Przepis na pieczone ziemniaki faszerowane pysznym śledziem w śmietanie ze szczypiorkiem i cebulą. Pozornie klasycznie danie, czyli ziemniaki w mundurkach z piekarnika, w połączniu ze śledziem w sosie śmietanowym zyskuje wyjątkowego charakteru. Ziemniaki są pachnące, sos ze śledziem, cebulką i szczypiorkiem idealnie komponuje się z ich przypieczoną skórką. Po kilku minutach od podania okazuje się, że śledź w śmietanie z ziemniakami zniknął ze stołu i w domu pozostał po nim tylko zapach 😉 A można było upiec więcej!
Jak zrobić ziemniaki pieczone? Z pysznym śledziowym farszem? To bez wątpienia bardzo prosty w wykonaniu przepis. Wystarczy przygotować prosty sos śmietanowy, dodać pokrojonego w kostkę śledzia. Następnie dołożyć czerwoną cebulkę oraz szczypiorek i nafaszerować nim wydrążone, pieczone ziemniaki ze skórką. Danie jest wyjątkowo smaczne, pięknie się prezentuje i co najważniejsze: jest bardzo łatwe w przygotowaniu.
Jeśli szukasz odpowiedzi na pytania: Co zrobić z ziemniaków? oraz: Jaki pomysł na śledzie inaczej? Być może właśnie ten pomysł jest tym, którego potrzebujesz. Przemawia za nim smak i prostota wykonania. Czyli ziemniaki z piekarnika bez gotowania oraz farsz ze śledzi w śmietanie! Zapraszamy na przepis.
Pieczone ziemniaki ze śledziem w śmietanie
Składniki:
- ziemniaki: 6 – 7 szt.
- płaty śledziowe: 4 szt.
- cebula czerwona: 1 szt.
- szczypiorek: 1 pęczek
- śmietana gęsta 18 %: 3 łyżki
- chrzan tarty: 1 łyżeczka
- pieprz i sól do smaku
- olej: 1 łyżka
Pieczone ziemniaki ze śledziem w śmietanie
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i razem ze skórką przecinamy na pół. Wydrążamy częściowo miąższ. Przecieramy olejem. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 – 220 stopni. Pieczemy ok. 30 minut, aż ziemniaki się ładnie zrumienią.
Wymoczone i osuszone płaty śledziowe kroimy w grubszą kostkę. Cebulę w małą kosteczkę, a szczypiorek siekamy. Składniki wkładamy do miseczki. Dodajemy śmietanę oraz chrzan i doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś lubi może jeszcze dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko.
Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i napełniamy farszem. Posypujemy odrobiną szczypiorku.
Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne ziemniaki z piekarnika i z patelni. Polecamy ziemniaki czosnkowe z piekarnika, spodoba się Wam również kraszanka, czyli pyszne ziemniaki z patelni, oraz ziemniaki pieczone faszerowane tuńczykiem. A także pyszne ziemniaki gyros.
Życzymy smacznego!
Marta
20 lipca 2021 at 10:40 pmFajny pomysł. Uwielbiam ziemniaki. Śledzie solone czy marynowane w occie? Śmietana kwaśna czy słodka?
KuchniaNaWypasie
22 lipca 2021 at 7:09 pmŚmietana zdecydowanie gęsta, czyli 18 %.
Śledzie polecamy solone, ale można również dodać marynowane w occie,
wówczas farsz będzie bardziej wyraźny w smaku.
Polecamy i pozdrawiamy 🙂
Dorota
20 grudnia 2021 at 3:26 pmNie wierzę,że ziemniaki się upieką w pół godziny?
KuchniaNaWypasie
21 grudnia 2021 at 10:51 amPani Doroto, jeżeli nie ma wiary to trzeba mieć nadzieję. 😉
A co się tyczy ziemniaków, Pani raczy zauważyć, że to są połówki ziemniaków i do tego wydrążone. A więc tak na ścisłość, każdy ziemniak to taka 1/4 ziemniaka. A więc spokojnie, a nawet jak się Pani trafią oporne osobniki, zawsze może im przedłużyć czas o kilka minut. Pozdrawiamy 🙂