Blog posts

Makrela wędzona w sosie pomidorowym

Makrela wędzona w sosie pomidorowym

Dania rybne, Kolacja, Przekąski, Śniadanie

Makrela wędzona w sosie pomidorowym z domowymi grzankami to pomysł na bardzo prostą w przygotowaniu przekąskę. Tylko 3 proste składniki, czyli wędzona makrela, sos pomidorowy oraz pyszne grzanki. Lubisz makrelę i szukasz inspiracji na nieco inne niż pasty wykorzystanie tej pysznej ryby? Być może to właśnie makrela w pomidorach będzie tym przepisem, którego szukasz.

Makrela w sosie pomidorowym to sałatka, którą proponujemy podać z grzankami. Nie radzimy jednak dodawać ich bezpośrednio do sosu, ale posypać nimi gotową porcję. Inaczej grzanki rozmiękną i staną się nieapetyczne. Polecamy za to nasz przepis na pyszne domowe grzanki czosnkowe. Pamiętajmy również o tym, aby dokładnie oczyścić makrelę z ości, nawet tych najmniejszych.

Makrela w sosie pomidorowym przepis, który został zainspirowany makrelą w pomidorach z puszki. Warto jednak wspomnieć, że konserwacja ryb w puszkach pozbawia je większości składników mineralnych. Poza tym substancja, którą chroni przed korozją ścianki puszek, bardzo często zawiera bisfenol A. Natomiast makrela wędzona na zimno nie traci kwasów omega – 3. Nawet jeśli klasyczne wędzenie według niektórych źródeł nie jest najzdrowsze, to i tak wychodzimy na plus. Najlepszym rozwiązaniem jest rzecz jasna kupno świeżej makreli i przygotowanie jej na parze, ale ile procent z nas ma dziś dostęp do świeżych ryb 🙂 Zapraszamy na przepis.

Makrela wędzona w sosie pomidorowym


Makrela wędzona w sosie pomidorowym 

Składniki: 

  • makrela wędzona: 1 szt.
  • przecier pomidorowy: 200 ml
  • cukier brązowy lub miód naturalny: 0,5 łyżeczki
  • grzanki domowe
  • posiekany koperek: 2 łyżki

Makrela wędzona w sosie pomidorowym


Makrela wędzona w sosie pomidorowym

Przepis: 

Makrelę bardzo dokładnie oczyszczamy z ości. Porcjujemy na niewielkie kawałki.

Do przecieru pomidorowego dodajemy cukier lub miód i dokładnie mieszamy. Do naczynia, w którym będziemy podawać, wkładamy połowę poporcjowanej ryby, posypujemy połową koperku i polewamy sosem. Wykładamy resztę makreli i posypujemy pozostałym koperkiem. Podajemy z grzankami.

Polecamy inne nasze przepisy z rybą w roli głównej. Min. tortille z warzywami i wędzoną makrelą, domowe kotlety rybne z musztardą miodową, oraz pieczone ziemniaki ze śledziem w śmietanie. Warto również zajrzeć na sałatka z łososiem i awokado.

Życzymy smacznego!

Makrela wędzona w sosie pomidorowym 

Napisz komentarz