Biała kapusta, buraczki, marchewka i czosnek w aromatycznej zalewie, to kapusta pelustka po ukraińsku. Prosta, chrupiąca przekąska z klasycznych warzyw, które są w każdym domu. Marynowana w ten sposób kapusta doskonale komponuje się z pieczonym, duszonym i smażonym mięsem. Świetnie smakuje z ziemniakami oraz jako samodzielna zdrowa przekąska. Zachwyci na pewno lekko kwaśnym smakiem oraz wyjątkową chrupkością.
Swoją nazwę „pe(y)lustka” – w języku polskim – płatek, zawdzięcza prawdopodobnie zewnętrznemu podobieństwu do płatków kwiatu róży. Dzięki dodatkowi buraków, po kilku dniach kapusta przybiera różne odcienie różu. Z racji tego wyjątkowo prezentuje się na półmisku lub talerzu.
Mamy nadzieję, że przepis trafi w Wasze gusta, tym bardziej, że kapusta, to jedno z naszych ulubionych warzyw. A smaki polskie i ukraińskie są sobie bliskie.
KAPUSTA PELUSTKA – PO UKRAIŃSKU
Składniki:
Warzywa:
- kapusta biała: 1 mała główka
- burak: 1 szt.
- marchew: 2 szt.
- czosnek: 3 ząbki
Marynata:
- woda: 0,5 l
- ocet: 50 ml
- olej roślinny: 50 ml
- cukier: 70 g
- sól: 1 łyżka
- pieprz kulki: 1 łyżeczka
- liść laurowy: 2 – 3 szt.
KAPUSTA PELUSTKA – PO UKRAIŃSKU
Wykonanie:
1. Z kapusty usuń luźne liście. Pokrój główkę na małe kawałki. Nie wykorzystuj części wokół pnia, bo są zbyt twarde.
2. Oczyść i umyj marchewki. Pokrój na niezbyt grube plasterki.
3. Obierz i pokój w plasterki również czosnek.
4. Umyte i wysuszone buraki pokrój w niewielką kostkę lub paski.
5. W odpowiednio dużym naczyniu (np. garnku), ułóż warstwę wymieszanych warzyw, tj. marchewki, czosnku i buraków. Następnie warstwę kapusty i tak kolejno do wyczerpania składników.
6. Polej warzywa olejem.
7. Zagotuj składniki na marynatę oprócz octu. Po zagotowaniu zdejmij garnek z palnika i dodaj ocet. Następnie gorącą marynatą zalej warzywa, przykryj czymś płaskim, np. talerzem i połóż na niego coś, co wszystko obciąży.
8. Po ok. 10 godzinach usuń obciążenie, a garnek przykryj pokrywką i wstaw do lodówki. Pelustkę można jeść już na drugi dzień, ale najlepsza jest po 3 – 4 dniach.
Smacznego!