Blog posts

Sos kurkowy

Sos kurkowy

Grzyby, Kuchnia regionalna, Obiady, Porady, Sosy, Z patelni

Sprawdzony i bardzo łatwy przepis na tradycyjny sos kurkowy na maśle ze śmietaną i cebulką. Doskonały kremowy sos z kurkami w śmietanie, który koniecznie musisz wypróbować w sezonie na te pyszne leśne grzyby. Z naszego przepisu dowiesz się również jak zrobić pyszny sos kurkowy z mrożonych kurek? oraz Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Do tego idealnego sosu potrzebne Ci będą tylko proste składniki i kilkanaście minut wolnego czasu!

Sos kurkowy 

Sos kurkowy z czym podać? To doskonały dodatek do ziemniaków, dań z makaronem, do mięs z drobiu oraz wieprzowiny. Sos z kurek idealnie smakuje w towarzystwie polędwiczek wieprzowych, a także karkówki i schabu. Jeśli kurki w śmietanie nigdy nie gościły na Waszym stole jako uzupełnienie klasycznych kopytek lub placków ziemniaczany, koniecznie musicie tego połączenia spróbować!

Na co zwrócić uwagę kupując kurki? Świeże kurki mają żółty, czasem wręcz morelowy kolor. Jeśli są blade, z ciemnymi plamami, lepiej dać sobie spokój i poszukać u innego sprzedawcy. Jeżeli masz taką możliwość, powąchaj kurki. Powinny pachnieć słodko, trochę jak brzoskwinia lub morela 🙂 Kurki muszą również być suche, lekko twarde, zwarte. Nie kupuj tych, które są oślizłe i rozmoknięte. Często, szczególnie w porze deszczowej kurki pod kapeluszem potrafią pleśnieć. Od takich egzemplarzy również trzymaj się z daleka.

Sos kurkowy jaka śmietana? Zdecydowanie śmietana słodka, czyli 30 lub 36 %. Śmietanę należy na małym ogniu zredukować i doprawić. Nie polecamy zagęszczania sosu mąką. Sos kurkowy ze śmietaną to kwintesencja smaku, która nie powinna być zaśmiecana zbędnymi składnikami. Podobnie jest z sosem Worcestershire, który coraz częściej można spotkać w polskich przepisach na kurki w śmietanie. Naszym zdaniem, to również zbędny dodatek.

Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie? Kurki to grzyby, które z powodzeniem nadają się do mrożenia. Dość często jednak po rozmrożeniu okazuje się, że są gorzkie. Jak temu zaradzić? Kurki należy dokładnie umyć i oczyścić (nie moczyć w wodzie). Największą uwagę warto poświęcić blaszkom pod kapeluszem, ponieważ w nich zbiera się zazwyczaj najwięcej niechcianych gości. Następnie kurki należy wrzucić na 2 – 3 minuty na wrzątek. Odcedzić, wystudzić i zamrozić. W ten sposób pozbędziemy się naturalnej goryczki z kurek, którą mrożenie bez zblanszowania tylko utrwala. Grzyby, w tym również kurki, najlepiej jest mrozić w porcjach przeznaczonych do konkretnego dania.

Sos kurkowy przepis, który polecamy wszystkim fanom leśnych grzybów. Inne nasze propozycje na pyszne sosy, to również przepis na domowy sos pieczeniowy, a także doskonały sos niemiecki. Zobacz także przepis na sos kebab gyros. Jak zrobić idealny sos kurkowy? Zapraszamy na przepis!

Sos kurkowy 


Przepis na sos kurkowy

Składniki

  • kurki: 0,5 kg
  • cebula: 1 szt.
  • masło: 2 łyżki
  • śmietanka 30 – 36 %: 1 szklanka
  • sól i pieprz do smaku

Sos kurkowy 


Przygotowanie

Kurki dokładnie umyć i oczyść. Mniejsze zostaw w całości, większe przetnij na pół.

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.

Na niewielkiej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i dodaj cebulę. Smaż przez ok 5 minut na średnim ogniu. Następnie wyłącz palnik i przykryj cebulkę.

Na dużej patelni rozgrzej masło. Dodaj przygotowane kurki. Podsmażaj je ok. 2 – 3 minut od czasu do czasu mieszając.

Do podsmażonych kurek dodaj cebulkę.

Następnie wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Redukuj ok 2 – 3 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.

Sos możesz również przygotować z kurek mrożonych. Należy wówczas grzyby wyjęte prosto z zamrażalnika wrzucić bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Kurek nie rozmrażamy wcześniej. Dzięki temu cały ich aromat i płyn, który zawierają pozostanie na patelni. Kurki zachowają również swój kształt, a nie staną się grzybową paćką.

Życzymy smacznego!

Sos kurkowy 

4.2/5 - (4 votes)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4.2/5 - (4 votes)