Blog posts

Kapusta Pelustka – po ukraińsku

Kapusta Pelustka – po ukraińsku

Obiady, Przekąski, Sałatki i surówki, Wigilia i Święta

Biała kapusta, buraczki, marchewka i czosnek w aromatycznej zalewie, to kapusta pelustka po ukraińsku. Prosta, chrupiąca przekąska z klasycznych warzyw, które są w każdym domu. Marynowana w ten sposób kapusta doskonale komponuje się z pieczonym, duszonym i smażonym mięsem. Świetnie smakuje z ziemniakami oraz jako samodzielna zdrowa przekąska. Zachwyci na pewno lekko kwaśnym smakiem oraz wyjątkową chrupkością. 

Swoją nazwę „pe(y)lustka”  –  w języku polskim – płatek, zawdzięcza prawdopodobnie zewnętrznemu podobieństwu do płatków kwiatu róży. Dzięki dodatkowi buraków, po kilku dniach kapusta przybiera różne odcienie różu. Z racji tego wyjątkowo prezentuje się na półmisku lub talerzu. 

Mamy nadzieję, że przepis trafi w Wasze gusta, tym bardziej, że kapusta, to jedno z naszych ulubionych warzyw. A smaki polskie i ukraińskie są sobie bliskie. 

KAPUSTA PELUSTKA - PO UKRAIŃSKU


KAPUSTA PELUSTKA – PO UKRAIŃSKU

Składniki:

Warzywa:

  • kapusta biała: 1 mała główka
  • burak: 1 szt.
  • marchew: 2 szt.
  • czosnek: 3 ząbki

Marynata:

  • woda: 0,5 l
  • ocet: 50 ml
  • olej roślinny: 50 ml
  • cukier: 70 g
  • sól: 1 łyżka
  • pieprz kulki: 1 łyżeczka
  • liść laurowy: 2 – 3 szt.

KAPUSTA PELUSTKA – PO UKRAIŃSKU

Wykonanie:

1. Z kapusty usuń luźne liście. Pokrój główkę na małe kawałki. Nie wykorzystuj części wokół pnia, bo są zbyt twarde. 

2. Oczyść i umyj marchewki. Pokrój na niezbyt grube plasterki.

3. Obierz i pokój w plasterki również czosnek.

4. Umyte i wysuszone buraki pokrój w niewielką kostkę lub paski.

5. W odpowiednio dużym naczyniu (np. garnku), ułóż warstwę wymieszanych warzyw, tj. marchewki, czosnku i buraków. Następnie warstwę kapusty i tak kolejno do wyczerpania składników.

KAPUSTA PELUSTKA - PO UKRAIŃSKU


6. Polej warzywa olejem.

7. Zagotuj składniki na marynatę oprócz octu. Po zagotowaniu zdejmij garnek z palnika i dodaj ocet. Następnie gorącą marynatą zalej warzywa, przykryj czymś płaskim, np. talerzem i połóż na niego coś, co wszystko obciąży. 

8. Po ok. 10 godzinach usuń obciążenie, a garnek przykryj pokrywką i wstaw do lodówki. Pelustkę można jeść już na drugi dzień, ale najlepsza jest po 3 – 4 dniach.

Smacznego!

KAPUSTA PELUSTKA - PO UKRAIŃSKU

KAPUSTA PELUSTKA - PO UKRAIŃSKU

Napisz komentarz