Bardzo proste w przygotowaniu placki z kaszy jaglanej z jabłkiem. Placki jaglane to doskonały pomysł na pyszne i pożywne śniadanie, podwieczorek lub kolację. Placuszki jaglane z jabłkiem są rewelacyjne. A z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią super aromatyczne. To bez wątpienia wyjątkowo skuteczny sposób na wykorzystanie ugotowanej już kaszy jaglanej, która została z poprzedniego dnia. W tym wpisie znajdziesz dokładny przepis na to: Jak zrobić placki z kaszy jaglanej? oraz poradę na temat: Jak ugotować kaszę jaglaną?
Placuszki z kaszy jaglanej na zdrowie. Kasza jaglana przeżywa w ostatnich latach renesans i pod różną postacią pojawia się na naszych stołach. Powróciła w wielkim stylu przede wszystkim za sprawą diet bezglutenowych i wegetariańskich. Zawiera niedużo kalorii, ale za to ma dość spory indeks glikemiczny, o czym powinny pamiętać osoby chore na cukrzycę. Poza tym kasza jaglana zawiera wszystko, co najlepsze dla naszego zdrowia. Wapń, żelazo, witaminy z grupy B, błonnik, krzemionka, to tylko niektóre z długiej listy korzystnych właściwości jakie w niej znajdziemy. Jeśli zatem lubisz kaszę jaglaną, ale nie masz pomysłu na to: Co zrobić z kaszy jaglanej na słodko? Zapraszamy na przepis na pyszne placki. Polecamy!
Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem
Składniki
- kasza jaglana ugotowana: 2 szklanki
- jajka: 2 szt.
- jabłko: 1 duże
- cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
- mąka ziemniaczana: 3 łyżki
- proszek do pieczenia: 1/3 łyżeczki
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem
Przygotowanie
Z kaszy musisz pozbyć się charakterystycznej goryczki. Dlatego przed gotowaniem, kaszę należy kilka razy przepłukać na zmianę zimną i bardzo ciepłą wodą.
Przesyp kaszę do garnka i zalej wodą. Proporcje to 3 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu do momentu kiedy kasza wchłonie całą wodę. Nie polecamy mieszania kaszy w trakcie gotowania. Po wchłonięciu przez kaszę całej wody, wyłącz palnik i zdejmij pokrywkę.
Połowę kaszy zmiksuj na gładko razem z jajkami. Następnie dodaj resztę kaszy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
Obrane jabłko zetrzyj na dużych oczkach wprost o ciasta. Wszystko wymieszaj.
Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smaż niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor.
Na koniec przełóż na ręcznik papierowy. Po lekkim ostygnięciu posyp cukrem pudrem. Placki z kaszy jaglanej możesz podawać również ze śmietaną, jogurtem lub syropem klonowym.
Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne placki i racuchy. Polecamy racuchy drożdżowe z jabłkami, sodziaki na maślance oraz racuchy z żurawiną.
Życzymy smacznego!
Ewelina
5 maja 2021 at 2:33 pmWitam
Czy mogę użyć kaszy jaglane z HELPA dla dzieci? Mały nie chce jej jeść to może udałoby się przemycić w placach. Pozdrawiam
KuchniaNaWypasie
5 maja 2021 at 6:58 pmWitamy
Tak Pani Ewelino, można użyć kaszy HELPA..
Proszę przygotować kaszę zgodnie z zaleceniami na opakowaniu
A następnie według naszego przepisu.
Życzymy smacznego i pozdrawiamy 🙂