujemy i zapraszamy na „Kuchnię” częściej!

Napisz komentarz