Makrela wędzona w sosie pomidorowym z domowymi grzankami to pomysł na bardzo prostą w przygotowaniu przekąskę. Tylko 3 proste składniki, czyli wędzona makrela, sos pomidorowy oraz pyszne grzanki. Lubisz makrelę i szukasz inspiracji na nieco inne niż pasty wykorzystanie tej pysznej ryby? Być może to właśnie makrela w pomidorach będzie tym przepisem, którego szukasz.
Makrela w sosie pomidorowym to sałatka, którą proponujemy podać z grzankami. Nie radzimy jednak dodawać ich bezpośrednio do sosu, ale posypać nimi gotową porcję. Inaczej grzanki rozmiękną i staną się nieapetyczne. Polecamy za to nasz przepis na pyszne domowe grzanki czosnkowe. Pamiętajmy również o tym, aby dokładnie oczyścić makrelę z ości, nawet tych najmniejszych.
Makrela w sosie pomidorowym przepis, który został zainspirowany makrelą w pomidorach z puszki. Warto jednak wspomnieć, że konserwacja ryb w puszkach pozbawia je większości składników mineralnych. Poza tym substancja, którą chroni przed korozją ścianki puszek, bardzo często zawiera bisfenol A. Natomiast makrela wędzona na zimno nie traci kwasów omega – 3. Nawet jeśli klasyczne wędzenie według niektórych źródeł nie jest najzdrowsze, to i tak wychodzimy na plus. Najlepszym rozwiązaniem jest rzecz jasna kupno świeżej makreli i przygotowanie jej na parze, ale ile procent z nas ma dziś dostęp do świeżych ryb 🙂 Zapraszamy na przepis.
Makrela wędzona w sosie pomidorowym
Składniki:
- makrela wędzona: 1 szt.
- przecier pomidorowy: 200 ml
- cukier brązowy lub miód naturalny: 0,5 łyżeczki
- grzanki domowe
- posiekany koperek: 2 łyżki
Makrela wędzona w sosie pomidorowym
Przepis:
Makrelę bardzo dokładnie oczyszczamy z ości. Porcjujemy na niewielkie kawałki.
Do przecieru pomidorowego dodajemy cukier lub miód i dokładnie mieszamy. Do naczynia, w którym będziemy podawać, wkładamy połowę poporcjowanej ryby, posypujemy połową koperku i polewamy sosem. Wykładamy resztę makreli i posypujemy pozostałym koperkiem. Podajemy z grzankami.
Polecamy inne nasze przepisy z rybą w roli głównej. Min. tortille z warzywami i wędzoną makrelą, domowe kotlety rybne z musztardą miodową, oraz pieczone ziemniaki ze śledziem w śmietanie. Warto również zajrzeć na sałatka z łososiem i awokado.
Życzymy smacznego!