Żeberka w kapuście do słoików, to nasza propozycja na sprawdzony, pożywny obiad do przygotowania w wolnej chwili na trudne czasy 🙂 Klasyka polskiej kuchni, którą zamknęliśmy w słoikach, jako pyszne, swojskie danie na potem.
To godny uwagi pomysł na niezawodny i gorący obiad w kilka minut. Doskonały po powrocie do domu z jesiennego, zimnego powietrza, do pracy dla męża, lub na działkę. To też bez dwóch zdań idealny zestaw biesiadny 🙂
Do przepisu możesz wykorzystać inne mięso, nie musi być koniecznie z kością. Świetnie sprawdzi się też łopatka lub karkówka. Nie polecamy schabu, ponieważ jest zbyt suchym mięsem i nie sprawdzi się w tym daniu. Umówmy się – nie każdego z nas stać na droższe mięso, więc spokojnie można użyć np. pachwiny lub podgardla. Sam swego czasu gotowałem z nimi kapustę kiszoną i wyszła równie smaczna.
OBIAD DO SŁOIKA – ŻEBERKA W KAPUŚCIE
Składniki na 3 słoiki 0,9 litra:
- żeberka wieprzowe ( lub inne mięso): 1 kg
- kapusta kiszona: 1,5 kg
- smalec: 1 czubata łyżka
- majeranek: 1 łyżka
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 3 kulki
- czosnek: 3 ząbki
- słodka papryka: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
OBIAD DO SŁOIKA – ŻEBERKA W KAPUŚCIE
Wykonanie:
1. Kapustę gotujemy ok. 20 minut. Jeśli jest bardzo kwaśna po 10 minutach należy zmienić wodę i gotować kolejne 10 minut.
2. Poporcjowane żeberka oprószamy papryką i obsmażamy na mocno rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Następnie polewamy dwoma szklankami wody, dodajemy przyprawy, oprócz majeranku. Lekko doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości.
3. Miękkie żeberka przekładamy na talerz, a na patelnię powstałego po smażeniu żeberek sosu, przekładamy kapustę, żeby zebrała z niej wszystkie smaki i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku i dodajemy majeranek.
4. Gorącą kapustę przekładamy do słoików w równych porcjach. Na każdą porcję kapusty wkładamy po dwa – trzy żeberka lub kawałki mięsa. Zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut od momentu zagotowania. Taki obiad należy trzymać w lodówce. Jeśli chcemy trzymać w chłodnym miejscu poza lodówką, należy pasteryzację powtórzyć w kolejnych dwóch dniach. Odpowiednio: 2 dnia – 20 minut, 3 dnia – 10 minut.
Smacznego!