Blog posts

Kiszone buraczki

Kiszone buraczki

Przetwory, Warzywa, Wigilia i Święta

Prosty przepis krok po kroku na buraczki czerwone kiszone. Nie są one tak popularne jak kiszona kapusta czy też kiszone ogórki. Kiszone buraki warto wprowadzić do diety przede wszystkim ze względu na liczne korzyści zdrowotne. Mają bardzo niski indeks glikemiczny, są skarbnicą cennych minerałów oraz źródłem kwasu mlekowego. Z naszego przepisu dowiesz się min. jak wykorzystać kiszone buraki oraz ile mogą stać kiszone buraki.

Jakie buraki do kiszenia? Do przepisu warto wybrać buraczki niezbyt duże i bez żadnych uszkodzeń. Buraki muszą być jędrne, świeże, nie pomarszczone i przede wszystkim ze sprawdzonego źródła. Najlepsze będą oczywiście buraczki z własnego ogródka. Jeśli takich nie mamy, warto kupić buraczki z certyfikatem BIO. Z pewnością nie polecamy kupować wśród klasycznych warzyw w marketach. Dobrze jest również przed przystąpieniem do dalszych prac, namoczyć jeszcze nieobrane buraki w wodzie.

Jak wykorzystać kiszone buraki? Są bardzo zdrowe, więc warto jeść kiszone buraki w plastrach nawet same. Będą też pięknym dodatkiem np. do talerza wędlin. Idealnym składnikiem do wielu sałatek oraz surówek, szczególnie tych z dodatkiem jabłka. Pełen zdrowia jest także sok z kiszonych buraków, który jest polecany osobom cierpiącym na anemię. Przyspiesza również przemianę materii, a dzięki dużej zawartości błonnika okazuje się sycącym napojem z niewielka ilością kalorii.

Przepis na kiszone buraki to z pewnością godny uwagi pomysł na zdrową przekąskę. Na Naszym Blogu znajdziesz również inne przepisy na buraczki. Polecamy domową ćwikłę z chrzanem, a także buraczki do słoików na zimę. Dużym zaskoczeniem będzie być może dla Was piękna kapusta pelustka marynowana z buraczkami. Zobacz też pomysł na buraczki z jabłkiem na zimno. Jak zrobić kiszone buraczki? Zapraszamy na przepis!

Szklanka ma 250 ml

Zdjęcie przedstawiające buraczki kiszone autorstwa kuchni na wypasie


Kiszone buraczki

Składniki 

  • czerwone buraki: 1,5 kg
  • woda mineralna lub źródlana: 5 szklanek
  • czosnek polski: 6 ząbków
  • sól kłodawska: 1,5 łyżki
  • pieprz ziarna: 10 szt.
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 3 – 4 ziarna
  • duży słój lub garnek kamienny

zdjęcie przedstawiające buraczki kiszone autorstwa kuchni na wypasie


Przepis na kiszone buraczki 

Buraczki myjemy i obieramy. Usuwamy końcówki. Kroimy w 3 – 4 mm plasterki.

Na dno słoja lub garnka kamiennego wrzucamy obrany czosnek, ziarna pieprzu, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dodajemy pokrojone buraczki.

Wodę mieszamy z solą.

Buraki zalewamy wodą. Muszą zostać całkowicie przykryte. Buraczki przykryj talerzykiem i obciąż np. słoikiem z wodą. Odstaw w suche miejsce w temperaturze pokojowej najlepiej na dużej podstawce. Przykryj ściereczką. Fermentacja będzie trwać kilka dni. Wszystko zależy od temperatury otoczenia. Do buraków należy zaglądać. Jeśli na buraczkach pojawia się piana, należy ją zebrać.

Kiedy sok stanie się kwaśny, buraczki przekładamy do wyparzonych słoików (bardzo ciasno) i zalewamy sokiem. Pozostały sok przelewamy do butelek.

Sok i buraczki zalane zakwasem należy przechowywać w lodówce do ok 3 tygodni.

Na zdrowie 🙂

 

Napisz komentarz