Pieczone ziemniaki z piekarnika to sprawdzony przepis na świetny dodatek do obiadu, a nawet na samodzielne danie! Ziemniaki pieczone to bez wątpienia uniwersalny sposób, aby przygotować dość szybki i pyszny obiad. Jak zrobić pyszne ziemniaki z piekarnika? My proponujemy dziś przepis na ziemniaki nacinane lub jak ktoś woli ziemniaki harmonijkowe. Takie ziemniaczki rewelacyjnie smakują, gdy dodamy do nich masło czosnkowe, rozmaryn lub żółty ser. Czasem wystarczy tylko zsiadłe mleko :).
Ziemniaki z piekarnika, to smaki, z którymi świetnie współgra mięso pieczone, a także mięso duszone. Jeśli szukasz więc odpowiedzi na pytanie: Co na obiad z ziemniaków? lub Co na obiad z piekarnika? Ziemniaki pieczone sprawdzą się idealnie. Udka z kurczaka, pulpety, kotlet schabowy, kotlet drobiowy oraz smażona ryba, to tylko kilka przykładów, gdzie pyszne ziemniaki z piekarnika, jako dodatek są niezastąpione. Będzie do nich również doskonale pasować sos czosnkowy oraz sos mięsny.
Przepis na ziemniaki pieczone nie powinien nastręczyć żadnych problemów. Dobrze jest do ich przygotowania użyć mniej więcej jednakowej wielkości ziemniaków. Nie zalecamy, aby były one zbyt duże. Żeby upiekły się odpowiednio w podanym przez nas czasie, ich długość nie powinna być większa niż 6 – 7 cm. Jeśli będą większe, należy odpowiednio wydłużyć czas ich pieczenia. Ziemniaki należy sprawdzić, najlepiej wykałaczką, czy są dokładnie dopieczone w środku.
Pieczone ziemniaki z piekarnika
Składniki:
- ziemniaki: 12 szt.
- olej rzepakowy: 1 łyżka
Pieczone ziemniaki z piekarnika
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, wypłukać i ponacinać nożem do 3/4 grubości. Im więcej będzie nacięć, tym ziemniaki szybciej się upieką. Na rękę nalewamy odrobinę tłuszczu i każdego ziemniaka dokładnie nim nacieramy. Układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35 – 40 minut. Jak pisaliśmy we wstępie, każdy piekarnik inaczej piecze i należy ziemniaki kontrolować. Mogą się upiec nieco szybciej lub też być może będą musiały zostać w piekarniku kilka minut dłużej. Sprawdzajmy ich miękkość wykałaczką.
Ziemniaki są niesolone. Każdy będzie je podawać zapewne z innym dodatkiem. Wtedy należy ziemniaczki ostatecznie doprawić. Nam najlepiej smakują z masłem czosnkowym. Pycha! 😉
Polecamy również inne nasze przepisy na pyszne ziemniaki z piekarnika: Faszerowane ziemniaki z piekarnika, pachnące ziemniaki w sosie serowym z szynką, pyszne ziemniaki czosnkowe, oraz aromatyczne ziemniaki gyros.
Życzymy smacznego!