Blog posts

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę

Bez mięsa, Przetwory, Sałatki, Święta, Warzywa, Zdrowie

Chrupiąca sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę. Czerwona kapusta do słoików, to sprawdzony i niezawodny sposób na pyszny oraz kolorowy dodatek do wielu dań. Samodzielne przygotowanie tej pysznej sałatki jest dużo łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Wszystko czego potrzebujesz, to poszatkowana kapusta, jabłka oraz nieco przypraw. Do tego bardzo prosta i skuteczna zalewa, w której sałatka przetrwa wiele miesięcy!

Przepisy na sałatki z czerwonej kapusty do słoików, to idealny sposób na przechowanie i zatrzymanie smaków tego pysznego warzywa. Kapustę możesz poszatkować przy pomocy robota kuchennego, mandoliny lub ostrego noża. Jeśli szykujesz dużo przetworów z kapusty, warto wówczas rzecz jasna zaopatrzyć się w szatkownicę, która zdecydowanie ułatwia życie. Do naszej sałatki z czerwonej kapusty na zimę zawsze dodajemy goździki, jeśli za nimi nie przepadasz, możesz oczywiście je pominąć.

Warto również pamiętać, że czerwona kapusta to źródło zdrowia. Posiada dużo więcej (6 -8 razy) witaminy C od swojej białej siostry. Mnóstwo probiotyków, polifenoli antocyjanów oraz dużą zawartość żelaza i witaminy A. Co można zrobić z czerwonej kapusty ze słoika? Świetnie smakuje w wersji zasmażanej z cebulką, sokiem z cytryny i garścią rodzynek. Po prostu pycha 😊 Sałatka z czerwonej kapusty na zimę w słoikach, to naprawdę godny uwagi przepis na przetwory.

Przepis na sałatkę z czerwonej kapusty na zimę, to jedna z wielu propozycji na weki, jakie znajdziesz na Naszym Blogu. Polecamy także domowy przepis na kiszone buraczki oraz na sałatkę z zielonych pomidorów i papryki. Pyszne są również ogórki w przyprawie gyros, które idealnie smakują jako zakąska. Fasolka szparagowa do słoików, to również świetny pomysł na przechowanie tego popularnego warzywa. Jak zrobić sałatkę z czerwonej kapusty na zimę? Zapraszamy na przepis!

Szklanka ma pojemność 250 ml

Przepis na 6 słoików o pojemności 500 ml

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę zdjęcie potrawy według przepisu z bloga kuchnia na wypasies


Sałatka z czerwonej kapusty na zimę 

Składniki

  • kapusta czerwona poszatkowana: ok. 2,5 kg
  • jabłka: 0,5 kg
  • woda: 0,7 – 1 l
  • ocet spirytusowy 10%: 0,5 szklanki
  • cukier: 0,5 – 0,7 szklanki
  • liść laurowy: 3 szt.
  • ziele angielskie: 4 ziarna
  • goździki: 3 szt.
  • sól


Sałatka z czerwonej kapusty na zimę przepis

Przygotowanie 

Kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy do większej miski i wsypujemy ok 1,5 łyżki soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 – 3 godziny.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki i doprowadzamy do wrzenia. Kapustę  przekładamy do zalewy i dokładnie mieszamy z zalewą. Gotujemy ok 20 – 25 minut.

Następnie dodajemy starte jabłka i dobrze mieszamy z kapustą. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Polecamy sprawdzić, czy sałatka jest odpowiednio słona. Jeśli trzeba, odpowiednio doprawmy.

Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików i ewentualnie uzupełniamy zalewą. Pamiętajmy o tym, aby zostawić 2 – 3 cm wolnej przestrzeni od wierzchu każdego słoika. Zakręcamy.

Słoiki wstawiamy do dużego garnka ze ściereczką i zalewamy ciepłą wodą do wysokości 3/4 słoików. Pasteryzujemy na niskiej mocy palnika przez 15 minut od momentu zagotowania wody.

Następnie słoiki wyjmujemy, przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i zostawiamy do wystygnięcia.

Czerwona kapusta do słoików z jabłkiem gotowa!

Przechowujemy ją w chłodnym i ciemnym miejscu.

Zobacz również sprawdzony przepis na sałatkę z kapusty i ogórków na zimę.

Życzymy smacznego!

sałatka z czerwonej kapusty zdjęcie potrawy według przepis bloga kuchnia na wypasie

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *