Blog posts

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem

Dania bez mięsa, Grzyby, Przekąski, Zapiekanka

Pyszne, chrupiące domowe zapiekanki z bagietki, pachnące przypieczonymi pieczarkami i roztopionym serem. Łatwe w przygotowaniu danie, które było klasyką małej gastronomii w czasach PRL. Dziś to już zapiekanki wręcz kultowe, a dzięki 3 prostym składnikom, możesz wykonać je w w kilka minut we własnej kuchni!

Przepis na domowe zapiekanki z pieczarkami jak z budki z pewnością potrzebuje dobrych składników. Warto zadbać o porządnej jakości bagietkę oraz ładne, świeże pieczarki. Jeśli chodzi o ser, to naszym zdaniem świetnie sprawdza się połączenie startej mozzarelli w kostce z serem morskim. Liczy się również dokładne wymieszanie startych pieczarek z serami.

Dziś z pewnością wielu z nas wspomina zapiekanki na bagietce z nostalgią. Mamy też ten komfort, że wszystkie produkty są praktycznie pod ręką. W tamtych czasach zdobycie potrzebnych składników było niezłym wyzwaniem. Prowadzenie biznesu z zapiekankami i innymi daniami z budki, wymagał bardzo dużego zaangażowania. Może właśnie dlatego tamte zapiekanki tak wybornie smakowały?

Poznaj także nasze pomysły na aromatyczne zapiekanki gyros, a także na szybkie zapiekanki a’la pizza. Polecamy również ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego oraz przepis na hot dog z pieczarkami. Jak zrobić pyszne zapiekanki z pieczarkami? Zapraszamy na przepis!

Domowe zapiekanki z pieczarkami 


Domowe zapiekanki z pieczarkami 

Składniki: 

  • bagietka: 1 szt.
  • pieczarki: 250 – 300 g
  • mozzarella w kostce: 100 g
  • ser morski: 100 g


Domowe zapiekanki z pieczarkami

Przygotowanie: 

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Bagietkę kroimy wzdłuż. Górną część bagietki, która jest zazwyczaj wyrośnięta, możemy delikatnie wyrównać przy pomocy noża, aby była stabilniejsza. Dzięki temu nie przechyli się nam podczas zapiekania.

Jak zrobić farsz pieczarkowy do zapiekanki na bagietce?

Czyste pieczarki ścieramy na tarce na grube pazurki. Podobnie mozzarellę oraz ser morski.

Składniki przekładamy do miseczki i bardzo dokładnie łączymy ze sobą.

Na przekrojonej bagietce nakładamy sporą ilość farszu, bardzo lekko go uciskając.

Bagietki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra/dół)

Jeżeli zapiekanki będą jeść dzieci i chcemy mieć pewność, że wszystkie pieczarki są równomiernie upieczone, radzimy je podsmażyć na niewielkiej ilości masła przez ok. 5 minut. Odczekać, aż pieczarki lekko przestygną i wymieszać je z serami. Farsz pieczarkowy prosto z patelni, możemy także wyłożyć na bagietkę, posypać żółtym serem, a następnie zapiec.

Zapiekamy ok. 7 – 9 minut, aż ser się rozpuści, a bułka przyrumieni.

Życzymy smacznego!

Domowe zapiekanki z pieczarkami 

 

Napisz komentarz